G4Media.ro

Raport îngrijorător despre mass-media din SUA: Americanii cred că presa contribuie la…

Sursa Foto: G4Media.ro

Raport îngrijorător despre mass-media din SUA: Americanii cred că presa contribuie la divizarea politică, este „foarte partizană,” iar unii ziariști inventează știri

Un raport publicat de Gallup și Knight Foundation a constatat că cei mai mulți dintre americani, deși consideră că media este vitală pentru democrație, sunt îngrijorați de faptul că presa din Statele Unite este „foarte partizană” și a contribuit la divizarea politică a țării. Studiul „American Views 2020: Trust, Media and Democracy” indică
existența unui decalaj din ce în ce mai mare între ceea ce așteaptă americanii de la mass-media și ceea ce cred că obțin.

Americanii își pierd încrederea în ideea unei media obiective pe măsură ce percepțiile părtinitoare cresc, susține raportul, care a descoperit că un număr semnificativ de americani consideră că ziariștii prezintă în mod eronat faptele, în timp ce aproape 30% cred că jurnaliștii le inventează în întregime.

Opiniile americanilor despre starea presei au fost publicate zilele trecute în raportul „American Views 2020: Trust, Media and Democracy,” un sondaj de referință realizat prin chestionarea a 20.000 de respondenți. Studiul face parte din seria Gallup / Knight despre evoluția relației americanilor cu informația, care își propune să abordeze problema declinului încrederii în jurnalism și în alte instituții democratice, examinând cauzele fenomenului și sprijinind gasirea de soluții.

În timp ce compania Gallup este cunoscută pentru sondajele de opinie pe care le realizează de decenii, Knight  este o fundație americană non-profit, fondată în 1950, dedicată stimulării „comunităților informate și implicate” despre care fundația consideră că sunt „esențiale pentru o democrație sănătoasă.”

Printre altele, studiul a constatat că:

  • Jumătate dintre americani (49%) consideră că mass-media este foarte părtinitoare. Cincizeci și șase la sută dintre respondenti afirmă că propriile surse de știri sunt părtinitoare, iar șapte din 10 sunt îngrijorati de partizantul știrilor pe care alții le primesc. Opt procente – în cea mai mare parte conservatori americani – sustin că mass-media „lipsita de încredere” încearcă „să distrugă țara.”
  • Americanii dau vină mass-media pentru diviziuni politice. Optzeci și patru la sută dintre americani spun că mass-media este de vină pentru diviziunea politică din țară. 48% dintre respondenți au spus că mass-media are o „mare parte” de vină în divizarea Americii, în timp ce 36% au vorbit despre „o cantitate moderată” de vină. Numărul americanilor care cred în partizanatul din mass-media este cu aproape 25 de puncte procentuale mai mare față de situația din 2007. Totuși, 84% dintre americani cred, de asemenea, că mass-media poate servi ca „forță de vindecare.”
  • Americanii cred că mass-media promovează o agendă. Trei din patru americani intervievați (74%) sunt îngrijorați de faptul că proprietarii companiilor de media influențează modul în care sunt prezentate evenimentele, o creștere cu cinci puncte față de studiul din 2017. Aproape 80 la sută dintre americani spun că organizațiile de știri în care nu au încredere „încearcă să convingă oamenii să adopte un anumit punct de vedere,” în timp ce doar 12 la sută consideră că mijloacele media încearcă să relateze știrile „în mod exact și corect, dar nu sunt în măsură să facă acest lucru.”

De asemenea, americanii suspectează că inexactitățile în relatarea evenimentelor sunt intenționate: 54% consideră că ziariștii prezintă în mod eronat faptele, în timp ce 28% cred că reporterii le inventează în întregime.

