Răpirea și uciderea unei tinere de 33 de ani la Londra reaprinde dezbaterea cu privire la siguranța femeilor
Comandantului Poliției Metropolitane a Londrei, Cressida Dick, i s-a cerut demisia, după intervenția în forță a polițiștilor la o manifestație în memoria lui Sarah Everard – femeia răpită și ucisă săptămâna trecută. În acest caz de crimă, a fost trimis în judecată un polițist activ.
Câteva sute de persoane s-au strâns pe Clapham Common în sudul Londrei, locul unde a dispărut Sarah pe 3 martie, în pofida restricțiilor privind adunările publice pe fondul pandemiei de Coronavirus.
În presă și rețelele sociale au apărut înregistrări video și fotografii cu ofițeri intervenind în forță și punând cătușe unor femei participante la adunarea de veghe.
Ministrul de interne, Priti Patel, a cerut o anchetă independentă cu privire la intervenția poliției, iar primarul Londrei Sadiq Khan, care are co-responsabilitate asupra Poliției Metropolitane împreună cu ministerul de interne, a calificat acțiunea polițiștilor drept “inacceptabilă”.
Liderul opoziției Laburiste, Sir Keir Starmer s-a declarat profund tulburat de intervenția poliției, iar liderul Partidului Liberal Democrat, Sir Ed Davey a cerut demisia comandantului Poliției Metropolitane.
În ceea ce o privește, Cressida Dick, care comandă cea mai mare forță de poliție din Regatul Unit cu 32.475 de ofițeri, a respins cererea de demisie spunând că adunarea din sudul Londrei era ilegală și ofițerii ei au intervenit ca să împiedice o amenințare la adresa sănătății.
Dar dincolo de acest incident, răpirea și uciderea lui Sarah Everard, pentru care a fost trimis în judecată polițistul de 48 de ani, Wayne Couzens, de la departamentul protecție diplomatică al Poliției Metropolitane, a șocat nu numai datorită profesiei presupusului asasin, dar a adus în discuție și siguranța femeilor singure pe stradă într-un oraș de 9 milioane de locuitori.
Numeroase femei au ieșit în public, povestind experiențele lor de interpelare, urmărire, hărțuire, atacare când mergeau pe stradă.
Aceasta este doar o parte a fenomenului mai larg al violenței împotriva femeilor: pe 8 martie, Ziua Internațională a Femeii, deputata Laburistă Jess Philips a citit o listă de 118 nume de femei și fete ucise în ultimul an de a căror moarte a fost găsit vinovat sau trimis în judecată un bărbat.
Potrivit organizației Femicide Census în Marea Britanie o femeie este ucisă de un bărbat în medie la trei zile. Potrivit calculelor acestei organizații în Marea Britanie au fost ucise de bărbați 1425 femei și fete în perioada 2009 – 2018.
Problema violenței împotriva femeilor nu este specifică Marii Britanii: o statistică publicată de Organizația Mondială a Sănătății arată că pe plan mondial una din trei femei, aproximativ 736 de milioane, au avut de suferit violențe fizice sau sexuale pe timpul vieții lor.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.