G4Media.ro

Raport: America ar putea pierde viitoare războaie cu Rusia și China dacă…

SONY DSC

Raport: America ar putea pierde viitoare războaie cu Rusia și China dacă nu își revizuiește strategia militară

Planurile Statelor Unite pentru posibile conflicte cu Rusia și China sunt greșite, iar bugetul enorm de care beneficiază Pentagonul va fi irosit dacă oficialii americani nu vor realiza o revizuire majoră a strategiei militare actuale, avertizează un raport reacent realizat de către Center for New American Security (CNAS). Printre altele, documentul intitulat „Why America Needs a New Way of War” susține că metodele și conceptele de luptă moștenite din epoca Războiului Rece „nu vor funcționa” în scenariile moderne.

De aceea, în lipsa unor schimbări strategice semnificative, SUA ar putea pierde confruntările potențiale cu Rusia sau China, iar planurile Pentagonului de a dezvolta arme și strategii de penetrare a rețelelor de apărare rusești sau chinezești, extrem de complicate, sunt o pierdere de timp și ar putea duce la înfrângerea forțelor militare americane pe viitorul câmp de luptă.

Raportul a fost realizat de către Chris Dougherty, bursier la CNAS, o organizație de tip think-tank bipartizana din Washington, care este specializată în chestiuni privind securitatea națională a Statelor Unite. Dougherty, care a fost soldat de elită în U.S. Army și a lucrat, de asemenea, în unitatea Strategy and Force Development din cadrul Departamentului de Apărare, afirmă că America trebuie să dezvolte un „nou mijloc de a desfășura războaie,” mai potrivit pentru confictele cu marile puteri ale lumii.

Deși Strategia Națională de Apărare a Pentagonului din 2018 a subliniat necesitatea de schimbare a strategiei, de la una care are în vedere contrainsurgenta la una ce vizează confruntarea cu puteri rivale, Dougherty susține că Departamentul Apărării continuă să își investească resursele uriașe în „concepte eronate.” În principiu, Strategia Națională de Apărare a cerut tuturor unităților armatei americane să conceapă planuri pentru eventuale conflicte cu Rusia și China, cele două țări considerate principalele rivale, care se axează pe operațiuni din mai multe domenii și are ca scop pregătirea forțelor americane pentru operațiuni combinate la sol, maritime, aeriene, cibernetice și în spațiu.

Expertul descrie Statele Unite drept o „putere status quo ce navighează o perioadă de schimbări turbulente.” Deși America a fost timp de decenii puterea militară globală de necontestat, conceptele de luptă din epoca Războiului Rece „nu vor funcționa” în perioada moderna. „Ipotezele de lucru din acea perioadă sunt acum profund eronate sau complet invalide și trebuie să fie actualizate pentru o epocă de competiție între marile puteri,” susține Dougherty.

„Pentru prima dată în ultimele decenii, este posibil să ne imaginăm că Statele Unite luptă – și pot pierde – un război pe scară largă cu o mare putere,” avertizează expertul. În timp ce America a rămas statică, China și Rusia au „compensat relativa lor slăbiciune față de Statele Unite, folosind timpul și geografia în avantajul lor” și s-au concentrat pe dezvoltarea unor arme care pot exploata slăbiciunile americanilor.

„China și Rusia au petrecut aproape două decenii studiind actualul mod de război american. În timp ce Departamentul Apărării nu a pus la îndoiala superioritatea sa militară și s-a concentrat pe înfrângerea unor adversari nonstatali, China și Rusia au elaborat strategii și au dezvoltat noi concepte și arme pentru a învinge Statele Unite într-un război, în cazul în care apare această necesitate,” se afirmă în document.

Dougherty da că exemplu eforturile oficialilor din Pentagon de a învinge așa-numitele rețele A2/AD (dispozitive sau strategii folosite pentru a împiedica adversarul să ocupe sau să traverseze o zonă de pământ, mare sau aer, de la sisteme sofisticate de apărare aeriană până la arme care perturbă comunicațiile GPS și cele militare ), concepute de cele două puteri rivale pentru a diminua impactul unei eventual atac aerian american. Expertul sugerează că „mulți din comunitatea de apărare din Statele Unite au identificat greșit aceste rețele „ca fiind centru operațional de gravitate pentru China și Rusia.”

Într-un interviu pentru Military Times, Dougherty și-a nuanțat declarația, afirmând că acești oficiali de la Pentagon la care face referire „se concentrează asupra unui lucru greșit” dacă vor să elimine sistemele A2/AD. În opinia lui, „atunci când intri într-o luptă în care cineva are un scut, nu vă petreceți tot timpul lovind cu sabia în scutul lor. Încercați să gășiți o cale care să ocolească acel scut.”

Expertul descrie răspunsul Pentagonului la noile amenințări „reale si dificile” venite de la Moscova si Beijing ca fiind „fragmentar și letargic” și a spune că Departamentul Apărării a întârziat să recunoască realitatea competiției între marile puteri. „Acest lucru a condus la situația în care forțele armate din SUA sunt cele mai puternice din lume la o diferentă mare și, cu toate acestea, ele riscă din ce în ce mai mult să piardă un viitor război cu China sau Rusia,” afirmă raportul.

„Principalii concurenți ai Americii nu mai sunt amenințările regionale, cum ar fi irakienii și iugoslavii lumii,” afirmă Dougherty. Dacă Pentagonul nu recunoaște acest lucru, SUA ar putea „să piardă un posibil război sau să se retragă atunci când se vor confrunta cu unul, cu consecințe strategice devastatoare.”

Soluții oferite
Dougherty oferă patru sugestii sau arii critice pe care noua strategie militară a celor din Washington ar trebui să le ia în considerare.

1) Deși planificatorii militari americani au urmărit de mult timp că forțele SUA să se angajeze într-o confruntare cu adversarul într-un moment și loc ales de America, Dougherty susține că acest lucru nu mai este posibil și că acest clișeu nu va funcționa într-un conflict cu forțele ruse sau chineze. „Acestea sunt mari puteri cu capacități militare semnificative și, după toate probabilitățile, în cazul în care ar izbucni un război între Statele Unite și una dintre cele două puteri, timpul și locul vor fi alese de ele.”

2) „Bătălia pentru informație” va fi vitală într-un astfel de conflict. „Trebuie să ne concentrăm mai degrabă pe lupta pentru informație decât pe tratarea acesteia ca pe un instrument de sprijin, așa cum am făcut în trecut,” crede expertul.

„Comandantul Corpului de Infanteriști Marini, Robert Neller, a declarat recent: Tabăra care poate face ca rețeaua ei să funcționeze și să ia decizii mai rapide va avea probabil un avantaj destul de substanțial în viitoarele războaie. A avut perfectă dreptate,” susține Dougherty.

3) Arsenalele rusești și chineze masive înseamnă, de asemenea, că SUA trebuie să învețe să „funcționeze fără ideea de sanctuar sau adapost” Și aceasta deoarece adversarii Americii beneficiază și ei de capabilități cu rază lungă de acțiune și pot acționa sub acoperire, reușind la o adică să lovească teritoriul american. „Cum operăm dacă luăm în considerare această ipoteză?” se întreabă Dougherty.

4) SUA trebuie să poată concura cu rivalele sale fără a exercita o dominație copleșitoare. Deși acest lucru a funcționat în timpul Războiului din Golf, de exemplu, când americanii au strâns treptat o forță militară uriașă, care a copleșit sistemul de apărare irakian, a preluat controlul și a acționat ulterior după propria sa voință, „această abordare va fi mult prea lentă împotriva Chinei sau a Rusiei… Până când vom reuși să mobilizăm acest nivel de dominare, ei se vor mobiliza și vor căuta să conducă conflictul dintr-o poziție de forță.”

Raportul integral poate fi studiat aici

Surse: CNAS, The Military Times, Newsweek

Foto: G4Media.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. ben laden si teroristii ISIS au fost invinsi, armele lor era mitraliera carata pe Toyota, cam cu asta sa ocupat SUA in ultimii 20 de ani, teroristii kgbisti Vladimir ibdn Putin are o armata intreaga, ISIS poate numai sa viseze avioane si flota ca la ei

    • la fel aici se descrie ca SUA va pierde pe teritoriu strain, cind va ataca, se stie ca cel care ataca estemai vulnerabil si are nevoe de forte de x ori mai mare ca cel ce se apara, cred ca nu merge vorba ca Rusia sau China sa vina pe pamintul american sa le faca probleme ca altfel sunt facuti praf. Rusia si China nu au putere sa atace peste oceanu forte ca SUA

  2. Razboiul intre marile puteri ale lumii, nu consta doar in tehnica militara ,ce o au la dispozitie . razboiul are multiple fatete , incepind cu blocada economica ,cibernetica , rute de aprovizionare , eliminare de sateliti ,distrugere de capacitati energetice , lovituri pentru distrugerea depozitelor de armament de orisice fel , descurajare psihologica a adeversarului si in principal lovirea in faza incipienta a capacitatilor militare avansate tehnologic . Atit Rusia cit si China , incearca sa isi securizeze teritoriile si capabilitatile militare, avind in vedere noile tehnologii americane situate din ce in ce mai aproape de cele doua puteri aflate in discutie. .America este solicitata peste tot in lume, de catre tari terte si care participa alaturi de forte americane, la creearea unor zone puternic militarizate , mini bastioane, sa le numim, ce dispun de tehnica de lupta capabila sa loveasca primele in caz de razboi . Cine loveste mai repede, punctele cheie ale inamicului ,in faza incipienta si distruge infrastructura de razboi a dusmanului a cistigat . Ceea ce vedeti ca se intimpla in lume ,nu sunt razboaie intre marile puteri , nu razboaie directe ,ci incercari si teste ale aramamentului, concomitent cu incercarea de extindere a puterii militare Ruso -Chineze ,prin creearea de noi baze militare ,la fel cum face si America , dar cu o rata de succes mai redusa .Pina in prezent , nici Japonia si nici UE ,nu a abordat militar , ci doar economic,hegemonia asupra lumii . Din pacate dezvoltarea unor tehnologii noi la care aspira din ce in ce mai multe tari ale lumii , obliga cele doua mari economii, ale lumii sa intre in jocul armelor .Japonia este obligata sa iasa din sfera pacifista si sa se inarmeze rapid . Uniunea Europeana deja a inceput sa faca asta si in parteneriat cu NATO , isi creeaza o armata complementara bazata pe componente de productie interna avind ca suport imediat intelegerea Franco – Germana .

  3. Își mai aduce cineva aminte de povestea de acum câțiva ani, când un avion rusesc s-a apropiat suficient de mult de un vas de luptă american astfel încât să îi dezactiveze complet toate sistemele de luptă? Se pare că rusul a introdus ceva virus sau cod în sistemul vasului american. Așa se poartă războaiele acum.

    • aia cu avionul si vasul e fake news moscovit, tovarase :))) in rest, si rusii si chinezii vor fi rasi de pe fata pamantului de americani plus aliati dupa orice razboi real!