Raluca Turcan, după modificarea în regim de urgență a Codului penal: Comisia lui Iordache a votat pentru amnistia VIP-urilor
Prim-vicepreședintele PNL Raluca Turcan a avertizat marți că votul dat în Comisia condusă de Florin Iordache este unul pentru amnistia VIP-urilor, atrăgând atenția că de modificările aduse Codului penal vor beneficia toţi infractorii care cer rejudecarea în completurile de 5 judecători, pentru că faptele mai vechi de 9 ani vor fi prescrise.
”Comisia lui Iordache a votat pentru AMNISTIA VIP-urilor! Comisia Iordache s-a reactivat brusc după mai bine de 4 luni. La turaţie maximă, PSD-ALDE au votat: reducerea termenelor de prescripţie de la 8 la 6 ani; reducerea termenelor speciale de prescripţie de la 16 la 9 ani. De aceste «CADOURI LEGALE» vor beneficia toţi infractorii care cer rejudecarea în completurile de 5 judecători, pentru că faptele mai vechi de 9 ani vor fi prescrise”, a afirmat Raluca Turcan.
Prim-vicepreşedintele PNL a amintit că sunt ”nume grele” care au suferit condamnări cu confiscarea averii şi care vor scăpa cu dosarul albit şi banii în conturi.
”Frăţia corupţilor e puternică şi acţionează la ordin. La ordinul direct al lui Liviu Dragnea. Florin Iordache a rezolvat, prin vot în Comisie, ceea ce nu au reuşit avocaţii lui Dragnea, Tudorel Toader sau Viorica Dăncilă”, a mai subliniat Turcan.
Comisia parlamentară specială privind legile Justiţiei a dat marţi raport favorabil modificărilor la Codul penal, eliminând mai multe prevederi din forma iniţială, care au fost declarate neconstituţionale de către CCR.
Raportul a fost adoptat cu 12 voturi „pentru” şi 7 „împotrivă”.
Comisia specială a decis să rămână în forma iniţială mai multe articole criticate de Opoziţie, pe motiv că nu au fost atacate sau nu au fost declarate neconstituţionale de către Curtea Constituţională.
Unul dintre acestea se referă la reducerea termenelor de prescripţie a pedepselor. Astfel, termenele de prescripţie a răspunderii penale vor fi: de 8 ani, faţă de 10 ani în legea în vigoare, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depăşeşte 20 de ani; şi de 6 ani, în loc de 8 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani.
De asemenea, un alt text se referă la abrogarea neglijenţei în serviciu. Totodată, o altă modificare prevede introducerea unui termen de un an în care se poate face un denunţ. „Mituitorul nu se pedepseşte dacă denunţă fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta, dar nu mai târziu de 1 an de la data săvârşirii acesteia”, prevede textul.
Raportul urmează să intre miercuri în dezbaterea plenului Senatului, după cum a anunţat preşedintele Comisiei speciale, Florin Iordache. El a precizat că marţea viitoare comisia se va reuni din nou, astfel încât miercuri aceste modificări să fie adoptate în plenul Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional.
La discuţiile de marţi din Comisia specială a participat şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
5 comentarii