Ramona Strugariu, europarlamentar PLUS: Nu există justificare pentru derogările activate de România de la Convenția Europeană pentru Drepturile Omului/ Scrisoarea transmisă președintelui Iohannis și premierului Orban
Ramona Strugariu, europarlamentar PLUS, afirmă, într-o postare pe Twitter, că nu există justificare pentru derogările activate de România de la Convenția Europeană pentru Drepturile Omului pe durata stării de urgență.
”Protejarea drepturilor fundamentale în vremuri de criză este esențială. România Letonia, Moldova și Armenia au cerut o derogare de la CEDO pe durata crizei generate de COVID 19. Vă rog retrageți aceste cereri. Nu există justificare pentru o asemenea acțiune”, se arată în mesajul postat de Strugariu.
Letonia, România, Moldova și Armenia au activat articolul Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO) care permite derogări de la Conveție pe durata stării de urgență, care a fost declarată în contextul epidemiei de coronavirus, iar altele state ar putea urma, a anunțat joi Consiliul Europei, citat de La Libre Belgique.
Cele patru state membre ale Consiliului Europei au „notificat oficial” că au declarat starea de urgență și că activează derogarea prevăzută la articolul 15 din Convenție, a declarat un purtător de cuvânt al instituției pan-europene.
- UPDATE 15.37 Ramona Strugariu a transmis și o scrisoare președintelui Klaus Iohannis și premierului Ludovic Orban, prin care cere ”retragerea imediată” a notificării transmise de România la CEDO
Redăm mai jos textul scrisorii integral
”Stimate Domnule Președinte Klaus Iohannis,
Stimate Domnule Premier Ludovic Orban,
Am aflat cu profundă surpriză că România se află, alături de Armenia, Moldova și Letonia, printre cele patru state membre ale Consiliului Europei care au notificat că se află în stare de urgenţă şi activează derogarea prevăzută de articolul 15 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului. Această notificare a fost trimisă pe data de 18 martie.
Această dispoziție prevede că ”în caz de război sau de alt pericol public care ameninţă existenţa unei naţiuni”, un stat membru ”poate lua măsuri derogatorii de la obligaţiile prevăzute în Convenţie, în măsura strictă în care situaţia o impune şi cu condiţia ca aceste măsuri să nu contravină altor obligaţii care decurg din dreptul internaţional”.
Domnule Președinte, Domnule Premier, nu există nicio justificare pentru o astfel de măsură disproporționată. Salvgardarea drepturilor fundamentale rămâne la fel de esențială în timp de criză. În acest moment, eforturile colective trebuie îndreptate către adoptarea măsurilor urgente necesare pentru a răspunde provocărilor fără precedent cauzate de pandemia coronavirus.
COVID-19 este un pericol serios față de care trebuie să reacționăm cu unitate, solidaritate dar și cu determinarea de a proteja drepturile omului. Dreptul la sănătate, drepturile economice și sociale, libertățile civile și politice fundamentale sunt toate relevante în contextul actual.
După cum a subliniat foarte clar zilele trecute Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, doamna Dunja Mijatović, în cadrul luptei împotriva pandemiei autoritățile trebuie să ia măsuri care nu duc la discriminare și care sunt proporționate obiectivelor urmărite.
Ea face un apel foarte ferm către statele membre să rămână vigilente față de orice act rasist, xenofob sau de stigmatizare și să asigure acces larg la informații corecte în ceea ce privește situația din sistemele de sănătate publică, disponibilitatea serviciilor medicale și măsurile care se iau în acest context. De asemenea, Comisara solicită clar statelor membre să fie transparente în comunicare și să asigure accesibilitatea informației, întrucât acestea sunt esențiale pentru a restabili încrederea publică și participarea la guvernare în circumstanțele dificile actuale.
Demnitatea umană și drepturile fundamentale trebuie deci să fie în centrul eforturilor noastre de a răspunde crizei COVID-19. Ca stat membru al Uniunii Europene, România ar trebui să
fie în acest sens un model, nu un exemplu de ”așa nu”, grăbindu-se să suspende normele fundamentale conținute în Convenția Europeană a Drepturilor Omului.
Vreau să vă solicit prin urmare, domnule Președinte, domnule Premier, retragerea imediată a acestei notificări.
Vă mulțumesc.
Cu stimă,
Ramona Victoria Strugariu, deputat în Parlamentul European”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
57 comentarii