Rămăşiţe ale celui mai mare dinozaur carnivor de pe teritoriul Europei, descoperite în Insula Wight / Paleontolog: Este unul dintre cei mai mari, posibil cel mai mare, prădător terestru care a trăit vreodată în Europa
Oase fosilizate descoperite pe un mal stâncos al Insulei Wight din Anglia reprezintă rămăşiţele unui dinozaur carnivor care ar putea fi cel mai mare descoperit până acum în Europa, înrudit cu cea mai mare specie de dinozauri carnivori cunoscută până în prezent, informează Reuters.
Paleontologii au spus joi că au descoperit părţi din scheletul unui dinozaur care a trăit în urmă cu circa 125 de milioane de ani, în timpul erei cretacice, printre care oase din coloana vertebrală, şold şi coadă, câteva fragmente din membre, dar fără craniu sau dentiţie. Pe baza rămăşiţelor parţiale, cercetătorii au estimat că dinozaurul depăşea 10 metri în lungime şi era posibil să ajungă la o dimensiune mai mare.
”Dimensiunea specimenului este impresionantă. Este unul dintre cei mai mari – posibil cel mai mare – prădător terestru care a trăit vreodată în Europa”, a spus Chris Barker, doctorand în paleontologie la Universitatea din Southampton şi autor principal al studiului publicat în revista PeerJ Life & Environment.
Pe baza unei serii de mici caneluri la vârful vertebrelor din coadă, cercetătorii au ajuns la concluzia că aparţine unui grup de dinozauri denumiţi spinozauri, care includ Spinosaurus, un dinozaur care a trăit în urmă cu circa 95 de milioane de ani şi care, cu o lungime de 15 metri, este considerat cel mai mare dinozaur prădător cunoscut.
Spinozaurii aveau craniul alungit, care aminteşte de cel al crocodililor, cu numeroşi dinţi conici – perfecţi pentru a apuca prada alunecoasă – precum şi membre puternice şi gheare mari. Se hrăneau cu pradă acvatică la fel ca şi alţi dinozauri.
Din cauza naturii incomplete a rămăşiţelor descoperie, cercetătorii nu au oferit încă dinozaurului recent descris un nume ştiinţific, însă l-au botezat ”Spinosaurid de stâncă albă”, o referinţă la stratul geologic unde au fost descoperite oasele. Oamenii de ştiinţă cred că exemplarul nu aparţine niciunei specii identificate anterior.
Dinozaurii carnivori au aparţinut unui grup denumit teropode, exemplare din acesta existând pe fiecare continent. Erau bipezi şi aveau cranii masive şi dinţi puternici.
Spinosaurus a fost cel mai mare de pe teritoriul Africii. Tyrannosaurus rex, cu o lungime de aproape 13 metri, a fost regele Americii de Nord, în timp ce Giganotosaurus, similiar ca dimensiuni, a domnit în America de Sud, iar Tarbosaurus, relativ mai mic, a trăit pe teritoriul Asiei. Cel mai mare teropod cunoscut din Europa şi care a primit o denumire ştiinţifică a fost Torvosaurus, cu o lungime de circa 10 metri.
Dinozaurul nou descoperit s-ar putea dovedi a fi la fel de lung ca şi T. rex, potrivit peleobiologului Universităţii din Southampton şi autor corespondent al studiului, Neil Gostling.
”Este o descoperire cu adevărat importantă”, a spus Gostling. ”Să sperăm că vom găsi mai multe fosile. Ne-ar plăcea să găsim un craniu sau dinţi”.
Analiza dentiţiei i-ar putea ajuta pe cercetători să înţeleagă mai bine locul acestui dinozaur în arborele genealogic al familiei spinozaurilor.
Fosilele au fost descoperite la suprafaţa de-a lungul Compton Bay, situat pe coasta sud-vestică a Insulei Wight. Dinozaurul a trăit într-un mediu de lagună, populat de asemenea de diverşi dinozauri ierbivori şi reptile zburătoare denumite pterozauri. În vremurile acelea, nivelurile mărilor erau mult mai ridicate decât în prezent, iar părţi semnificative din teritoriul Europei erau acoperite de ape.
Insula Wight a devenit una dintre cele mai bogate regiuni în rămăşiţe de dinozauri. Aceeaşi echipă de cercetători a anunţat anul trecut descoperirea altor doi spinozauri din Cretacic pe Insula Wight, ambii măsurând circa 9 metri în lungime.
Acele descoperiri alături de cea mai recentă susţin ipoteza potrivit căreia grupul spinozaurilor a apărut şi s-a diversificat în vestul Europei înainte de a se extinde spre alte regiuni.
”Acest nou material confirmă descoperirile anterioare, care scoate în evidenţă Europa ca o regiune importantă pentru diversificarea spinozaurilor”, a spus Barker.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii