Raluca Turcan îi cere premierului Dăncilă să nu taie bani de la Educație la rectificare: ”Două miliarde de lei mai puțin pentru Educație reprezintă o măsură criminală a Guvernului, cu doar 5 săptămâni înainte de deschiderea școlilor”
Prim-vicepreședinta PNL, Raluca Turcan, i-a solicitat luni premierului Viorica Dăncilă să nu taie bani de la Ministerul Educației la rectificarea bugetară, ci să prezinte, în schimb, un plan urgent de măsuri ”pentru repararea dezastrului din sistem”.
”Două miliarde de lei mai puțin pentru Educație, deși bugetul aprobat în februarie a fost oricum extrem de firav, reprezintă o măsură criminală a Guvernului, cu doar 5 săptămâni înainte de deschiderea școlilor (…) Tăierea anunțată din buget are loc în condițiile în care, la începutul anului, actualul guvern a alocat doar jumătate din fondurile prevăzute prin în Legea Educației Naționale”, a declarat Raluca Turcan.
Solicitările prim-vicepreședintei PNL vin după ce Guvernul plănuiește, potrivit unor surse oficiale, ca la rectificarea bugetară planificată pentru finalul săptămânii să taie bani de la trei ministere importante: două miliarde de lei de la Educație, trei miliarde de la Transporturi și 400 de milioane de la Sănătate.
- Citește integral: Rectificare bugetară: Guvernul taie trei miliarde de lei de la Transporturi și două miliarde de lei de la Educație. Cine primește bani în plus
Potrivit Ralucăi Turcan, combinația dintre subfinanțare, incompetența și nepăsarea miniștrilor PSD în fruntea Educației românești a condus la următorul rezultat:
- România a ocupat, cu consecvență, unul din ultimele locuri în Uniunea Europeană la cheltuielile pentru educație în ultimii ani.
- Rata abandonul școlar este una dintre cele mai mari din Uniunea Europeană.
- Rata de promovare la examenele de bacalaureat și evaluare națională a scăzut față de anul precedent.
- Numărul elevilor care nu s-au prezentat la examenele de bacalaureat și evaluare națională este în creștere comparativ cu anul precedent.
- Rata de promovare la examenele de titularizare a fost sub 50%.
- Anul trecut, în sistem erau peste 4500 de profesori necalificați.
- 10% din școli sunt supra-aglomerate și 58% au capacități excedentare.
- Elevii din mediul rural care fac zilnic naveta la școală nu beneficiază de variante sigure de transport.
- Șase ani la rând manualele școlare au ajuns mai târziu pe băncile elevilor și au fost pline de greșeli.
- Infrastructura școlară este, în multe cazuri, mult sub nivelul a ceea ce înseamnă ”condiții decente”, în special în mediul rural.
- Autorităților locale nu le-au fost alocate suficiente fonduri pentru a face față cheltuielilor necesare în sistem.
”Obligația actualului Guvern este să suplimenteze bugetul Educației, nu să îl amputeze. De asemenea, solicit premierului Viorica Dăncilă să identifice, dacă este posibil acest lucru, o persoană competentă pentru portofoliul Educației. Noul ministru trebuie să aibă o dublă prioritate: pe de o parte, să se asigure că anul școlar va începe în condiții bune pentru toți elevii și, pe de altă parte, să prezinte de urgență măsuri de reorganizare a sistemului, după haosul generat de numeroșii săi predecesori, în nici 3 ani de guvernare”, a conchis prim-vicepreșdinta PNL.
Autorităţile şi-au planificat să aprobe rectificarea de buget în această săptămână, a afimat luni ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, într-un interviu pentru Radio România Actualităţi. El a precizat, în context, că lucrurile sunt clarificate şi au mai rămas de pus la punct doar mici detalii arătând, totodată, că este convins că va fi o rectificare pozitivă.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii