Raport dezbătut în Comisia LIBE: Parlamentul European, șocat de refuzul tot mai puternic al statelor membre de a se supune deciziilor CJUE pe motiv ca le-ar încălca suveranitatea / Raportul invită Comisia să acorde o importanță mai mare folosirii abuzive a fondurilor europene
Comisia pentru libertăți civile (LIBE) din Parlamentul European dezbate, luni după-amiază, raportul Comisiei Europene cu privire la statul de drept pentru anul 2020, pentru care europarlamentarul Domènec Ruiz Devesa, grupul S&D, a redactat un raport, care să stea la baza unei rezoluții a Parlamentului European, iar Comisia control bugetar are câteva recomandări.
Raportul lui Ruiz Devesa, propus pentru a fi însușit de LIBE, subliniază că democrația, statul de drept și drepturile fundamentale sunt valori care se consolidează reciproc și care, atunci când sunt subminate, „pot reprezenta o amenințare sistemică pentru Uniune”.
Primul raport privind statul de drept al Comisiei, publicat în toamna anului trecut, are un domeniu de aplicare limitat, deoarece nu acoperă toate valorile Uniunii, susține europarlamentarul S&D.
Mai mult, susține raportorul, documentul Comisiei Europene „nu oferă o evaluare suficientă a eficacității reformelor întreprinse de fiecare țară și nici recomandări concrete specifice fiecărei țări”.
De aceea, o recomandare pentru Comisia Europeană este să realizeze „o evaluare mai amănunțită” dacă raportul privind statul de drept a avut un efect preventiv.
„Parlamentul European este alarmat de deteriorarea puternică a independenței sistemelor de justiție ale unor state membre (…); invită Comisia să evalueze și să considere astfel de neajunsuri și constatări identificate ca fiind un risc clar de încălcare gravă a statului de drept”, precizează raportul dezbătut în LIBE la analizarea pilonului privind sistemele de justiție.
Referindu-se la faptul că inițierea unei proceduri preliminare în fața Curții de Justiție a UE a fost declarată „ilegală” în state membre, propunerea este ca Parlamentul să se declare „șocat de refuzul tot mai puternic al statelor membre de a se supune deciziilor CJUE pe motiv ca ar încălca suveranitatea statelor sau că ele contravin Constituției”.
În ceea ce privește pilonul referitor la cadrul anticorupție, raportul subliniază că, „deși existența strategiilor naționale anticorupție poate fi considerată un progres, trebuie evaluată și eficacitatea lor” atunci când sunt aplicate.
„Invită Comisia să acorde o importanță mai mare folosirii necorespunzătoare a fondurilor europene, în special având în vedere noul mecanism de condiționalitate”, se mai precizează în raport.
La capitolul libertatea de exprimare, raportul deplânge lipsa de evaluare a „gradului de independență” a presei publice față de guverne și este îngrijorat de deteriorarea în creștere a libertății mass-media în unele state membre de la momentul publicării raportului pe 2020, în ultima zi a lunii septembrie.
Raportul mai invită statele membre să prezinte în fiecare an rapoarte privind democrația, statul de drept și drepturile fundamentale ca parte a mecanismului anual de raportare al Uniunii.
”Reiterează faptul că raportul anual ar trebui să servească drept bază pentru a decide dacă se activează procedura prevăzută la articolul 7 din TUE”, se mai arată în raportul redactat de europarlamentarul Domènec Ruiz Devesa, care analizează primul raport prezentat de Comisia Europeană privind statul de drept în UE.
De asemenea, Comisia este încurajată să evidențieze tendințele pozitive din statele membre, care ar putea servi drept exemple bune pentru alții.
Propuneri din partea Comisiei pentru control bugetar
Comisia pentru control bugetar solicită LIBE să introducă mai multe sugestii în propunerea de rezoluție, cum ar fi să sublinieze că transparența, accesul la informațiile publice, protecția avertizorilor de integritate și o cultură generală a integrității în viața publică sunt „factori cheie” pentru identificarea și prevenirea cazurilor de corupție.
De asemenea, recomandările Comisiei pentru control bugetar insistă pe respectarea independenței justiției în statele membre și pe „urmărirea eficientă” a cazurilor de corupție, fraudă sau conflicte de interese, precum și pentru respectarea deciziilor Curții de Justiție a Uniunii Europene.
Sursa Foto: Parlamentul European
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii