Raport de admitere în Comisia de buget a Senatului pentru impozitarea pensiilor speciale: Cele cuprinse între 7.000 și 10.000 de lei vor fi impozitate cu 30%, cele de peste 10.000 de lei – cu 50%
Comisia de buget finanţe a Senatului a adoptat, marţi, raport de admitere pentru propunerea legislativă iniţiată de ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, care vizează impozitarea pensiilor speciale de peste 7.000 de lei.
Prezent la lucrările comisiei, Teodorovici şi-a amendat proiectul privind taxarea pensiilor, astfel încât componenta din pensii bazată pe principiul contributivităţii să nu fie taxată.
Propunerea legislativă prevede taxarea pensiilor speciale cuprinse între 7.000 şi 10.000 de lei cu 30%, iar ceea ce depăşeşte 10.000 de lei cu 50%.
Teodorovici şi-a exprimat speranţa ca proiectul cu taxarea pensiilor să se regăsească miercuri pe ordinea de zi a plenului Senatului şi săptămâna viitoare să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor, ca for decizional.
El a explicat că în cazul mai multor sume care se cumulează la pensie este necesară o declaraţie pe proprie răspundere pentru a se şti exact care sunt acele venituri.
„Impactul pentru anul viitor este de aproximativ de jumătate de miliard de lei”, a spus Teodorovici.
Teodorovici a infirmat existenţa unor disensiuni cu premierul din cauza acestor proiecte de lege depuse de el la Senat.
„Am ales să mergem pe această cale, să venim cu ele în Parlament, tocmai pentru a se evita tensiuni nefondate – că nu se discută suficient de mult anumite acte normative”, a mai spus Teodorovici.
Senatorul UDMR Tanczos Barna a propus un alt amendament, adoptat de Comisie, referitor la pensia şefilor de stat, care astfel intră sub incidenţa proiectului de lege.
La rândul său, senatorul PNL Florin Cîţu a propus un amendament, respins de data aceasta de Comisie, prin care toate pensiile speciale peste 5.000 de lei să fie impozitate cu 90%.
„Trebuie să le arătăm contribuabililor de bună credinţă care plătesc contribuţii şi primesc o pensie medie de 1.100 lei că nu mai tolerăm aceste legi speciale care au apărut ca ciupercile după ploaie. Acel amendament ducea proactiv la eliminarea pensiilor speciale. Pragul de 7.000 de lei nu include pensiile pentru un mandat de parlamentar. Acestea sunt mult mai mici. Este un proiect populist aruncat acum pe piaţă. Nu cred că va fi niciodată aprobat acest proiect. Va fi îngropat la Camera Deputaţilor. Este un proiect pentru această campanie prezidenţială”, a susţinut Cîţu.
Ministrul Finanțelor a anunțat public ideea de impozitare a pensiilor speciale, de peste 10.000 de lei spune el la acea vreme, pe 15 iulie, alături de o altă măsură prin care viza creșterea veniturilor bugetare: limitarea călătoriilor gratuite cu trenul acordate studenților.
”În primul rând este vorba de ceea ce foarte mulţi ani de zile, poate, românii solicită – şi poate într-un mod justificat – şi anume subiectul legat de pensiile speciale şi atunci credem că o variantă normală ar fi aceea de a plafona la un nivel stabilit. Noi am discutat azi în CEx, pe baza a ceea Ministerul de Finanţe a făcut ca şi propunere, un plafon de 10.000 de lei, iar ce este depăşit de această sumă să fie aplicată o taxă de solidaritate, îi putem spune în acest fel. Credem noi că în acest fel se îndreaptă foarte multe lucruri, este o abordare corectă şi logică. Oricum, actul normativ, atunci când el va fi aprobat de Guvern va ajunge şi în Parlament şi Parlamentul va decide dacă aceasta sau o altă formă va fi cea finală” a spus ministrul Finanţelor Publice” a spus atunci Teodorovici.
Propunerea sa a stârnit criticii dure din partea beneficiarilor de pensii speciale, mai ales din partea magistraților, care au anunțat că măsura anunțată de Teodorovici ar constitui o încălcare a independenței justiției.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Citește și:
Judecătorul Cristi Danileț la RFI: Impozitarea pensiilor speciale va atrage contestări în justiție
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
14 comentarii