G4Media.ro

“Rămânem fără bani și fără timp”: Kievul se teme că, fără arme…

Sursa Foto: Facebook/ Volodimir Zelenski

“Rămânem fără bani și fără timp”: Kievul se teme că, fără arme americane, Ucraina riscă să piardă războiul cu Rusia

Șeful biroului președintelui Ucrainei, Andrii Iermak, a avertizat că, fără noi livrări de ajutoare militare americane, țara sa riscă să piardă războiul în fața Rusiei, transmite BBC.

Potrivit lui Iermak, există un „risc uriaș” ca Ucraina să piardă războiul fără un sprijin american continuu.

„Ne va fi greu să ne menținem aceleași poziții și să supraviețuim pur și simplu”, a adăugat el, vorbind marți la Institutul american pentru Pace din Washington.

Evaluarea deloc măgulitoare a situației făcută de Iermak a venit cu doar câteva ore înainte ca președintele Zelenski să renunțe la o videoconferință planificată cu senatorii americani, în timpul căreia intenționa să-i informeze cu privire la evoluția luptelor.

După cum a remarcat liderul majorității senatoriale Chuck Schumer, fără a intra în detalii suplimentare, liderul ucrainean a invocat probleme urgente în ultimul moment.

Declarația lui Iermak survine în contextul în care Casa Albă încearcă din nou să facă presiuni pentru acordarea unui ajutor suplimentar Ucrainei.

În același timp, Congresul încă nu s-a apropiat de un compromis care să permită continuarea finanțării Kievului.

Impasul finanțării

„Rămânem fără bani și aproape că nu mai avem timp”, a scris Shalanda Young, directorul Biroului de Management și Buget al Casei Albe, într-un mesaj adresat liderilor democrați și republicani, publicat luni.

În mesaj, ea a avertizat că, dacă Congresul nu aprobă un ajutor militar suplimentar pentru Ucraina până la sfârșitul anului, va submina eforturile țării de a se confrunta cu Rusia și că nu mai există niciun “rezervor magic” din care să se poată extrage fonduri suplimentare.

Însă luni, președintele Camerei Reprezentanților, republicanul Mike Johnson, a respins apelurile democraților pentru un ajutor suplimentar de zeci de miliarde de dolari pentru Ucraina.

„Administrația Biden nu a reușit să abordeze în mod substanțial niciuna dintre preocupările noastre legitime – lipsa unei strategii clare în Ucraina, a unei căi de rezolvare a conflictului sau a unui plan care să asigure în mod adecvat responsabilitatea pentru asistența oferită de contribuabilii americani”, a scris el pe Facebook.

Impasul finanțării survine în timp ce un alt impas pare să se contureze pe front.

De la începutul invaziei la scară largă a Rusiei, în februarie 2022, Congresul SUA a aprobat un ajutor militar și economic de peste 110 miliarde de dolari pentru Ucraina.

Dar administrația Biden avertizează de luni de zile că majoritatea acestor bani au fost deja distribuiți.

Potrivit lui Frederick Kagan, director al Critical Threats Project al American Enterprise Institute și fost profesor la Academia Militară a SUA, întârzierile de finanțare au deja consecințe foarte reale pe frontul ucrainean.

Actuala contraofensivă împotriva Rusiei se apropie de sfârșit, iar viitoarele operațiuni militare de recucerire a teritoriilor pierdute sunt puse sub semnul întrebării.

„Ucrainenii vor trebui să facă alegeri dificile”, a spus el. „Dacă nu sunt încrezători că vor mai obține ceva de la Statele Unite, atunci vor trebui să încerce să păstreze ceea ce au”.

Potrivit lui Kagan, armata ucraineană are nevoie de tancuri, transportoare blindate de trupe, avioane de luptă, drone și arme cu rază lungă de acțiune. Iar Statele Unite sunt singura țară care este capabilă să furnizeze aceste echipamente rapid și în cantitățile de care Ucraina va avea nevoie anul viitor.

Există sprijin, dar nu există un proiect de lege

Există încă majorități bipartizane în ambele camere ale Congresului care susțin un ajutor mai mare pentru Ucraina, chiar dacă acesta este mai mic decât cele 61,4 miliarde de dolari pe care Casa Albă le-a solicitat.

Cu toate acestea, transpunerea acestui sprijin al Congresului într-un proiect de lege real pe care președintele să îl poată semna s-a dovedit a fi o provocare majoră.

Republicanii și democrații din Senatul SUA negociază în prezent un pachet de cheltuieli combinat de 106 miliarde de dolari, care include ajutor pentru Ucraina, sprijin militar pentru Israel și Taiwan și un pachet de măsuri pentru consolidarea frontierei SUA cu Mexicul.

Ultimul articol de cheltuieli este cel mai controversat, deoarece democrații se opun unor politici mai dure în materie de imigrație pe care le solicită republicanii.

„În schimbul unei finanțări suplimentare pentru Ucraina, trebuie să facem reforme semnificative în politica noastră de frontieră”, a declarat duminică, într-un interviu televizat, senatorul republican de Arkansas Tom Cotton.

Chuck Schumer a declarat că va supune la vot în această săptămână un proiect de lege privind ajutorul militar în Camera Reprezentanților, dar nu este clar dacă acesta va primi suficient sprijin republican fără un acord privind reformele în domeniul imigrației.

O ședință secretă privind pachetul de ajutor oferită de oficiali ai administrației Biden s-a transformat într-o discuție aprinsă marți după-amiază, când republicanii din Senat i-au acuzat pe democrați că au ignorat apelul lor de a cere bani pentru consolidarea frontierei, a relatat presa americană.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Foarte bine, urmatorul razboi il vor duce la ei acasa si daca nu ne-au vrut de partea lor sigur pe rusi nu o sa ii supere ca li se vor ingrosa armata care le va face o vizita imediat ulteriora in viitor.

  2. Vin F16 si Abrams iar propaganda ruznaca arunca in media astfel de articole sponsorizate de ei pe care pr0stimea le inghite ca gugustiucii.

  3. Inca un inteligent pe aici care crede ca 30 de tancuri Abrams si 12 avioane F-16 fara piloti antrenati suficient vor schimba soarta razboiului .Ma intreb totusi de pe ce aerodromuri vor decola avioanele alea ca mai toate au fost si vor fi distruse de rusi..

  4. Occidentul pare interesat să piară cât mai multi ucrainieni. Le dă armament ordinar,tehnică fără protecție, târziu si cu țârâita ca să nu l supere pe Putler însă trâmbițează fiecare glonte dat,oferit,donat,vândut de parcă ar fi vreun glonț magic ultimul răcnet.

  5. Atâția generali nato si sua cu experiență reală de r.ă.z.b.oi si au planificat o contraofensivă model „Jukov „de tot râsul unde au atacat pe unde erau cel mai bine ințeleniți rușii deminând direct cu vehiculule de luptă abia primite din occident.Si se mândreau nevoie mare că echipajele abandonau tefere zecile de vehicule ce explodau călcând pe mine..