G4Media.ro

Raport de țară realizat de Comisia Europeană referitor la România: Există preocupări…

Foto: Pixabay

Raport de țară realizat de Comisia Europeană referitor la România: Există preocupări cu privire la independența justiției, slăbiciuni în ce privește statul de drept/ Persistă percepția asupra corupției

Comisia Europană arată în raportul de țară privind România pe 2022, un document de peste 70 de pagini, că ”sistemul de justiție se confruntă cu provocări în materie de eficiență și există preocupări cu privire la independența sa”.

În raport, care alocă justiției câteva pasaje, se mai arată că România ”prezintă slăbiciuni în ceea ce privește statul de drept și persistă percepția asupra corupției”.

Comisia mai atrage atenția că justiția din România pierde resurse umane, iar numărul noilor magistrați în sistem nu compensează numărul tot mai mare de magistrați care se pensionează.

Potrivit surselor G4Media.ro, comisarul european pe justiție, Vera Jurova, se va afla la București în perioada 14-15 iunie pe tema raportului privind statul de drept din România, care este dedicat în principal sistemului de justiției și independenței presei.

Redăm mai jos cele mai relevant fragmente:

”Sistemul de justiție se confruntă cu provocări în materie de eficiență și există preocupări cu privire la independența sa. Rata de soluționare a cauzelor civile, comerciale și administrative în primă instanță a scăzut foarte
ușor (96,7 % în 2020 față de 100,2 % în 2019 și 103,5 % în 2018).

Durata medie a procedurilor administrative a crescut considerabil (690 de zile în 2020 față de 138 de zile în 2019), iar rata de soluționare a cauzelor a scăzut la 48,4 % în 2020 (de la 100,3 % în 2019). Sistemele de justiție pierd resurse umane, întrucât numărul magistraților nou-recrutați nu compensează lipsa actuală de personal judiciar și numărul tot mai mare de magistrați care se pensionează.

(…) România se îmbunătățește la indicatorii ODD privind creșterea economică și ocuparea forței de muncă (ODD 8)
dar prezintă slăbiciuni în ceea ce privește statul de drept și persistă percepția asupra corupției (ODD 16). PIB-ul pe cap de locuitor a progresat ceva mai rapid decât media UE (cu 21 % față de 1,7 %), la fel ca și rata de ocupare a forței de muncă.

Situația este mixtă în ceea ce privește instituțiile și există în continuare preocupări legate de respectarea
statului de drept. Procentul populației care raportează infracțiuni sau violență a scăzut cu o treime între
2015 și 2020 și se situează la 8,8 % și este mai mic decât cel media UE (11 % în 2021). Se așteaptă ca RRP să
să sporească eficacitatea sistemului judiciar și a luptei împotriva corupției și să contribuie
la îmbunătățirea încrederii în administrația publică.”

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Asta tot votați, corupția. PSDNL face averi pe spinarea voastră.

  2. S au bucurat când au demis o pe Kovesi. Acum în 5 min.le face Codruța o radiografie, mai bine zis rmn, a tot ce înseamnă justiție în România! Felicitări dna și ține i în priza ca i fura puterea inclusiv pe ala la Cotroceni!

  3. Maf!otii de la PSD, PNL si UDMR condusi de Iohannis credeau ca daca au cumparat cu bani publici 99% din presa romaneasca care mai vorbeste despre coruptie si despre distrugerea justitiei corecte s-a rezolvat problema si pot fura linistiti.
    Iata, tocmai au luat un sut de la Comisia Europeana, care n-a „halit” gogosile ULS-iste.

  4. Și asta peste raportul d+Departamentului de Stat al SUA.

  5. Au fost destul de finuți in formulări!
    Mă bazez mai mult pe ce va spune Vera la Bucuresti!

    • Termenii folositi sunt chiar delicati daca ne uitam la cifre.Autoritatile de la Bucuresti o sa le acopere cu pandemia,scapa usor.Dar, ce te faci cu criza de personal,cand cred ca suntem tara cu cei mai multi juristi pe cap de locuitor.Delicatetea exprimarii aici este,ca sa spunem,mai de graba diplomatica fiindca realitatea este dura.Criza de magistrati este creata artificial cu scopul de a tergiversa solutionarea proceselor penale ale gulerelor albe,multe dintre ele sa ajunga la prescriere,pe de o parte,iar pe de alta parte,aceasta criza sa fie rezolvata printr-o introducere in sistem,la gramada,juristi cu slaba pregatire,ca,slava Domnului,au de unde.Au inceput deja cu numirile in pozitiile cheie.
      Dar, Doamna comisar isi poate imagina cum se imparte dreptatea in spatele acestor cifre,care arata discrepante uriase?Pai ,daca un judecator intra cu 100 de dosare intr-o sedinta de judecata,ce fel de dreptate mai este aceea?Si daca ar da cu zarul si tot ar fi mai buna!Asteptam si aici digitalizarea,sa faca ea dreptate,caci oamenii sunt foarte pacatosi.

  6. Pai normal ca exista preocupări de felul cum funcționează injustiția romana. CORUPȚIE, INCOMPETENTA ȘI FOARTE FOARTE FOARTE BIROCRATICA ȘI EXTREM DE LENTĂ LA NIVELUL DE SENTINȚE. ADICĂ PROCESE PE ROL DE F MULTI ANI. PANA SE DA O SENTINTA FINALĂ ÎN ROMÂNIA ÎMBĂTRÂNEȘTE INCULPATUL, AVOCATUL, JUDECĂTORI ETC. TERGIVERSĂRI ȘI AMÂNĂRI ESTE CUVÂNTUL S
    DE ORDINE LA NIVELUL JUSTIȚIEI DIN ROMÂNIA. SOMN UȘOR ROMÂNIA.