G4Media.ro

Raluca Turcan: La noi, pensiile au fost, din nefericire, văzute ca instrument…

Sursa foto: Pixabay

Raluca Turcan: La noi, pensiile au fost, din nefericire, văzute ca instrument politic

Raluca Turcan a declarat, luni seară, că în România pensiile au fost văzute ca instrument politic, ceea ce de multe ori a dus la inechitate, transmite News.ro.

Raluca Turcan a vorbit, luni seară, la B1 TV, despre reforma în sistemul pensiilor şi a precizat că procesul are două componente.

”Una legislativă, la care lucrăm şi unde, pe fond, în calculul pensiilor, intenţionăm să găsim o formulă astfel încât să se aibă în vedere toţi factorii contributivitate în decursul muncii. În felul acesta, pensiile mici vor creşte mai mult, se va reduce decalajul dintre cea mai mică pensie şi cea mai mare pensie, încercând să menţinem un cuantum sustenabil pentru plata pensiilor pe termen lung în România”, a declarat Turcan.

Întrebată dacă se poate ajunge la o asemenea predictibilitate, Raluca Turcan a afirmat: ”Predictibilitatea constă în formula de calcul a pensiilor. Lipsa de responsabilitate a fost că de la an, la an se gândeau să mai schimbe condiţiile de pensionare şi ajungeam ca într-un an oamenii să se pensioneze în anumite condiţii, în anul viitor oameni cu aceleaşi condiţii de muncă precum cei care s-au pensionat anterior ajungeau să aibă o altă pensie, ceea ce înseamnă inechitatea”.

Ministrul Muncii îşi doreşte predictibilitate în sistemul pensiilor de stat.

”De ce în toate ţările Uniunii Europene, în materie de pensii, există o predictibilitate pentru minim 20-30, chiar mai mult, 50 de ani? La noi, v-am spus, pensiile au fost, din nefericire, văzute ca instrument politic. Politicienii şi-au lăsat o marjă, mai ales în Parlament în ajun de alegeri, şi se gândeau, «oare cum să mai câştigăm nişte voturi din regiunea aceea a ţării, hai să băgăm condiţii speciale de pensionare», şi avem acum regiuni în ţară unde sunt condiţii speciale de pensionare”, a mai declarat ministrul Muncii.

sursa foto: Pixabay

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. „intenţionăm să găsim o formulă astfel încât să se aibă în vedere toţi factorii contributivitate în decursul muncii. În felul acesta, pensiile mici vor creşte mai mult” – in afara de cei cu pensii speciale restul au pensiile mari că au contribuit mai mult. Cum ai putea sa modifici formula de calcul astfel încât cei cu pensii mici sa aibă de câștigat dacă spui că o să fie pe baza de contributivității. Zice că e creșterea pensiilor a fost un instrument politic, dar ea acum ce face, nu cumva face in populism când zice că vor crește pensiile mici in contextul in car cei care le au fie nu au contribuit cu nimic fie au lucrat la CAP și alte domenii cu salarii mici.

    • Din nefericire pensionarii, au fost masa de manevra politică, iar acum ei sunt cei nedreptățiți, tot de la ei se fac economii, nu de la pensiile speciale, nu de la bugetari cu sporuri imense, de la bugetari care plimba niste hârtii si isi permit sa nu iasa la pensie pt ca nu sunt uzati si care încasează si pensie si salarii, fapt care nu exista in alte tari. Ati tot batut câmpii cu sistarea sporurilor la bugetari, ati promis o lege a salarizării echitabile la bugetari…ii lăsați cu salarii imense, nu cumva faceti asta pt a avea masa pentru a va vota?Rusine, rusine…v ati vazut cu sacii n căruță si nu mai faceti nimic din ceea ce ati promis! Oricare ati fi, tot pt buzunarele voastre si alor voștri faceti legi!Faceti curățenie unde este inechitate, nu unde este subexistenta!Fiti mai umani si mai empatici cu cei pe care i ati nedreptățit ani de a randul, si i ati folosit ca masa de manevra.Dezamagire, dezamăgire de cate ori am votat!

  2. ZISE FOSTA LATRATOARE A PDL-ULUI…

    • Din nefericire pensionarii, au fost masa de manevra politică, iar acum ei sunt cei nedreptățiți, tot de la ei se fac economii, nu de la pensiile speciale, nu de la bugetari cu sporuri imense, de la bugetari care plimba niste hârtii si isi permit sa nu iasa la pensie pt ca nu sunt uzati si care încasează si pensie si salarii, fapt care nu exista in alte tari. Ati tot batut câmpii cu sistarea sporurilor la bugetari, ati promis o lege a salarizării echitabile la bugetari…ii lăsați cu salarii imense, nu cumva faceti asta pt a avea masa pentru a va vota?Rusine, rusine…v ati vazut cu sacii n căruță si nu mai faceti nimic din ceea ce ati promis! Oricare ati fi, tot pt buzunarele voastre si alor voștri faceti legi!Faceti curățenie unde este inechitate, nu unde este subexistenta!Fiti mai umani si mai empatici cu cei pe care i ati nedreptățit ani de a randul, si i ati folosit ca masa de manevra.Dezamagire, dezamăgire de cate ori am votat!

  3. !Andreea Pora

    cu siguranta ca nimic din trecutul doamnei Turcan nu ne indreptateste sa o credem fara rezerve, ma refer la faptul ca eu nu stiu sa fi fost undeva angajata!

    in plus este prea vizibila in mass-media, consuma mult timp cu politichia…

    si totusi ar trebui sa avem rabdare…sa vedem daca nu chiar face ce spune ca va face!

  4. Dar, Pensiile speicale alea uriase, cum au fost folosite Raluco?!
    Nu tot ca „instrument politic” in favoarea unei clientele politice?!!!
    Sau acolo au fost pomeni de la Doamne-Doamne!!?
    Ma ia deja sila, ca-n vremea Veoricai, cand o aud pe parasuta asta!
    Ia uite ce spus despre Pensiile speciale Ionut Dumitru duminica la emisiunea „In fata ta” la Digi 24, emisiune depsre care G4media nici nu a amintit, in schimb citim depsre Irina Tanase la Antena 3:
    „Ionuţ Dumitru: Pensia e PROPRIETATEA omului cât timp e contributivă.
    Economistul Ionuț Dumitru spune că este nevoie de un echilibru în sistemul de pensii, astfel încât să nu mai existe posibilitatea pensionării la 45 de ani, cu o pensie mai mare decât salariul. Economistul spune că pensia este o proprietate doar atâta timp cât se bazează pe contributivitate.
    „Avem problema pensionarilor speciali care au pensie mult peste ce au contribuit și de la vârste foarte fragede. Exemplele sunt foarte clare: pensionari la 40 și ceva de ani, cu o pensie mai mare decât salariul.
    Vă garantez că nicăieri în lume nu există așa ceva. La magistrați, de exemplu, pensia medie în 2019 era de 4.000 de euro, din care 3.700 e pensie necontributivă”, a spus economistul la emisiunea „În fața ta”, de la Digi24.
    „Sunt țări care plafonează pensiile. În Spania, nimeni nu are pensie mai mare de 2.600 de euro, de exemplu. Dar în nicio țară, din Europa cel puțin, nu există un sistem de pensionare la 40 și ceva de ani, care înseamnă de a beneficia de pensie pe o perioadă mult mai lungă decât perioada activă, dacă ai contribuit – că unii nu au contribuții sau au contribuții mult mai mici – și cu un venit mai mare decât venitul salarial sau venitul pe care-l realizai în perioada activă, ceea ce iarăși e o absurditate.

    Iar diferența dintre contributivitate și beneficiu vine de la bugetul de stat, adică de la mine, de la tine și de la toți ceilalți”, a adăugat Dumitru.
    Potrivit acestuia, cifrele Comisiei Europene arată că în 2019, cheltuielile în sistemul necontributiv s-au ridicat la 2,9 miliarde de euro, dintr-un buget total la pensii de aproximativ 17 miliarde de euro.
    El spune că Pensiile speciale NU ar trebui considerate o proprietate, asa cum sunt Pensiile bazate pe contribuție.
    „Aici e o nuanță. Pensia este o proprietate a omului atâta timp cât este contributivă. Când omul a avut contribuții, este un drept de proprietate. Când pensia e mai mult un beneficiu care nu are legătură cu contributivitatea, nu cred că poate fi drept de proprietate. Dacă e un privilegiu, nu poate fi acordat la nesfârșit”, a spus Dumitru.
    Întrebat dacă judecătorii Curții Constituționale ar face această distincție, în condițiile în care și ei beneficiază de astfel de pensii, economistul a spus: „Eu cred că e un conflict de interese acolo, atâta timp cât cel care judecă speța este direct vizat de subiect nu cred că trebuie să ne așteptăm la o judecată obiectivă”.
    El spune că, teoretic, aceste pensii speciale pot fi reduse sau plafonate.
    „Nu știu care e soluția la noi. Cred că trebuie explicat foarte clar: contributivitatea este cel mai corect principiu posibil. DACA există un RATIONAMENT pentru care anumite categorii sociale, dar bine definite și limitate, le păstrăm într-un sistem special care să însemne o pensionare mai rapidă – dar nu la 45 de ani, că e o aberație – cu 5 ani mai devreme, nu cu 20.
    Nu poate fi atât de dezechilibrat tratamentul, pe unul îl pensionezi la 65 și pe altul la 40 și-i dau și pensie mai mare, deși nu a avut decât o contibuție mică. Pot să îi dau și un beneficiu, dar nu am cum să debalansez atât de mult”, a spus el.

    Crede careva ca Raluca si echipa care lucreaza la noua Lege a pensiilor vor gasi „solutiile magice” care sa ELIMINE Inechitatile din Legea pensiilor, cat timp tot ea spune ca „vor creste mai repede pensiile mai mici”, deci vor introduce o alta Inechitate!
    Ori primim Pensie in functie de Contributie, cum ne aburesc zi de zi, ori continuam cu alte soiuri de Inechitati!!!
    Ai stabilit o formula „magica”(!!!)de calcul al pensiilor, apoi fiecaruia ii calculezi Pensia in functie de CAT a contribuit!

    • Chiar nu se găsește nimeni să o facă pe toanta asta să tacă?!!

    • @lili, de la săptămâna și aberația, a trecut la nivelul urmator:ziua și aberația!
      Ati auzit-o când a spus că o măsură ar fi și creșterea contribuției de asigurări sociale?!!! Asta a fost maximul din ce a debitat pana acum!
      Eu când zic că individa este o ticăloasa proastă pusă special de Cîțu acolo, liberalii nu mă cred!

    • Nu am vazut emisiunea si nici nu mai suport sa vad inregistrarea pe B1TV, deja mi-e sila s-o vad cum bate campiii pe aceasta habarnista mincinoasa!
      Am scris zilele trecute ca l-am auzit la RRA pe Presedintele Asociatiiei nationale a pensionarilor care la o emisiune depsre noua Lege a pensiilor prevazuta printre reformele din PNRR a spus: „Pensionarii din Romania sunt speriati cand zi de zi aud discutii despre pensii, aud mereu alte si alte informatii care vorbesc despre „dezastrul” de la Pensii. Nu stim cum va arata noua Lege a pensiilor, NU avem incredere in ei(in guvernanti), suntem ingrijorati de soarta milioanelor de pensionari din Romania”…
      Mi-e clar ca guvernantii astia nu sunt altceva decat simpli contabili si atat!
      Nu sunt in stare sa vina cu Strategii complexe pentru Cresterea natalitatii, pentru prevenirea scaderii dramatice a natalitatii, pentru Cresterea Numarului de Locuri de munca, a Veniturilor colectate la Buget si mai ales a largirii BAZEI de impozitare, care azi cuprinde Exceptii peste Exceptii si ne miram ca nu sunt BANI la Bugetul de stat sau la Bugetul Sanatatii sau al Bugetul de pensii!
      Pai, cum sa fie cu atatea Exceptii si cu Companiile de stat care in majoritate NU isi platesc Contributiile la Stat!
      Intr-o vreme ANAF publica Lista cu aceste Companii, azi NU o mai publica si au ingradit accesul la Lista de pe site-ul ANAF, nu am putut intra!
      NIMIC depsre toate astea, doar PIXul lui Zombie Vasilica Citu care TAIE, proroga, cere Legi noi care sa reduca Cheltuielile cu Pensiile si alocatiile!
      Uitat-va ca asta e singura mare grija a Guvenrului: Pensiile si alocatiile, in timp ce de PRIVILEGIILE bugetarimii nu se ating!
      Raluca Turcan e singurul ministru care apare(exceptie Drula!) si trancaneste mereu despre „dezastrul” de la Pensii aburind si mintind de fiecare data, in rest Minsitrii PNL nu apar niciodata, nici nu ii cunoaste majoritatea romanilor!

