Raport dur al ONG-urilor ActiveWatch și CeRe după primul an de mandat al primarului Nicușor Dan: Nu a fost demarat nici măcar un proiect major pentru capitală / Proiectele de hotărâri sunt tot scanate
ONG-urile ActiveWatch și CeRe arată că primăria București nu a demarat nici un proiect major în primul an de mandat al primarului Nicușor Dan, perioadă în care transparența instituției a crescut ușor, dar înregistrează multe întârzieri față de promisiunile electorale.
Concluziile apar în raportul intitulat ”Calcule multe, rezultate puține”, realizat la un an de mandat.
- Principalele concluzii ale raportului:
Implicarea cetățenilor în procesul decizional a rămas la aceleași cote minuscule: doar 3,29% dintre proiectele de acte normative au fost supuse dezbaterii publice, prin publicarea pe pagina PMB cu minim 30 de zile anterior supunerii votului Consiliului General. Mai mult, doar pentru trei dintre proiectele PMB au fost organizate dezbateri publice, în sensul organizării unei întâlniri cu cetățenii în care aparatul tehnic să dea explicații cu privire le proiectele propuse. În acest moment, cetățenii orașului sunt ținuți aproape complet în afara mecanismelor instituționale de implicare în definitivarea propunerilor de proiecte pentru București. Cu toate acestea, un progres înregistrat de actuala administrație, este faptul că cetățenilor li se permite să ia cuvântul acum în cadrul ședințelor de Consiliu General, aceasta fiind, însă, din păcate, singura modalitate de a se adresa Primarului General pe marginea proiectelor supuse votului.
O altă modificare importantă în creșterea transparenței activității Consiliului General este posibilitatea de urmări live ședințele comisiilor de specialitate ale Consiliului General care sunt și stocate, putând fi vizionate și ulterior.
O noutate este și publicarea proceselor verbale ale acestor ședințe. Cu toate acestea, încă nu sunt publicate documentele cu ordinea de zi, iar ședințele nu sunt anunțate în prealabil. Cu privire la solicitarea cetățenilor de a lua cuvântul la ședințele comisiilor de specialitate, conform unui răspuns formulat de PMB la o solicitare de informații de interes public, în primul an de mandat, șapte persoane au solicitat să ia cuvântul și toate au fost invitate la ședințele la care au dorit să participe.
Bugetul local, principalul document de planificare pentru oraș, este un document inaccesibil pentru cetățeni. Nu este explicat și, mai mult, nu este supus dezbaterii publice. Practica de a modifica proiectul de buget prin amendamente a rămas în Primăria Municipiului București, cetățenii având acces la bugetul votat doar după publicarea lui în Monitorul Oficial Local.
Proiectele de act normativ sunt în continuare publicate în formă scanată. Acest lucru îngreunează posibilitatea de a analiza proiectele și, uneori, chiar de a le citi în condițiile în care aceste copii scanate sunt de foarte proastă calitate.
Există o secțiune dedicată publicării contractelor încheiate de Primăria Municipiului București, revenind la o practică a instituției din 2016. Cu toate acestea, din luna iulie această secțiune nu a mai fost actualizată.
Înțelegem că a fost nevoie de timp pentru a reașeza instituțional și bugetar instituția, așa cum a declarat Primarul General că a făcut în primul an de mandat. Credem, însă, că cel puțin anumite îmbunătățiri punctuale promise în platforma electorală cu care Primarul a câștigat acest mandat, ar fi putut fi implementate. Două exemple ar fi inventarierea locuințelor sociale sau realizarea într-un ritm mai accelerat a delimitării benzilor dedicate transportului public.
De asemenea, nu putem să nu remarcăm că într-un an de mandat nu a fost demarat nici măcar un proiect major pentru capitală. Poate că, în administrație, lucrurile se petrec mai lent decât în viața reală, dar ne-am dori totuși ca, în următorii trei ani, instituția să fie mai comunicativă și mai deschisă spre comunitate. Dacă tot mergem cu pași mărunți de tot, măcar să nu fie o tăcere stânjenitoare. (Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro)
Citește aici raportul integral realizat de ActiveWatch și CeRe
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
35 comentarii