  • Americanii cred că mass-media este vitală pentru democrație. Marea majoritate a americanilor (84%) spune că mass-media este „indispensabilă” (49%) sau „foarte importantă” (35%) pentru a furniza informații exacte.
  • O largă majoritate a americanilor consideră că este „esențial” sau „foarte important” pentru mass-media să furnizeze informații corecte și obiective (92%), să se asigure că americanii sunt informați despre activitatile publice (91%) și să-i tragă la răspundere pe lideri pentru acțiunile lor (85% ). Pe de altă parte, un număr mai mare de americani spun acum că mass-media are performanțe mai degrabă slabe în îndeplinirea acestor obiective decât în 2017.
  • Americanii sunt copleșiți de viteza și volumul informațiilor, iar internetul înrăutățește această situație. Trei din patru americani (72%) consideră că principala cauză a supraîncărcării ciclului informațional este amestecul de știri și non-știri online, inclusiv pe canalele de socializare media. Ca răspuns la această situație, 41% dintre americani spun că acordă atenție doar la una sau două surse de încredere; 31% încearcă să consulte o varietate de surse pentru a vedea unde aceastea cad de acord; 17% au renunțat complet să urmărească știri; iar 8% se bazează pe alții pentru a-i ajuta să descopere ceea ce trebuie să știe.
  • Americanii sunt îngrijorați de dezinformarea online. Patru din cinci americani (78%) spun că răspândirea dezinformării online este „o problemă majoră,” care depășește toate celelalte provocări cu care se confruntă media. 70% dintre americani doresc să vadă marile companii de internet că găsesc modalități de a exclude informațiile false difuzate online.
  • Americanii își doresc mai multă diversitate în redacțiile de știri, dar diferă în ceea ce privește tipul de diversitate necesară. Democrații (49%) și negrii (60%) prioritizează diversitatea rasială / etnică la angajare, în timp ce republicanii (51%) și albii (35%) prioritizează diversitatea ideologică în opiniile politice ale jurnaliștilor.
  • Știrile locale joacă un rol esențial în implicarea civică. Oamenii care citesc și urmăresc știri locale sunt dispuși într-o măsură mai mare să ia parte la probleme comunitare importante, cum ar fi votarea. Cei care urmăresc știrile locale „foarte îndeaproape” sunt de două ori mai dispuși decât cei care nu le urmăresc să participe la alegerile locale, respectiv 81% față de 35%.
  • Lipsa de încredere a americanilor față de mass-media este determinată de opiniile politice. Astfel, 70% dintre republicani au o viziune defavorabilă a mass-media, iar 61% afirmă că atacurile la adresa presei sunt justificate. Doar 22% dintre democrați au o opinie defavorabilă față de media, iar 70% dintre ei afirmă că atacurile nu sunt justificate.
  • Tinerii americani au încredere în mass-media mai puțin decât părinții și bunicii lor. Doar 19 la sută dintre americanii sub 30 de ani și 27 la sută dintre cei cu vârste între 30-49 au avut o opinie favorabilă despre mass-media, comparativ cu 44 la sută din cei peste 65 de ani.

Câteva concluzii

  • Noul raport urmeză sondajului „American Views” din 2018 al fundației Knight, care a constatat că apartenența la un partid este lucrul esențial care determină modul în care americanii se raportează la media. Raportul din 2018 a constatat că, deși americanii apreciau rolul presei ca o instituție importantă într-o societate liberă, ei nu consideru că aceasta își îndeplinește bine rolul democratic.
  • Rezultatele sondajului din 2020 sugerează că această viziune partizană legată de atitudinea presei s-a consolidat si mai mult. În timp ce pesimismul în legătură cu mass-media s-a intensifict în ultimii doi ani, acesta este cel mai pronunțat în rândul republicanilor, în timp ce democrații și independenții au o opinie mult mai pozitivă despre presă.
  • Mulți americani consideră că rolul critic al presei de a informa și de a-i responsabiliza pe cei de la putere este compromis de creșterea partizanatului. Ca atare, americanii nu numai că au pierdut încrederea în idealul unei prese obiective, ci cred că organizațiile de știri susțin în mod activ diviziunea partizană.
  • Majoritatea americanilor și-au pierdut încrederea în mass-media de a transmite informațiile în mod obiectiv,” a spus Sam Gill, vicepreședinte principal al Knight Foundation și responsabilul principal al programului. „Acest lucru este coroziv pentru democrația noastră.”
  • Atitudinile americanilor față de presă diferă, de asemenea, în funcție de vârstă – probabil o reflecție, în parte, a diferențelor generaționale în ceea ce privește consumul de știri, după ce studiul a descoperit o tendință negativă îngrijorătoare în opiniile tinerilor americani legate de presă.
  • Lipsa de încredere din ce în ce mai mare a americanilor în presă reprezintă un semnal de alarmă. „Este un lucru rău pentru democrație,” a spus John Sands, directorul în cadrul Knight Foundation. „Îngrijorarea noastră este că, atunci când jumătate dintre americani au un fel de îndoială cu privire la veridicitatea știrilor pe care le consumă, va fi imposibil că democrația noastră să funcționeze.” În plus, nivelurile scăzute de încredere ale publicului în mass-media „au lăsat deschisă posibilitatea ca narațiunile false și periculoase să prindă rădăcini în toate segmentele societății.”
  • Merită menționat că raportul se bazează pe date culese între 8 noiembrie 2019 și 16 februarie 2020, chiar înainte ca noul coronavirus să devină o pandemie globală. În plus, ultimele luni au fost martorele unor demonstrații masive, multe dintre marcate de violențe, pentru justiție rasială în Statele Unite. Manifestațiile au fost declanșate după moartea lui George Floyd, un american de culoare care a murit în custodia poliției din Minneapolis.

Acest peisaj diferit a modificat fără îndoială și mai mult percepția americanilor despre presă. Ca și multe alte sectoare ale societății, mass-media traversează un moment delicat, în care dificultățile economice și financiare afectează din plin felul în care organizațiile de presă funcționează și relatează evenimentele. Anlistii cred că, în acest context dificil, jurnalismul, la fel ca alte institutii democratice, devine din ce în ce mai vulnerabil la polarizare și la erodarea încrederii. Într-un moment în care informațiile factuale, de încredere, sunt esențiale pentru sănătatea publică și viitorul democrației, concluziile raportului Gallup / Knight Foundation reprezintă motive de îngrijorare.

Comentatorii mai cred că concluziile studiului ar putea să servească ca justificare pentru politicienii care au atacat constant presa în ultimii ani. De exemplu, încă dinainte de a prelua mandatul de președinte, Donald Trump a avut conflicte deschise cu jurnaliștii americani, în cea mai mare parte favorabili stângii politice din SUA. Relația liderului american cu presa de peste ocean a devenit și mai tensionată după ce el a ajuns la Casa Albă. Nu puține au fost momentele în care președintele Trump a acuzat presa de „știri false” și că este „dusmanul poporului,” o narațiune care, fără îndoială, a contribuit la accenturea opiniilor negative ale americanilor despre presă.

În plus, media a fost criticată pentru numerosele momente în care a difuzat informații false și neverificate (cum a fost acesta), în timp ce ultimele luni au fost martorele demisiilor unor jurnaliști influenți, care au vorbit de climatul toxic, partizan și de cenzurarea opiniilor contrare din unele redacții.

Așa cum a fost cazul, de exemplu, șefei secției de opinii de la New York Times, Bari Weiss, care și-a dat demisia, acuzând ziarul că nu mai respectă adevărul, ci dorințele cititorilor de extremă stânga sau al lui Andrew Sullivan, care a părăsit New York Magazine din motive similare.

Studiul complet poate fi citit aici.

Surse: Gallup, Knight Foundation, New York Times, New York Magazine, Boston Herald

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Presă mai „obiectivă” ( adică orientată pe obiective politice ) ca la noi nici că se mai există în lume !

  2. “Îngrijorător”? Ce e va îngrijorează, ca s-a prins lumea ce jigodii ai devenit “Ziariștii activiști”? E un raport îmbucurător

    • “Americanii își doresc mai multă diversitate în redacțiile de știri, dar diferă în ceea ce privește tipul de diversitate necesară. Democrații (49%) și negrii (60%) prioritizează diversitatea rasială / etnică la angajare, în timp ce republicanii (51%) și albii (35%) prioritizează diversitatea ideologică în opiniile politice ale jurnaliștilor.“

      Care dintre afirmațiile de mai sus e mai rațională?

  3. Recomand jurnalistul independent Tim Pool (2 canale youtube), e unul dintre fondatorii Vice in SUA, de care s-a despartit pentru ca au luat-o pe aratura.
    Tim Pool explica f bine fenomenul din presa americana de stanga (90% din mainstream), ca unul ce a lucrat cca 10 ani la Vice.
    “Jurnalistii” nu mai fac investigatii, nu mai verifica surse si coroboreaza fapte. Doar se urmaresc intre ei pe Twitter si preiau orice unul de la altul, pe nemestecate, atata timp cat se potriveste cu preferintele lor politice.
    Presa mainstream e o mare bula inchisa, plina cu activisti.

    • Kk tim pool nu este fondator vice. Cand a aparut vice, kk tim pool se juca cu zdruptul prin tarana. Il confunzi cu gavin mccines.

    • @Tulthor Ai dreptate, a fost o confuzie din partea mea. Dar a lucrat pentru ei, chiar pe investigatii.

  4. Această percepție poate fi reală, dar politicienii sunt sursa și principalii beneficiari ai divizării.

  5. Apropo, de concluziile ce pot fi trase din acest raport:
    1) Daca sondajul Gallup/Knight este reprezentativ pentru populatia din SUA, care consuma stiri, se nasc niste intrebari firesti:
    a) care va fi rezultatul alegerilor din 3 noiembrie, avand in vedere perceptia presei de catre omul de pe strada, cu referire speciala , la procentele cu care Biden ar conduce in lupta sa cu Trump?
    b) mai cred3ti ca Biden va castiga, cu conditia sa nu existe fraude, posibile in cazul votului prin corespondenta(in zonele dominate de democrati, acestia sa trimita plicuri suplimentare comparativ cu numarul real al votantilor ) ?
    c)Cat de mult va conta rata de participare la vot, in desemnarea castigatorului?
    2)Se opoate constata ca presa- in marea ei majoritate detinuta de partizanii stangii, nu a reusit sa manipuleze lumea. De aici, frustrarea cu care inventeaza cele mai odioase stiri despre Trump.
    3) Va participa Biden la confruntarile televizate cu Trump? Opinia multora este ca se va sustrage, de teama sa nu gafeze in direct, iar asta ar cantari enorm in ochii votantilor, nedecisi inca la ora actuala
    Felicitari, g4 fiindca dupa ce ne-ai inundat in ultima vreme cu articole din WP, CNN, NYT, ai avut inspiratia sa te uiti si pe alte situri de presa…..

  6. D-le moderator,
    A trecut mai mult de 1/2 ora de cand am postat un mesaj si vad ca inca e in stand by, adica n-a trecut de vama

    Sa inteleg ca e cam pauza….?