G4Media.ro

Raport de monitorizare a alegerilor din Republica Moldova: circa 1.500 de încălcări…

Foto: Imagine din campania electorală a lui Igor Dodon / Facebook

Raport de monitorizare a alegerilor din Republica Moldova: circa 1.500 de încălcări ale legii de la finanțare ilegală, la violențe și discurs de ură. Cine e lider la discursul de ură și la resurse alocate

Organizația pentru drepturile omului Promo-LEX, cea mai importantă instituție care monitorizează alegerile din Republica Moldova, a publicat vineri un raport în care semnalează mai multe încălcări ale legislației în ceea ce privește desfășurarea alegerilor parlamentare.

Misiunea de observare a Promo-LEX a ajuns la concluzia că Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) este lider la organizarea întrunirilor electorale, iar Partidul Democrat (PD), la utilizarea resurselor administrative.

De asemenea, Partidul Acasă Construim Europa (PACE) nu a respectat cerințele tipografice, iar Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) și Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BeCS) au recurs la violență în campania electorală.

Nu în ultimul rând, candidatul Vasile Costiuc este lider la discursul de ură, iar peste 3 milioane de lei cheltuiți nu ar fi fost raportați de BeCS la Comisia Electorală Centrală. Acestea sunt concluziile raportului cinci al misiunii de observare (MO) a Promo-LEX în săptămâna de dinaintea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.

MO Promo-LEX precizează că până la 8 iulie 2021, cu doar trei zile înainte de alegeri, Guvernul nu a asigurat finanțarea deplină a organizării și desfășurării alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.

„Acest fapt poate afecta în special calitatea procedurilor din ziua alegerilor, or suma restantă de 22.468.000 lei moldovenești (circa 1 milion de euro -n.red.), ce urma să fie aprobată în ședința eșuată a Guvernului de la Chișinăudin 7 iulie 2021, era destinată acoperirii cheltuielilor pentru plata îndemnizațiilor funcționarilor electorali.

Pe ultima sută de metri, activismul concurenților electorali a crescut continuu, numărul activităților majorându-se cu circa 25% față de perioada precedentă de monitorizare. În același timp, peste hotare au fost constatate cel puțin 31 de întruniri electorale sub forma „întâlniri electorale față în față” (de trei ori mai multe decât în precedentele două săptămâni de observare), iar pentru alegătorii din regiunea transnistreană nu au fost raportate întruniri electorale.

Multiple încălcări ale legislației electorale

Din totalul de 1.456 de activități observate, cele mai multe, ca și în perioada anterioară de monitorizare, revin: PAS – 395 (27%), BECS 226 (15%) și Blocul Elector Renato Usatîi (BERU) 172 (12%). Cele mai populare activități rămân a fi distribuirea materialelor electorale (52%) și întâlnirile electorale (30%).

Continuă să crească însă și numărul încălcărilor raportate de către observatorii Promo-LEX. Astfel, în perioada de referință (23 iunie – 7 iulie 2021), au fost raportate cel puțin 67 de cazuri ce pot fi calificate drept utilizare a resurselor administrative în scop de promovare electorală, dintre care în 18 cazuri este vizat PD, în 13 – BECS, câte 11 – PAS și PPPDA, în 9 – BERU și în 5 cazuri – Partidul Ilan Șor (PPȘ).

Observatorii Promo-LEX au mai raportat cel puțin un caz ce poate fi calificat drept oferire de cadouri cu impact electoral, cu implicarea PACE. La fel, au fost raportate șapte cazuri (câte trei – PAS și BECS, un caz – BERU) de utilizare a imaginii/simbolurilor de stat ale Republicii Moldova sau ale altor state.

Atragem atenția și asupra a patru cazuri de utilizare a publicității electorale fără respectarea cerințelor tipografice (două cazuri – PACE și câte1 caz – PPDA, PUN, BECS), precum și 64 de cazuri de amplasare a publicității în locuri neautorizate.

În perioada de observare, au mai fost raportate cel puțin 3 cazuri ce pot fi calificate drept utilizare a violenței în campania electorală. În toate aceste cazuri au fost implicați concurenții AUR și BECS.

Nu toți concurenții au depus la CEC rapoarte financiare, iar cele depuse sunt incomplete

Totodată, Promo-LEX a estimat pentru toate cele șase săptămâni de campanie electorală, cheltuieli neraportate de cel puțin 10.859.900 de lei (circa jumătate de milion de euro – n.red.).

Dintre acestea, pentru BECS – 3.264.762 lei; PPȘ – 2.329.133 lei; PDM – 1.342.712 lei, PAS – 1.007.578 lei, PPPDA – 749.539 lei; BERU – 646.041 lei; PPCC- 573.912 lei; PACE- 361.765 lei; PUN- 260.329 lei; AUR- 187.315 lei; PDCM- 93.001 lei; PPDA – 12 458 lei; PPN- 11.652 lei; V. Valico- 7.498 lei; PVE- 4.280 lei; PS- 3.823 lei; PRM- 2.708 lei; MPSN- 793 lei; PPM-600 lei.

Discursul de ură și instigarea la discriminare a luat amploare pe ultima sută de metri a campaniei electorale

Ultima perioadă a campaniei electorale este marcată de o creșterea cu 43% a numărului de cazuri de discurs de ură și instigare la discriminare față de perioada precedentă de monitorizare (8-20 iunie 2021). Astfel, din cele 43 de cazuri identificate de către monitorii Promo-LEX, cel puțin 26 de cazuri au fost generate de către 11 candidați incluși pe listele a opt concurenți electorali: Vasile Costiuc (PPDA) – 6 cazuri; Renato Usatîi (BERU) – 4 cazuri; Fiodor Ghelici (POM) – 3 cazuri; Valeriu Munteanu (AUR) – 2 cazuri; Igor Dodon (BECS) – 2 cazuri; Dorin Chirtoacă (AUR) – 2 cazuri; Victoria Grosu Vremeș (AUR) – 2 cazuri; Andrei Năstase (PPPDA) – 2 cazuri; Iurie Reniță (PUN), Vladimir Voronin (BECS) și Gheorghe Cavcaliuc (PACE) – câte un caz. Suplimentar, un caz l-a avut ca autor pe reprezentantul concurentului PPN, Cristian Rizea.

De cealaltă parte, în cel puțin 10 cazuri, discursul de ură și instigare la discriminare în spațiul public a vizat doi candidați de pe listele BECS: Igor Dodon – în 7 cazuri și Vladimir Voronin – în 3 cazuri. Celelalte cazuri de discurs de ură au afectat membrii și susținătorii ai BECS, PLD, Președinta Republicii Moldova și alți politicieni.

În Republica Moldova, duminică, vor avea loc alegerile parlamentare anticipate. În cursa electorale sunt înregistrați 23 de concurenți, 22 de partide politice și un candidat independent.

Foto: Imagine din campania electorală a lui Igor Dodon / Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. In Transnistria nu e nevoie de campanie electorala, se pare. Nicio intrunire electorala. Probabil ca isi primesc buletinele gata stampilate si impaturite in autobuzele electorale. Nu e nevoie nici macar sa stie cu cine au votat.

  2. JOS DODON-VORONIN!!!