G4Media.ro

Rămășițele a zeci de indigeni au fost returnate în Australia

Sursa foto: Facebook/ Natural History Museum, London

Rămășițele a zeci de indigeni au fost returnate în Australia

Rămășițele a 36 de localnici indigeni vor fi returnate Australiei, în cadrul celei mai recente repatrierii de trupuri luate de pe pământurile lor tradiționale, scrie BBC.

Șase dintre trupurile strămoșilor au fost returnate oficial comunităților lor din Queensland – Woppaburra, Warrgamay, Wuthathi și Yadhaighana – în cadrul unei ceremonii la Muzeul de Istorie Naturală din Londra.

Guvernul australian va avea grijă de rămășițele celorlalți strămoși până când vor fi găsiți custozii lor tradiționali. Rămășițele indigenilor au fost luate din Australia de o serie de persoane, inclusiv oameni de știință și exploratori, după colonizarea țării de către Marea Britanie în secolul al XVIII-lea.

Aceste rămășițe au ajuns în muzee, universități și colecții private din întreaga lume.

Cu toate acestea, preocupările etice tot mai mari cu privire la colectarea, vânzarea și expunerea rămășițelor umane au dus la o creștere a eforturilor de restituire a acestora în ultimele decenii.

„Scoaterea strămoșilor noștri din locurile lor de odihnă a fost un act de profundă lipsă de respect – unul care a rupt legăturile noastre spirituale și culturale cu Țara”, a declarat Thomas Holden, care a reprezentat comunitatea Warrgamay, la ceremonia de joi.

„Repatrierea înseamnă mai mult decât aducerea acasă a strămoșilor noștri. Este vorba despre reafirmarea suveranității noastre, a drepturilor noastre și a obligațiilor noastre culturale și spirituale profunde de a avea grijă de poporul nostru, chiar și în moarte.”

Acesta este cel de-al patrulea grup de rămășițe pe care Muzeul de Istorie Naturală din Londra le-a returnat Australiei. Acesta a declarat că personalul a întreprins „cercetări arhivistice detaliate” care au implicat mai multe organizații pentru a afla de unde provin rămășițele.

Potrivit biroului artistic al guvernului australian, cea mai recentă repatriere ridică la 1 775 numărul strămoșilor primelor națiuni repatriați din întreaga lume.

Aceasta include peste 200 de seturi de rămășițe de la Muzeul de Istorie Naturală din Londra. Acesta a adăugat că se poartă discuții cu alte instituții și deținători privați din Regatul Unit cu privire la „returnarea necondiționată și voluntară a altor strămoși”.

„Repatrierea strămoșilor noștri este un pas vital în vindecarea rănilor trecutului și în restabilirea echilibrului spiritual și cultural care a fost perturbat atunci când au fost luați din țara lor natală”, a declarat Keron Murray, reprezentantul Wuthathi.

Wayne Blair, un aclamat actor și cineast care a reprezentat poporul Woppaburra, a descris repatrierea ca fiind „o flacără eternă, vindecarea eternă este atât spirituală, cât și fizică, pentru bătrânii și comunitatea noastră”.

„Nu înapoiați specimene științifice, înapoiați strămoșii familiilor lor, descendenților lor”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.