G4Media.ro

Rămâne Ucraina fără bani americani? Un lobby conservator puternic cere Congresului să…

Foto: Partidul Republican

Rămâne Ucraina fără bani americani? Un lobby conservator puternic cere Congresului să nu mai aprobe alte miliarde de dolari pentru Kiev

Mai multe grupuri conservatoare influente din Statele Unite fac în prezent presiuni puternice pe lângă membrii Congresului de la Washington ca să voteze împotriva cererii Casei Albe de a oferi fonduri suplimentari pentru Ucraina, argumentând că administrația democrată cere „un cec în alb” fără un plan pe termen lung că să pună capăt războiului.

Tăierea ajutoarelor financiare americane ar reprezenta o lovitură semnificativă pentru guvernul președintelui Volodimir Zelenski, în condițiile în care forțele ucrainiene au făcut progrese militare majore în ultimele zile, recâștigând controlul a peste 6.000 de km pătrați și surprinzând unitățile ruse, iar guvernul de la Kiev are nevoie în continuare de fonduri semnificative nu doar pentru a-și susține armata, dar și pentru a putea să funcționeze.

Supărarea conservatorilor

Casa Albă a anunțat vineri că va solicita o sumă suplimentară de 13,7 miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina în perioada octombrie-decembrie 2022, inclusiv 11,7 dolari pentru securitate și asistență economică și 2 miliarde de dolari pentru a reduce costurile la energie care au crescut în timpul războiului. Congresul a aprobat deja două pachete suplimentare de finanțare pentru guvernul de la Kiev, pentru 13,6 miliarde de dolari în martie și 40 de miliarde de dolari în mai.

De asemenea, până în acest moment, în cele șase luni scurse de la atacul Rusiei, Administrația Biden s-a angajat să trimită Ucrainei asistență militară în valoare de aproape 13 miliarde de dolari. Dacă se ia în calcul și asistența militară furnizată Ucrainei începând din 2014, totalul ajutorului militar american pentru Kiev a ajuns la 15,5 miliarde de dolari (sursa)

Imediat după anunțul de săptămâna trecută al Casei Albe, grupuri conservatoare influente, între care Heritage Action și Concerned Veterans for America, au cerut congresmanilor să respingă cererea pentru ajutor suplimentar.

„Aceste cereri de finanțare ignoră preocupările poporului american, iar președintele Biden refuză să răspundă la întrebările de bază privind responsabilitatea fiscală și oportunitatea cererilor sale de finanțare,” a declarat Jessica Anderson, directorul executiv al Heritage Action. „Sprijinul Statelor Unite pentru Ucraina merită o dezbatere deschisă și sinceră fără ca conducerea liberală a Congresului să folosească finanțarea guvernului SUA ca vehicul pentru prioritățile Washingtonului.”

Russ Vought, președintele Center for Renewing America și fost director al Office of Management and Budget, a criticat și el cererea de ajutor suplimentar.

„Poporul american s-a săturat de consensul politicii neoconservatoare care cere ca miliarde din dolari din banii contribuabililor să fie cheltuiți pentru a apăra integritatea granițelor Ucrainei atunci când nu pot fi găsite resursele și administrația pentru a le rezolva pe ale noastre,” a spus Vought. „Acest nou pachet va prelungi o luptă căreia îi lipsește o influență americană, permițând aliaților regionali să se sustragă încă o dată de la responsabilitățile de securitate.”

Potrivit unui comentariu de pe pagina Defense One, după anunțul făcut de Casa Albă privind solicitarea de ajutor, unele organizații media de dreapta au publicat materiale în care îi critică pe republicanii care susțin finanțarea Ucrainei, acuzându-i că ignoră problemele interne, inclusiv securitatea la granița cu Mexicul, unde numărul de imigranți ilegali care au fost interceptați a depășit pragul de două milioane în acest an fiscal, mult peste recordul istoric de 1,7 milioane de persoane de anul trecut. Aceste cifre nu includ alte sute de mii de persoane care au trecut neobservate pe lângă grănicerii americani.

De exemplu, un articol din revista The Federalist l-a criticat pe Mitch McConnell (liderul minorității republicane din Senat) „și tovarășii lui din mlaștina” de la Washington pentru că au refuzat „să pună interesele de securitate ale Americii înaintea Ucrainei.”

La rândul său, Tucker Carlson de la postul de televiziune FoxNews – cea mai importantă personalitate media conservatoare din Statele Unite – nu a comentat încă pe marginea cererii lui Biden de săptămâna trecută, dar a declarat în luna mai că „liderii (Statelor Unite) cred că protejarea Ucrainei este mai importantă decât să vă protejeze pe voi.”

„După cum a subliniat congresmanul Thomas Massie (republican din Kentucky), Congresul a cheltuit acum mai mulți bani pe Ucraina în șase luni decât a cheltuit guvernul SUA pe toate drumurile și toate podurile din Statele Unite în tot anul trecut. Cele 40 de miliarde de dolari pe care le trimitem în Ucraina pentru ca ei să-și poată asigura granițele, apropo, sunt mai mult decât dublu (mai mult decât dublu!) față de ceea ce Joe Biden a cerut ca să finanțeze US Customs and Border Protection în Statele Unite,” a comentat Carlson în urmă cu câteva luni, după ce Casa Albă a cerut 40 de miliarde pentru Kiev.

Presiunile făcute de grupurile conservatoare își arată deja efectele. Unii politicieni republicani au promis deja că nu vor susține ultima cerere de ajutor pentru Ucraina venită din partea Administrației Biden. Warren Davidson, care reprezintă Ohio în camera inferioară a Congresului, a postat pe Twitter un mesaj în care a scris că Ucraina ar trebui să primească „0,00 dolari” în timp ce granița de sud a Americii nu este securizată, mai ales fără un angajament financiar mai mare din partea NATO și un audit care să arate unde sunt direcționați banii trimiși de americani. „Elitele din DC nu vor pune niciodată America First,” a scris Davidson, folosind un joc de cuvinte pentru a se referi la americani, dar și la platforma politică a fostului președinte, Donald Trump.

De asemenea, Lauren Boebert, membră republicană a Camerei Reprezentanților din Colorado, a criticat „cheltuielile scumpe” făcute de democrați într-o perioadă scurtă de timp pentru ajutorarea Ucrainei, glumind că „noi suntem SUA, nu ATM-ul SUA.”

De altfel, Davidson și Boebert au fost printre cei 57 de republicani care au votat împotriva ajutorului suplimentar de 40 de miliarde de dolari în luna mai. Unsprezece republicani au votat împotriva măsurii în Senat.

Iat situația este delicată pentru Ucraina. Comentatorii cred că este foarte posibil ca articolele din mass-media conservatoare, împreună cu presiunile grupurilor de dreapta, care fac lobby pe lângă congresmani să voteze împotriva fondurilor suplimentare, să crească numărul de republicani care se opun acestei solicitări în comparație cu cererile de ajutor anterioare. Dan Caldwell, vicepreședinte pentru politică externă la Stand Together, o organizație nonprofit susținută de miliardarii americani Charles și David Koch, a declarat în acest sens: „(Eforturile de lobby) creează mai multă presiune politică asupra republicanilor să voteze nu. Pariul meu în acest moment este că toate acestea adunate vor duce la o creștere a numărului de republicani care se opun ajutorului dacă este un vot de sine stătător.”

Opoziția progresiștilor?

Reticiența unora dintre republicani de a susține un nou pachet de ajutor pentru Ucraina nu este însă singulară pe scena politică de la Washington. Analiștii cred că este foarte posibil ca nu doar republicanii să pună sub semnul întrebării strategia pe termen lung a Administrației Biden în Ucraina. Marcus Stanley, director de advocacy la Quincy Institute for Responsible Statecraft, a prezis că democrații progresiști – care de mult timp s-au declarat împotriva implicării Statelor Unite în războaie costisitoare care durează ani de zile – ar putea începe să pună la îndoială modul în care se va termina războiul dintre Kiev și Moscova.

În opinia lui Stanley, presiunile făcute de aceștia ar putea să forțeze Casa Albă să includă mai multă diplomație și negociere în strategia sa pentru Ucraina. Expertul a menționat însă că va fi mai puțin probabil ca progresiștii – considerați ca aflați la stânga extremă a Prtidului Democrat – să se rupă de președintele democrat în problema Ucrainei și să se opună direct ajutorului pentru guvernul de la Kiev.

„Cred că oamenii își vor ridica vocea într-un mod mult mai concertat, întrebând care este strategia de ieșire de-aici? Cum se va termina asta (războiul din Ucraina)?” a afirmat Stanley. „Cred că asta va pune bazele pentru a ne gândi la care este strategia pe termen lung aici și dacă există limite pentru a pompa bani într-un război fără sfârșit.”

Nevoile Ucrainei

Defense One a scris că, dacă vor fi aprobate, nu este clar cât timp va dura până vor fi cheltuite cele 13,7 miliarde de dolari. Congresul a autorizat 40 de miliarde de dolari pe 21 mai, iar Casa Albă a declarat pe 2 septembrie că trei sferturi din acești bani au fost trimiși și cheltuiți. Dacă administrația menține această rată a cheltuielilor, banii ar putea dura mai puțin de două luni, ceea ce înseamnă că Congresul ar putea lua în considerare un alt pachet de ajutor financiar după alegerile intermediare din America din noiembrie.

Mulți democrați, lideri militari de rang înalt și republicani moderați afirmă însă că este esențial ca Stratele Unite să susține în continuare Ucraina. Ei justifică acest lucru prin faptul că este o luptă pentru democrație, avertizând că liderul rus Vladimir Putin nu se va mulțumi doar cu înfrângerea Ucrainei.

„Trebuie să existe o voință politică susținută, deoarece aceasta nu este doar o problemă a Ucrainei și Rusiei. Aceasta este o problemă a libertății și a valorilor democratice de pe tot globul,” a declarat democratul Jack Reed (Rhode Island), președintele Comitetului pentru Serviciile Armate din Senat. „Aceasta este o bătălie fundamentală între Putin, un autocrat, și lumea liberă și trebuie să rămânem în această luptă.”

Generalul James McConville, șeful Statului Major al Armatei, a afirmat și el că este în interesul global să continue să sprijine Ucraina în încercarea de a alunga Rusia de pe teritoriul său. „Este cu siguranță în interesul tuturor… să găsim o soluție la această invazie neprovocată. Cred că majoritatea oamenilor recunosc asta.”

Analiștii menționează alți doi factori care ar susține continuarea ajutorării financiare a Ucrainei. În primul rând, succesele militare înregistrate de forțele ucrainiene împotriva rușilor în ultimele două săptămâni validează nu doar determinarea Statelor Unite și aliaților lor occidentali de a furniza armament în valoare de miliarde de dolari regimului de la Kiev, ci justifică și continuarea asistenței financiare pentru ca guvernul din Ucraina să poată funcționa.

Argumentul e simplu: pentru ca soldații ucrainieni să poată lupta cu succes împotriva celor ruși este nevoie nu doar ca ei să aibă armament modern, furnizat de SUA și aliați. Armata trebuie să aibă un guvern funcțional în spate, iar ca acesta să continue să funcționeze este nevoie de bani mulți, inclusiv de cei oferiți cu generozitate de Washington.

În al doilea rând, majoritatea americanilor doresc ca Statele Unite să continue să susțină Ucraina, potrivit mai multor sondaje. Șapte din 10 americani și-au exprimat dorința ca Pentagonul să trimită mai multe arme și provizii militare trupelor care luptă împotriva Rusiei, potrivit unui sondaj din iulie realizat de Chicago Council on Global Affairs.

De asemenea, într-un sondaj global realizat în 22 de țări, publicat recent de Open Societies Foundation, peste 60% dintre respondenți au fost de acord că războiul dintre Ucraina și Rusia este „o confruntare între democrație și autoritarism.”

De partea lor, vocile care se opun trimiterii în continuare de ajutoare financiare Ucrainei aduc ca argumente, printre altele faptul că 1) Ucraina a primit deja zeci de miliarde de dolari din banii contribuabililor americani; 2) fondurile trimise guvernului de la Kiev ar trebui folosite pentru rezolvarea chestiunilor interne din America, între care securizarea frontierei de sud; 3) este greu de explicat trimiterea de bani ucrainienilor în condițiile în care contribuabilul american suferă din cauza prețurilor tot mai mari la produse, după ce datele Departamentului Muncii au arătat marți că prețurile de consum din SUA au crescut din nou în august, în condițiile în care creșterea chiriilor și a prețurilor la alimente a umbrit scăderea prețurilor la pompă, iar inflația anuală a încetinit mai puțin decât se aștepta, ajungând la 8,3%; 4) în ciuda susținerii opiniei publice, apariția apatiei și indiferenței printre americani față de situația Ucrainei reprezintă în continuare un risc major, de care liderii SUA trebuie să țină seama 5) nu există o evidență clară a modului în care sunt folosiți banii americanilor de către guvernul de la Kiev și nici unde ajung aceste fonduri, situația amintind de zecile de miliarde de dolari pompate în Afganistan și a căror urmă, în multe cazuri, s-a pierdut complet. (Surse: Defense One, The Federalist, FoxNews, CBS News, Newsweek, Twitter)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

23 comentarii

  1. Nu ne miră.
    Republicanii dacă ar putea ar da banii direct în contul personal al lui Putin.

  2. Din pacate actualii republicani au gost cumparati de Cracanel direct si prin intermediul mafiei rusesti… genii

  3. sunt curios cat de stranse sunt legaturile acestor conservatori cu orban al ungariei … ca mi se pare ca e un soi de filiera a satanei cu rusia – ungaria – conservatori americani care urmaresc cucerirea ucrainei, si fiecare isi joaca rolul

  4. Degeaba se bucura trolii ca n-or sa opreasca banii pentru ca razboiul merge in directia buna si oricum americanii or sa castige banii inapoi dupa ce se termina. Daca batea ruzzia, poate aveau astia o sansa sa opreasca banii.

  5. Conservator = filorus doritor de dictatură.

  6. Tu vorbești, rusule? Putin are palate uriașe cum e cel de la Soci, sau Garden House. De ce îl aperi pe Putin, când el nu dă doi bani pe tine, fraier uriaș ce ești?

  7. Motivul este unul foarte bun.
    Nici eu nu am vazut foarte mult interes aratat pentru pace.
    Se discuta mai mult despre cine „castiga” acest raz.boi.

    • Bine atunci, hai să discutăm despre cine îl pierde!
      Pacea nu poate să apară decât atunci când pierde cel care a inițiat agresiunea.
      Nu e nevoie să scrii când nu gândești.

    • Sau cand renunta.

    • Cum ar fi un „gest de bunăvoință”!
      În acest caz mă simt nevoit să solicit un gest de bunăvoință pentru binele neuronilor tăi.
      Renunță!

    • Să-ți terorizezi neuronii.
      Pe langa ei suferim și noi.

    • Nu citi, nu raspunde! Nu te obliga nimeni!

    • Așa cum spuneam…
      Gestul de bunăvoință se exclude.
      După cum vezi chestia cu renunțarea nu este posibilă.
      Când am zis sa renunți era doar de dragul demonstrației.
      Partea serioasă însă este că pe parte de hardware ai niste sinapse cuplate invers (eufemism) și de aici apare imposibilitatea fizica de a executa sarcini complexe, iar pe partea de software sunt câteva instrucțiuni incomplete.
      Desigur te încurajez să nu renunți, dar să corectezi.

    • Ba este posibila. De exemplu am renuntat sa mai cred in USR.😆

    • Când vine vorba de politică nu e bine să crezi, acolo sunt calcule.
      Tocmai ce m-ai informat că stai prost cu calculele.

  8. Pentru noi (și restul lumii, inclusiv SUA) ar fi rău dacă SUA nu ar mai trimite bani în Ucraina pentru a-l trimite pe Putin și ai lui înapoi de unde au venit. Și chiar dacă Ucraina e curățată de ruși, cheltuielile nu se pot opri, vor trebui băgați bani în reconstrucție și înarmare, pentru că rușii nu vor renunța ușor la imperialism.
    Pe de altă parte, e riscant să ne bazăm pe SUA de fiecare dată când suntem în rahan. Ani de zile noi, europenii, ne-am bătut pe burtă cu Putin, am făcut conducte de gaz împreună, am subfinanțat armatele, iar cercetarea europeană e la nivelul gleznei broaștei celei chineze.
    Probabil că conservatorii americani ar fi mai îngăduitori dacă li s-ar promite că vor primi dobândă la banii dați.

  9. Logic………..conservatorii sunt rusofili……nu degeaba Kremlinul tot lauda FoxNews si il pupa in puIa pe Trump la tv.

  10. Pe invers:

    emuL ătacilpmoc.

  11. @Țepeș
    Desigur mănânci 💩 ca toți lymbricii lui Putin.
    Criza mondială e generată de ambițiile lui Putin de a conduce lumea spre buzunarul lui.

  12. Sa curga banii !!! Banul are valoare daca are scop si scopul lor este sa nu-l lase pe putler sa castige! Vorba aia „eu fac banul nu el pe mine”