G4Media.ro

Raport Breaking News Democracy: Realitatea TV, România TV și Antena 3 sunt…

sursa foto: Captură video

Raport Breaking News Democracy: Realitatea TV, România TV și Antena 3 sunt cele mai des sancționate televiziuni în ultimii 10 ani / Volumul amenzilor înregistrate anual este de 200 – 300 de mii de euro / Audiențele cumulate ale televiziunilor de știri depășesc cu puțin un milion de privitori

Din cele opt televiziuni de știri din România, Realitatea, România TV și Antena 3 au primit cele mai multe sancțiuni din partea CNA, se precizează în raportul „Breaking News Democracy”, realizat de ActiveWatch.

”Consiliul Național al Audiovizualului, singura instituție care poate reglementa și supraveghea spațiul audiovizual, nu a reușit să își impună autoritatea în relația cu televiziunile de știri. Statistica sancțiunilor aplicate de forul audiovizual timp de un deceniu, în perioada 2011 – 2022, ne arată că actualul sistem de sancționare a abaterilor etice nu este eficient și nu generează schimbări semnificative în comportamentul televiziunilor de știri”, se precizează în raport.

Astfel, între 2011 și 2022, potul de televiziune Realitatea TV a avut cele mai multe sancțiuni – 231, din care 127 amenzi și 104 somații publice).

Urmează România TV (231 sancțiuni, din care 113 amenzi și 118 somații publice), iar următoarele poziții sunt ocupate de postul Antena 3/CNN, cu 175 de sancțiuni (85 de amenzi și 90 de somații publice) și B1 TV, cu 127 de sancțiuni (61 de amenzi și 66 de somații publice).

La finalul clasamentului și la mare distanță de primii patru competitori, postul Digi 24 a fost sancționat de doar 27 de ori în zece ani de existență (6 amenzi și 21 de somații).

Volumul amenzilor înregistrate anual de televiziunile de știri se ridică la echivalentul a 200 – 300 de mii de euro, se precizează în raport.

”În opinia noastră, această statistică ne arată că, de fapt, amenzile nu descurajează încălcarea legislației audiovizuale. Dimpotrivă, par să întrețină anumite comportamente asumate și programate.

Totuși, aceste cifre sunt departe de a oferi diagnostice definitive despre modul în care funcționează televiziunile de știri sau despre cum le apreciază publicul sau Consiliul Național al Audiovizualului prestația în spațiul (nu neapărat interesul) public. Ele trebuie puse în contextul politic și social al ultimilor ani.

Televiziunile de știri continuă să genereze controverse și să suscite interes, mai ales dinspre politicieni, în ciuda faptului că audiențele lor cumulate depășesc cu puțin un milion de privitori”, se mai arată în document.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Amenzi inutile în concluzie. Cui folosește? Celor care nu schimba nimic de peste zece, celor care sponsorizează respectivele posturi tv, partidelor/ mafii politice. Și nimeni nu poate schimba asta.

  2. Aceste audiente cumulate sunt mari sai mici? Daca sunt mari atunci ar trebui ca amenzile sa fie mai ridicate pentru ca aceste TV manipuleaza si mint societatea in mod deliberat. Oricum in atatia ani 300k EURO nu acopera cafea si biscuitii comandati si diurnele de sedinta. Penibil. Toate amenzile trebuie sa mai contina un zero. Poate asa mai reponsabilizezi putin vinovatii de serviciu.