Raport de țară realizat de Comisia Europeană referitor la România: Există preocupări cu privire la independența justiției, slăbiciuni în ce privește statul de drept/ Persistă percepția asupra corupției
Comisia Europană arată în raportul de țară privind România pe 2022, un document de peste 70 de pagini, că ”sistemul de justiție se confruntă cu provocări în materie de eficiență și există preocupări cu privire la independența sa”.
În raport, care alocă justiției câteva pasaje, se mai arată că România ”prezintă slăbiciuni în ceea ce privește statul de drept și persistă percepția asupra corupției”.
Comisia mai atrage atenția că justiția din România pierde resurse umane, iar numărul noilor magistrați în sistem nu compensează numărul tot mai mare de magistrați care se pensionează.
Potrivit surselor G4Media.ro, comisarul european pe justiție, Vera Jurova, se va afla la București în perioada 14-15 iunie pe tema raportului privind statul de drept din România, care este dedicat în principal sistemului de justiției și independenței presei.
Redăm mai jos cele mai relevant fragmente:
”Sistemul de justiție se confruntă cu provocări în materie de eficiență și există preocupări cu privire la independența sa. Rata de soluționare a cauzelor civile, comerciale și administrative în primă instanță a scăzut foarte
ușor (96,7 % în 2020 față de 100,2 % în 2019 și 103,5 % în 2018).
Durata medie a procedurilor administrative a crescut considerabil (690 de zile în 2020 față de 138 de zile în 2019), iar rata de soluționare a cauzelor a scăzut la 48,4 % în 2020 (de la 100,3 % în 2019). Sistemele de justiție pierd resurse umane, întrucât numărul magistraților nou-recrutați nu compensează lipsa actuală de personal judiciar și numărul tot mai mare de magistrați care se pensionează.
(…) România se îmbunătățește la indicatorii ODD privind creșterea economică și ocuparea forței de muncă (ODD 8)
dar prezintă slăbiciuni în ceea ce privește statul de drept și persistă percepția asupra corupției (ODD 16). PIB-ul pe cap de locuitor a progresat ceva mai rapid decât media UE (cu 21 % față de 1,7 %), la fel ca și rata de ocupare a forței de muncă.
Situația este mixtă în ceea ce privește instituțiile și există în continuare preocupări legate de respectarea
statului de drept. Procentul populației care raportează infracțiuni sau violență a scăzut cu o treime între
2015 și 2020 și se situează la 8,8 % și este mai mic decât cel media UE (11 % în 2021). Se așteaptă ca RRP să
să sporească eficacitatea sistemului judiciar și a luptei împotriva corupției și să contribuie
la îmbunătățirea încrederii în administrația publică.”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii