Rămășițele unei rachete a Chinei se vor prăbuși pe Pământ și, din nou, nimeni nu știe unde (The Washington Post)
Duminică după-amiază, racheta Long March 5B a decolat de la baza de lansare Wenchang din provincia sudică Hainan, transportând un nou laborator alimentat cu energie solară, modulul experimental Wentian, care urmează să fie adăugat la stația spațială chineză Tiangong.
Însă mărimea rachetei de mare capacitate – are o înălțime de 53,6 metri și cântărește 837.500 de kilograme – a stârnit temeri în rândul experților că unele resturi din etajul principal ar putea să nu ardă complet la reintrarea în atmosfera terestră, transmite The Washington Post, citat de msm.com.
China spune că aceste resturi nu vor provoca probabil nicio problemă. La fel ca în cazul celor două lansări anterioare, racheta s-a desprins de primul etaj de 23 de tone pe orbită, ceea ce înseamnă că va continua să orbiteze în jurul Pământului în zilele următoare, pe măsură ce se apropie treptat de prăbușire. Această traiectorie de zbor este dificil de prevăzut din cauza fluctuațiilor din atmosferă cauzate de schimbările în activitatea solară.
Deși experții consideră că șansele ca resturile să lovească o zonă locuită sunt foarte mici, mulți consideră, de asemenea, că Beijingul își asumă un risc inutil. După ce etapa centrală a ultimei lansări a căzut în Oceanul Indian, NASA a afirmat că China „nu reușește să respecte standardele responsabile în ceea ce privește deșeurile spațiale”, inclusiv minimizarea riscurilor în timpul reintrării în atmosferă și transparența operațiunilor.
China respinge acuzațiile de iresponsabilitate. Ca răspuns la preocupările legate de lansarea de anul trecut, Ministerul chinez de Externe a declarat că probabilitatea de daune a fost „extrem de scăzută”.
Înainte de lansare, Jonathan McDowell, un astronom de la Centrul pentru Astrofizică care urmărește îndeaproape lansările spațiale, a scris pe Twitter că a sperat ca Beijingul să adopte un alt model.
Duminică seara târziu, McDowell a adăugat că datele orbitale ale Comandamentului Spațial al SUA privind două obiecte de la lansare au confirmat că etajul central „rămâne pe orbită”.
Mulți oameni de știință sunt de acord cu China că șansele ca resturile să provoace daune grave sunt minime. Un articol publicat luna aceasta în revista Nature Astronomy a estimat la 1 la 10 șansele ca, în condițiile practicilor actuale de lansare, cineva să moară sau să fie rănit din cauza unor părți ale unei rachete care reintră necontrolat în atmosferă în următorul deceniu.
Însă mulți consideră că modelele de lansare precum cel al rachetei Long March 5B reprezintă un risc inutil. „Furnizorii de lansări au acces în prezent la tehnologii și modele de misiuni care ar putea elimina necesitatea majorității reintrărilor necontrolate”, au scris autorii. Aceștia au propus standarde globale de siguranță care să impună o reintrare controlată.
China trimite trei astronauți pe noua stație spațială
Deși este în urma Statelor Unite în multe privințe, programul de zboruri spațiale al Chinei a obținut multe victorii simbolice în ultimul deceniu în cadrul planului președintelui chinez Xi Jinping de a transforma națiunea într-o putere spațială, inclusiv plasarea pe orbită a stației spațiale Tiangong anul trecut.
Andocarea cu succes a modulului experimental Wentian, luni, înseamnă că avanpostul său orbital mai are doar un singur pas până la finalizare, urmând ca ultimul modul să fie lansat în cursul acestui an. Pe stație se află trei astronauți chinezi.
Creșterea rapidă a activității spațiale a generat îngrijorări cu privire la o cursă spațială emergentă – și la riscul unui accident dăunător și destabilizator din punct de vedere geopolitic, cauzat de o comunicare deficitară între națiuni. Cooperarea dintre China și Statele Unite în spațiu a fost minimă de la amendamentul Wolf din 2011, care a interzis NASA să folosească fonduri guvernamentale pentru a lucra cu guvernul chinez.
Perspectiva unei colaborări internaționale a fost subminată și mai mult de parteneriatul tot mai mare al Chinei cu Rusia, despre care Beijingul spune că rămâne puternic în ciuda invaziei președintelui Vladimir Putin în Ucraina. Cele două au anunțat anul trecut planuri de a construi împreună un avanpost de cercetare pe Lună.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.