G4Media.ro

Raport EIU: Pandemia de coronavirus va provoca o ”zombificare” de lungă durată…

Sursa Foto: Pixabay

Raport EIU: Pandemia de coronavirus va provoca o ”zombificare” de lungă durată a economiilor dezvoltate

Pandemia de coronavirus va provoca o ”zombificare” de lungă durată a economiilor dezvoltate, potrivit raportului privind estimările economice aferente trimestrului al patrulea al Economist Intelligence Unit (EIU), transmite CNBC, citată de News.ro.

Agathe Demarais, director pentru estimări globale la Economist Intelligence Unit, a sugerat că trăsăturile de ”zombi” asociate anterior economiei japoneze, respectiv ”creştere lentă, inflaţie scăzută şi datorii mari, vor deveni un fapt obişnuit la nivelul economiilor avansate”, în urma pandemiei.

Demarais afirmă în raport că înainte de epidemia de coronavirus Japonia era considerată ”o ciudăţenie economică”.

Prăbuşirea economiei Japoniei, după spargerea unei bule speculative pe piaţa bursieră şi cea imobiliară, a fost urmată de ”un deceniu pierdut”, cu creştere economică slabă în perioada 1991-2001, a scris Demarais în raport.

Încercarea guvernului japonez de a susţine activitatea economică prin stimulare fiscală a eşuat, a spus ea. Raportul între datoria publică şi produsul intern brut a urcat la 240%, iar inflaţia a rămas scăzută.

Ca urmare a epidemiei de coronavirus, caracteristicile de creştere lentă, inflaţie scăzută şi niveluri ridicate ale datoriilor ar deveni acum un fapt obişnuit în rândul economiilor avansate, în deceniile următoare, a spus Demarais.

„Pandemia s-ar putea să nu dureze după găsirea unui vaccin. Cu toate acestea, zombificarea post-coronavirus a economiilor avansate pare că se va menţine”, a afirmat aceasta în raport.

Ţările din G20 au anunţat programe de stimulare în valoare de aproximativ 11 mii de miliarde de dolari, sumă echivalentă cu valoarea cumulată a economiilor japoneză, germană şi franceză.

Raportul datorie publică/PIB va creşte la aproximativ 140% din PIB în toate economiile dezvoltate, anticipează Demarais.

Anterior, acest lucru ar fi provocat îngrijorări privind declanşarea unor crize ale datoriilor publice, însă de data aceasta băncile centrale au finanţat şi au permis implementarea pachetelor de stimulare.

Şi, întrucât inflaţia rămâne scăzută, această datorie publică „se va eroda în timp şi, în mod esenţial, nu va costa practic nimic la rambursare”, a spus Demarais.

Pe de altă parte, o accelerare neaşteptată a inflaţiei ar reprezenta ”un risc semnificativ”, deoarece băncile centrale ar fi forţate să crească ratele dobânzii, iar costul împrumuturilor guvernamentale ar putea „să scape de sub control”.

De asemenea, EIU a avertizat că măsurile de sprijin guvernamental, cum ar fi schemele privind şomajul tehnic, vor menţine pe linia de plutire companiile neprofitabile, „afectând productivitatea şi inovaţia şi alimentând o creştere a numărului de firme„ zombie ”.

În plus, în loc să investească bani în cercetare şi dezvoltare, companiile care au beneficiat de ajutor guvernamental vor plăti aceste împrumuturi ani de zile, a adăugat Demarais în raport.

sursa: News.ro

sursa foto: Pixabay

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Nu pandemia zombifica economiile ci raspuns inept al politicienilor ci analfabetismul stiintific dublat de aroganta a medicilor imunologi de care asculta politicienii, plus lipsa cronica de respect fata de stiinta si fata de invatare (si scoala ca mediu de invatare) in general.

    Si nu numai economia este zombificata ci toata populatia, redusa la stadiul de oaie.

    • Din contra. Daca e cineva vinovat, sunt toti cei care nu poarta masca pentru ca ei contribuie la raspandirea tot mai mare a virusului. Pe masura ce virusul se raspandeste tot mai mult, punand pe butuci sistemul medical, guvernul nu mai are de ales, e fortat sa ia masuri cu efecte negative in economie. Are si el partea lui de vina, ca nu le planifica mai bine, si mai ales a esuat in a educa populatia in asa fel incat sa respecte niste masuri simple de distantare sociala, ceea ce ar fi permis continuarea activitatilor economice, dar in lipsa unei populatii mai cooperante, sa nu se fi luat masuri ar fi fost cea mai proasta alegere.

  2. Ce sa-i faci, nimic nu e vesnic. Trec si ei mai in spate, le mai scade nasul, mai vine o revolutie, ceva.

  3. Radule du-te drak cu masca si cu raspîndirea ta,că port masca de cînd erau 3-400 infectați,acum s-a ajuns la 15-20.000 zilnic (în Spania) unde sunt efectele pozitive ale portului măștii ?