Raluca Turcan, după decizia CCR pe conflictul cu Înalta Curte: Judecătorul raportor va fi candidat la europarlamentare pe listele PSD
Prim-vicepreședintele, PNL Raluca Turcan, a declarat miercuri pentru G4Media.ro că judecătorul raportor în speța privind conflictul dintre Parlament și Înalta Curte de Casație și Justiție pe tema completurilor de 5 judecători va fi răsplătit cu un loc pe listele PSD la alegerile europarlamentare de anul viitor.
”Situația e complicată. Avem instituții ale statului care acționează exclusiv la comanda și în folosul liderului absolut Liviu Dragnea. Mă refer aici la Parlament, Guvern, ministere. Mai multe comentarii voi face după ce va fi prezentată argumentația CCR și calea de urmat indicată. Dar cred că mai trebuie clarificată o informație care circulă în mediul politic, și anume că judecătorul raportor al acestei spete, de conflict constituțional între Parlament și Guvern, va fi candidat pentru PSD la europarlamentare”, a declarat Turcan.
Potrivit surselor G4Media.ro, judecător raportor a fost Maya Teodoroiu. Ea a fost numită la CCR în februarie 2014 pe restul de mandat lăsat liber de fostul judecător, Toni Greblă, trimis la acea vreme în judecată de DNA pentru acuzații de corupție, ulterior achitat în primă instanță. Maya Teodoroiu a fost propusă și susținută de PSD pentru postul de judecător CCR. Ei îi expiră mandatul la Curtea Constituțională în decembrie 2021 și, potrivit unei decizii a Curții din martie 2018, acesta nu va putea fi reînnoit (detalii aici).
Curtea Constituțională a admis joi, cu 7 voturi ”pentru” și 2 voturi ”împotrivă” sesizarea premierului Viorica Dăncilă privind completul de 5 judecători de la Înalta Curte: există conflict între Parlament și Curtea Supremă, au declarat surse din CCR pentru G4Media.ro. Potrivit surselor citate, împotriva deciziei majoritare au votat judecătorii Livia Stanciu și Ștefan Minea.
Decizia de azi a Curții Constituționale are o miză majoră pentru Liviu Dragnea, cel care a cerut public Guvernului în repetate rânduri să atace la CCR modul în care Înalta Curte a constituit completul de 5 care judecă apelul său la sentința de 3 ani și jumătate de închisoare cu executare din dosarul angajărilor fictive la Protecția Copilului Teleorman.
Judecătorii constituționali au decis că Înalta Curte se află în ilegalitate din 2014, când a decis să nu respecte prevederea din legea 303/2004 privind compunerea completurilor de 5 judecători. Actul normativ spune că toți cei 5 judecători ai completului se stabilesc prin tragere la sorți, or ÎCCJ a decis ca doar 4 dintre ei să fie aleși astfel.
În urma deciziei CCR de azi, Înalta Curte ”va trebui să procedeze de îndată la alegerea prin tragere la sorți a tuturor judecătorilor din completurile de 5”.
Consecința deciziei, au mai explicat sursele citate, va fi că toate procesele în curs aflate la completurile de 5 de la ÎCCJ vor fi reluate.
Mai mult, cei care au primit sentințe definitive de la Înalta Curte, începând cu anul 2014, le vor putea ataca, dacă nu și-au consumat căile extraordinare de atac prevăzute de Codul de procedură penală (detalii aici).
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
11 comentarii