G4Media.ro

Raport al criminalității transnaționale: România a devenit o autostradă pentru drogurile din…

sursa foto: Facebook

Raport al criminalității transnaționale: România a devenit o autostradă pentru drogurile din America de Sud / Românii din America de Sud și sud-americanii din România, creează legături pentru grupurile de crimă organizată

Global Initiative Against Transnational Organized Crime, o organizație cu sediul în Elveția, care realizează Indicele global al crimei organizate, primul instrument analitic global care oferă o evaluare a piețelor infracționale, pune România pe harta de tranzit a drogurilor de mare risc.

Programul susținut de Departamentul de Stat al SUA face radiografia crimei organizate din întreaga lume, iar în raportul pe 2023 pune România pe ruta nord-balcanică folosită pentru contrabanda cu heroină.

”Heroina este traficată din porturile georgiene de la Marea Neagră cu feribotul către Odessa sau către alte destinații din UE, cum ar fi România sau Bulgaria, după care intră pe ramura estică a rutei principale din Balcani pentru a fi traficate mai departe către Olanda și alte țări din Europa Centrală și de Vest. Se știe că rețelele infracționale de profil înalt stabilesc infrastructuri comerciale logistice legale pentru a facilita activitățile lor de trafic de droguri la scară largă, ceea ce indică infiltrarea infracțională a structurilor comerciale legitime. O serie de societăți din întreaga UE au fost utilizate pentru a ascunde aceste activități ilicite”, se precizează în raport.

Totodată, se precizează că porturile de la Marea Neagră sunt folosite de grupări albaneze, sârbo-muntenegrene și bulgare pentru traficul de droguri.

”România a devenit, de asemenea, o autostradă pentru drogurile din America de Sud. Infrastructura infracțională care a fost dezvoltată pentru a trafica cantități mari de heroină sau droguri sintetice este acum folosită și pentru a trafica cocaină. Această infrastructură este deghizată ca fiind legală pentru a analiza riscul și controlul autorităților. Cetățenii români care trăiesc în America de Sud, precum și sud-americanii din România, creează legături stabile pentru grupurile de crimă organizată interesate să dezvolte noi rute alternative. În ultimii ani, grupurile infracționale din Balcani, cum ar fi grupurile albaneze, sârbo-muntenegrene și bulgare, au fost din ce în ce mai mult implicate în contrabanda cu cocaină pe rutele maritime și în porturile de la Marea Neagră din Bulgaria și România. Deși țara servește drept centru de tranzit pentru comerțul cu cocaină, nu există o piață internă mare; cererea locală este scăzută din cauza prețului ridicat al drogului pe stradă”, scrie în raport.

O creștere a consumului de droguri sintetice a fost raportată în centrele universitare și capitala București, se precizează în analiză.

”În timp ce canabisul este importat în România din Spania și Olanda, cea mai mare parte a substanței confiscate în țară este produsă pe plan intern. Canabisul este traficat din Serbia către România în apropierea punctului de trecere a frontierei Vatin / Stamora Moravița. S-a înregistrat recent o tendință de creștere a comerțului cu canabis, iar acesta continuă să fie cel mai frecvent consumat drog din țară, în principal de către adulții tineri. În România există o dezbatere în curs de desfășurare cu privire la legalizarea canabisului și a substanțelor canabinoide în scopuri medicale. Cu toate acestea, guvernul și Ministerul Sănătății se opun în mod deschis acestei sugestii. În plus, piața drogurilor sintetice din România este în expansiune. În ultimii ani, s-a înregistrat o creștere a producției de amfetamine și ecstasy și o scădere a prețurilor, deși datele arată că aceste droguri sunt în continuare mai scumpe în România decât în Europa de Vest. O creștere a consumului de droguri sintetice a fost raportată în locații precum centrele universitare și capitala București. Ecstasy (MDMA) este traficat în România în principal din Germania și Țările de Jos, iar amfetaminele din Germania, Belgia și Bulgaria”, scrie în document.

Indicele global al crimei organizate, primul instrument analitic global care oferă o evaluare a piețelor infracționale a fost lansat în 2021 și urmărește date din 193 de state membre ale ONU. ”Indicele a fost recunoscut pentru unicitatea și importanța sa în întreaga lume. Guvernele și alte organizații au profitat de bogăția de informații longitudinale pe care o oferă”, se precizează pe site-ul organizației.

Global Initiative Against Transnational Organized Crime a luat naștere în urma unei serii de discuții la nivel înalt, neoficiale, purtate la New York în 2011-2012, în principal de oficiali din domeniul aplicării legii din țări dezvoltate și în curs de dezvoltare, precizează organismul cu sediul la Geneva.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...