Raport desecretizat de CIA, despre pușcăria stalinistă de la Aiud, din anii 50. Americanii erau interesați de figurile politice cunoscute și știau cum sunt torturați deținuții
Americanii știau ce se întâmpla în închisoarea stalinistă de la Aiud, în anii 50, după cum rezultă dintr-un raport desecretizat de CIA, consultat de Alba24.ro. Raportul descrie destul de amănunțit torturile din pușcăriile comuniste și arată interesul pentru unii deținuți, figuri proeminente în perioada anterioară instaurării comunismului.
Agenții americani întocmeau rapoarte pe baza informațiilor primite din teren. Erau interesați mai ales de persoanele deținute acolo, în special de foștii lideri politici, dar și de condițiile extreme de detenție, care duceau în final la exterminare.
Un raport secret, axat pe acest subiect și datat în 25 iunie 1951, a fost declasificat și publicat pe siteul CIA, în baza legii de acces la informații (FOIA). Documentul atinge și situația de la Jilava și vorbește despre ”torționarul rus” Nicolski.
Documentul precizează că 400 de milițieni păstrează ordinea în interiorul gardurilor, în timp ce un corp foarte puternic de armată păzește clădirile la exterior.
”Suplimentar, există mitraliere amplasate de jur împrejur. Patrule formate din militari în termen supraveghează străzile din jurul pușcăriei și drumurile care dus spre orașul Aiud”, a scris agentul care a întocmit documentul.
De asemenea, sunt amintiți o parte dintre deținuții care erau atunci în pușcărie. Sunt câteva nume proemninte în epoca anterioară, care au ajuns la urechile CIA.
Prenumele unora sunt însă greșite: Ștefan Bentoiu (în realitate Aurelian Bentoiu), fost ministru al Justiției, Gheorghe Coposu (Corneliu), fost lider al Partidului Țărănesc, Ilie Rădulescu, jurnalist, Atta Constantinescu (fost ministru, eliberat în 1952, s-a sinucis 2 ani mai târziu, nereușind să își revină după suferințele din închisoare), Remus Georgescu, Ilie Lazăr (fosta gardă de corp a lui Iuliu Maniu) și Nichifor Robu (fost legionar).
Agenții americani știau și torturile la care erau supuși prizonierii și despre care românii urmau să afle abia după 1990.
Citește articolul complet pe Alba24.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.