Raluca Turcan trimite Corpul de control de la Ministerul Culturii să verifice legalitatea intervenţiei la Bojdeuca lui Ion Creangă / Costel Alexe: „Restaurarea patrimoniului cultural din judeţul nostru o facem cu simţ de răspundere, tocmai să nu alterăm nimic”
Update: Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, a anunţat, luni, că Bojdeuca din Ţicău, aşa cum este cunoscută casa în care a locuit pentru o perioadă Ion Creangă, va fi redeschisă publicului pe 15 decembrie, el reiterând că restaurarea obiectivului a respectat toate etapele din proiectul prevăzut, care a beneficiat de finanţare europeană.
„Aş vrea să spun celor care abia aşteaptă să redeschidem primul muzeu literar al României, Bojdeuca lui Creangă din Ţicău, că pot vizita acest obiectiv turistic de pe 15 decembrie, Bojdeuca este cel mai vizitat muzeu al nostru, anual având peste 50.000 de vizitatori”, a declarat preşedintele CJ Iaşi, Costel Alexe.
În ceea ce priveşte scandalul izbucnit în spaţiul public din cauza lucrărilor de renovare ale Bojdeucii, Alexe a reiterat că restaurarea acestui mobil istoric a fost făcută cu mijloace adecvate care au scopul de a stopa procesul de deteriorare şi de a păstra semnificaţia culturală a primului muzeu literar din Romania.
„Restaurarea Bojdeucii este un proiect asumat şi implementat. Vreau să spunem un lucru cât se poate de clar opiniei publice, tuturor locuitorilor şi al românilor. Consiliul Judeţean Iaşi a făcut tot ce putea să facă, având în vedere implementarea acestui proiect. Consiliul Judeţean a accesat fonduri europene, fiind fonduri europene CJ Iaşi a ţinut mereu legătura cu ADR Nord Est. Consiliul Judeţean Iaşi împreună cu finanţatorul s-a asigurat că toate etapele din cadrul proiectului au fost respectate”, a declarat, luni, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe.
Acesta a spus că instituţia pe care o conduce este cea care a obţinut proiectul transfrontalier derulat în cadrul Programului Operaţional Comun România – Republica Moldova 2014-2020 şi finanţat prin ENI CBC, lucrările fiind executate de şi sub îndrumarea specialiştilor din diferite alte instituţii.
„Consiliul Judeţean Iaşi nu putea, şi nici nu era firesc să se implice în tot ceea ce înseamnă prevedere a Ministerului Culturii, Direcţiei Judeţene de Cultură Iaşi, Inspectorat de Stat în Construcţii, specialişti care au lucrat la acest proiect important pentru comunitatea noastră. Constructorul, IASICON, este unul dintre cei mai importanţi constructori din ţară atunci când vine vorba de restaurarea patrimoniului cultural al României”, a declarat Costel Alexe.
Potrivit preşedintelui CJ Iaşi, valoarea totală a proiectului restaurării ansamblului muzeal a fost de 3 milioane de lei.
„Întreg proiectul a constat în restaurarea Bojdeucii lui Creangă, care a costat 700.000 de lei, curtea (reamenajarea curţii şi consolidarea versanţilor – n.red.) a însemnat 1,3 milioane de lei. Muzeul din stânga Bojdeucii a fost şi el restaurat, costurile acoperind diferenţa de 3 milioane de lei. Atunci când vine vorba de restaurarea patrimoniului cultural din judeţul nostru o facem cu simţ de răspundere, tocmai să nu alterăm nimic din ceea ce practic a dat viaţă acestor zone„, a declarat preşedintele CJ Iaşi.
Proiectul „Călător pe meridiane culturale”/ „Traveller on Cultural Meridians”, este derulat în cadrul Programului Operaţional Comun România – Republica Moldova 2014-2020 şi finanţat prin ENI CBC.
Știrea inițială: Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a solicitat Corpului de control verificarea legalităţii avizului pentru intervenţia realizată la Bojdeuca scriitorului Ion Creangă, iar Comisia Naţională a Monumentelor Istorice şi Institutul Naţional pentru Patrimoniu vor fi solicitate să se pronunţe asupra calităţii lucrărilor prin analizarea proiectului şi deplasarea la faţa locului.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii transmis, luni, Agerpres, conform articolului 23, alineatul (1) al Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, cu modificările şi completările ulterioare, intervenţiile asupra monumentelor istorice se fac numai pe baza şi cu respectarea avizului emis de Ministerul Culturii sau, după caz, de serviciile publice deconcentrate ale acestuia.
Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice prevede că în cazul Bojdeucii lui Creangă atribuţiile de avizare revin Direcţiei Judeţene de Cultură Iaşi prin Comisia Zonală a Monumentelor Istorice nr 5. DJC Iaşi, care are responsabilitatea urmăririi lucrărilor în conformitate cu avizele emise, se menţionează în comunicat.
Context. Bojdeuca lui Ion Creangă, o casă simplă în care scriitorul a locuit în Iași, pe Dealul Țicăului, a fost modernizată printr-un proiect al Consiliului Județean Iași și va fi redeschisă pentru vizitatori din luna decembrie, a anunțat președintele instituției, Costel Alexe (PNL). El s-a felicitat pentru că ”am reușit să conservăm farmecul unic al bojdeucii”. Mai mulți internauți l-au critict însă pe Alexe, reclamând faptul că proiectul nu a păstrat simplitatea ansambului și a transformat casa într-o locuință prea luxoasă.
Consiliul Judeţean Iaşi a scos la licitaţie, în 2019, contractul de achiziţie publică de servicii de proiectare şi asistenţă tehnică pentru reabilitarea Ansamblului muzeal „Ion Creangă” Iaşi din cadrul proiectului „Călător pe Meridiane Culturale”.
Conform documentaţiei, prin acest proiect se dorea accesarea de fonduri europene prin Programul Operaţional Comun România – Republica Moldova – proiecte HARD, Obiectivul Tematic 3 – Promovarea culturii locale şi protejarea patrimoniului istoric, Prioritatea 2.1 – Promovarea şi conservarea patrimoniului cultural şi istoric.
„Restaurarea obiectivului cultural Muzeul «Ion Creangă» este un proiect care îşi propune valorificarea monumentului de patrimoniu istoric, casa scriitorului Ion Creangă, ce găzduieşte muzeul cu acelaşi nume, prin realizarea unor lucrări de restaurare, amenajare şi dotare a celor două clădiri (casa bojdeucă – clădire patrimoniu, curtea interioară şi clădirea muzeu care cuprinde expoziţii foto-documentare) şi a incintei muzeului”, conform informaţiilor din SEAP.
Ultimele intervenţii majore înainte de demararea acestui proiect – lucrări de renovare şi consolidare asupra monumentului istoric au fost realizate în 1984, iar în anul 1985 muzeul a fost redeschis publicului. În acest context a fost construit în incintă Ansamblul muzeal „Ion Creangă”, care s-a inaugurat la 11 iunie 1989.
Imobilul în care a locuit Ion Creangă a fost în proprietatea familiei Vartic, loc preluat de la Biserica „Buna Vestire”. Ion Creangă a locuit într-o casă din incinta Mănăstirii Golia şi, după ce a fost exclus definitiv din rândul clerului, a închiriat această casă în care a locuit până la sfârşitul vieţii.
În anul 1917, casa a fost cedată Primăriei Iaşi, moment la care au avut loc o serie de intervenţii pentru a pregăti imobilul pentru găzduirea Muzeului „Ion Creangă”.
În perioada 1931 – 1936 s-au realizat reparaţii ale casei de secol XIX, astfel au dispărut furcile de stejar care sprijineau imobilul pe latura de est, a fost realizat un zid de piatră şi a fost construită o clădire în incintă pentru îngrijitorul muzeului.
Ca urmare a cutremurului din anul 1940, când a suferit degradări considerabile, a fost necesară o intervenţie, efectuată în 1942, cu sprijinul Mănăstirii Neamţ.
În 1966 a avut loc o reprofilare a Bojdeucii care urmărea evocarea modului de viaţă şi atmosfera în care crea scriitorul.
În primăvara anului 1968, înainte de aniversarea semicentenarului casei lui Ion Creangă, au avut loc noi lucrări de reparaţii.
În urma cutremurului din 1977, casa a rămas în picioare, dar a suferit degradări, ieşind din circuit pentru câţiva ani.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii