G4Media.ro

Raport global: democrația din România a înregistrat în 2017-2018 unul dintre cele…

Raport global: democrația din România a înregistrat în 2017-2018 unul dintre cele mai mari regrese din lume, alături de Ungaria, Turcia și Serbia

România figurează printre cele cinci state ale lumii unde, în ultimii ani s-au înregistrat cele mai mari regrese ale democrației, relevă studiul „Starea globală a democrației 2019”, realizat de International Institute for Democracy and Electoral Assistance, o organizație interguvernamentală cu sediul la Stockholm, care are ca scop promovarea democrației. Studiul a fost dat publicității marți, 19 noiembrie, și acoperă perioada de timp până la finele anului 2018.

Studiul definește conceptul de „regres democratic” ca fiind o formă particulară de erodare a democrației, formă care „implică slăbirea graduală și intenționată a sistemului de control și echilibru și îngrădirea libertăților civile”. Acest fenomen, notează autorii, a devenit mai frecvent, pe plan global, în ultima decadă.

Potrivit documentului, în 2018, zece țări din lume se confruntau cu un regres al democrației, iar cele mai grave cazuri sunt Ungaria, Polonia, România, Serbia și Turcia. În dreptul țării noastre sunt menționați ca ani ai regresului democratic 2017 și 2018, din acest punct de vedere România fiind cea mai nou venită în grup. Comparativ, în Ungaria, studiul consideră că democrația este în regres din 2006, în Polonia din 2013, iar în Turcia din 2008.

„Mai mult de jumătate din democrațiile din Europa au suferit erodări ale democrației în ultimii ani, din cele zece state din lume care în acest moment trec printr-un regres al democrației, șase – Ungaria, Polonia, România, Serbia, Turcia și, într-o mai mică măsură, Ucraina – se află în Europa”, se precizează în raport.

Deși contextul național diferă, caracteristicile comune ale acestor state includ slăbirea instituțiilor, întărirea puterii executive a oficialilor în funcții de conducere, îngrădirea nemulțumirilor și eforturi de a asigura un regim pe termen lung, prin înăbușirea opoziției și a societății civile, se arată în documente.

Studiul face și o trecere în revistă a performanțelor democrațiilor, din cinci puncte de vedere – guvernare reprezentativă, drepturi fundamentale, control asupra acțiunilor guvernului, administrație imparțială și implicare participativă.

România are scoruri medii la patru din cele cinci capitole, doar primul, guvernarea participativă, fiind cotat la nivel maxim. La fel este și cazul Poloniei, iar Ungaria a primit punctaj maxim doar la ultimul capitol, celelalte fiind cotate la nivel mediu. „Regresul democratic sever în România a început mult mai recent (în 2017) dar este de asemenea foarte îngrijorător, cu declinuri semnificative privind libertățile civile, eficiența parlamentară, independența justiției, dar și participarea societății civile și accesul la justiție”, menționează documentul.

Printre concluziile raportului, privitoare la Europa, se arată că acest continent se confruntă cu provocări legate de erodarea democrației și forma sa mai gravă, regresul democratic, precum și tendințe autoritare manifestate de un număr de regimuri din regiune, incluzând Turcia, în Europa de Sud, Ungaria, Polonia și România, în Europa Centrală și de Est. „Aceste țări înregistrează cele mai mari scăderi (…) în regiune și relevă o slăbire semnificativă, graduală și intenționată a controlului asupra guvernului, a răspunderii instituțiilor în fața cetățenilor și în privința libertăților civile”, menționează „Starea globală a democrației 2019”.

Alte concluzii:

  • Mai mult de jumătate din țările lumii (62%, 97 de state) sunt acum democratice, comparativ cu doar 26% în 1975, și mai mult de jumătate (57%) din populația lumii trăiește acum într-o formă de democrație, față de 36 la sută, în 1975.
  • Aspectul democratic care contează cel mai mult în dezvoltarea umană este absența corupției. Cu cât mai puțin coruptă este o țară, cu atât este mai probabil să aibă un nivel înalt de dezvoltare umană și invers.
  • Erodarea democratică este în creștere. Proporția de țări care trec prin erodări ale democrației mai mult decât s-a dublat, în comparația cu decada precedentă. America de Nord, Europa, și Asia&Pacific sunt regiunile cele mai afectate, cu mia mult de jumătate din țări intrând în această categorie.
  • Venezuela reprezintă cel mai grav caz de regres al democrației din ultimii 40 de ani. Este singura țară care a involuat de la a fi o democrație cu un nivel ridicat de guvernare reprezentativă, în 1975, la o non-democrație (din 2017).

Citește aici studiu integral privind starea democrației la nivel global

Foto: Harta democrațiilor din lume

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

19 comentarii

  1. Romanii sunt majoritar prea prosti sa mearga la vot.

    Asta pe langa mortii din registrul electoral, lasati acolo de PSD.

  2. Nu va stresați, sunt minciuni toate, stie Veo și cu trupa de profesioniști în orice domeniu din PSD.
    Sunt doar interese externe care ne-au pus gând rău să ne facă nefrecventabili.
    Totul e bine, mergem inainte!

  3. Poate ca democratia nu e cea mai buna solutie pe meleagurile acestea

    • Crezi că într-o dictatură ai face parte din clasa privilegiaților? Numai dacă vrei să pupi unde trebuie, altfel n-ai șanse.

    • DA Romania a facut progrese in doua etape ,prima a fost MONARHIA si a doua cu Ceausescu dupa care ambele au fost distruse in cateva luni

    • @simi Ceașcă a făcut fix pix, a trimis elitele să sape la canal și la tunele de cale ferată, că el nu era în stare să lege două vorbe, darămite să aducă progres. A îndatorat țara ca s-o doteze cu tehnologie veche și energofagă ca dup-aia să se laude că a plătit datoria. Părinții și bunicii noștri au construit, și tot ei au plătit prin munca și lipsurile materiale tâmpeniile făcute de Ceaușescu, întâiul frânar al nației.

    • Nea Ion …. ce te kinuie mentalitatea retrograda de balkani.

  4. O Românie condusă de sekuriki nu poate fi o Românie „noooormală”, se aude bai?

  5. Bravo ! O mare realizare a guvernarii social-democrate.

  6. Asadar: dl Klaus Iohannis trebuie votat dintr-un motiv extrem de simplu. Cei ce nu o doresc pe Viorica si PSD daca nu-l voteza pe Iohanis venind la vot voteaza de fapt cu PSD si V.D. Asa ca mai bine daca ii vor sa mearga la vot si sa-i voteze fara sa mai faca fitze. Daca nu sa vina si sa voteze K.I.

  7. @Adi, șezi blând, stăpânii tăi psd-isti te mângâie pe creștet….

  8. Cred ca ne indreptam spre o politica asemanatoare cu cea din Turcia; un iz dictatorial.

  9. Democratia = paraziti
    Nu imi convine nici un sistem politic. Urasc taxele si nepotismu necalificat. Urasc armata si orice Corp de politie.