    • Pastele matii de loaza, vedeate-as cu toiag pe cept!

  5. adica vrei sa castigi alegerile? ce fel de animal mai incearca asta, cand Merkel stabileste de 10 ani cat sa fie cvorumul pe Dambovita?

  6. Criteriul contributivitatii este insuficient, astrologii, numerologii, activistii propagandei si agitatorii din politica, comentatorii din media, consilierii de diferite tipuri si alti asemenea au salarii din cele mai mari si contribuie la sist de pensii, insa contributia lor este platita de fapt de contribuabilii care desfasoara activitati productive , fapt pentru care in calcule ar trebui sa se tina seama si de importanta pentru societate a activitatii prestate.

  7. La voi, la PNL, pensiile nu au fost văzute, ci chiar sunt obiect politic. Ultima dovadă este aceea că PNL obstrucţionează ȋn Parlament, ȋmpreună cu PSD, iniţiativa legislativă de eliminare a pensiilor speciale pentru aleşii locali.

  8. BLA, BLA, BLA !

    STIIND CA SISTEMUL DE PENSII NU VA ASIGURA MAI NIMIC V-ATI DAT PENSII SPECIALE, VOUA SI CASTELOR. SI NU UNA, CATE DOUA-TREI …

  9. !qwe

    ceea ce sustineti nu se poate realiza pentru ca noi nu putem intelege ( vorbesc de o chestiune ce tine de civilizatia actuala) de ce un fotbalist castiga de zeci sau sute de ori mai mult decat un neurochirurg!

    din punct de vedere social, ceea ce face o asistenta medicala intr-un spital, la sectia de chirurgie este mult mai important decat ce face Alibec in fotbal sau Loredana Groza in muzica

    insa, in termeni de contributivitate, banuiesc ca contributivitatea lui Alibec sau a Loredanei Groza este mult mai mare decat a asistentei medicale!

    ma uit in Japonia unde gunoierii sunt denumiti lucratori sanitari si au salariile similare cu cele ale profesorilor universitari, avand in vedere importanta sociala a muncii lor! in acest caz, pensia lor va fi pe masura contributivitatii!

    dar la noi….daca am crede ca curatenia este extrem de importanta si am merge pe ideea importantei sociale a muncii, iar pensia ar fi aceeasi cu a profesorilor universitari, multa lume va fi socata!

  10. Ralucoooo…. lasă-ne, lasă-ne….. dute și fă-ți meseria dacă o stăpânești…..

  11. Acum poate fi limitată pensia generațiilor succesive de magistrați, cadre militare și parlamentari! (Și-)au asigurat viitorul chiar și pentru strănepoți investind in proprietăți imobiliare și mobile, să nu își imagineze Raluca Turcan că suntem naivi! Nu se mai poate face nimic! Nici măcar un război nuclear nu-i poate zdruncina; și-au construit buncăre!

  12. Pensia publica , asa cum este ea astazi , este si va fi un instrument politic . Pensia publica trebuie sa fie o suma fixa ( 700 – 800 – 1000 lei , de exemplu ) pentru oricine a avut rezidenta cumulata de minim 20-25 de ani , de exemplu ) in Romania . Peste suma asta fiecare cetatean trebuie sa sii asigure venit dupa incetarea activitatii profesionale din acumulare / economisire / investire pe toata perioada activitatii profesionale . Nici o generatie nu trebuie sa fie povara pentru o alta pe sistemul pensiei publice actuale .

  13. @ Stefan…
    Aveti dreptate! Adaug faptul ca sunt multe aspecte(si complexe) de analizat in privinta pensiilor. Desigur, cea mai mare influenta o au salariile(fiindca pensiile depind de salarii), uneori exagerat de umflate pt unele categorii de bugetari . As mai aminti faptul ca in sect. particular exista competitie(de ex, fotbalistul sau interpreta de muzica trebuie sa performeze), insa uneori poate fi fentata( contracte sau comenzi cu dedicatie, consultanta la fel, parandarat etc). Cred ca problemele au aparut imediat ( in primavara lui ’90) , si au continuat ca urmare a insistentei celor de la butoane de a dirija atat democratia , cat si economia zisa „de piata” .