G4Media.ro

RAPORT Lumea nu a tras „învățămintele potrivite” din primul an al pandemiei…

sursa foto: Ilona Andrei/ G4Media.ro

RAPORT Lumea nu a tras „învățămintele potrivite” din primul an al pandemiei de COVID-19: „Al doilea an a fost marcat de inegalităţi profunde şi un eşec al liderilor de a înţelege interdependenţa noastră şi de a acţiona în consecinţă”

La un an şi jumătate de la izbucnirea pandemiei de COVID-19, lumea a făcut încă mult prea puţin şi nu a reuşit să înveţe din greşelile sale, a avertizat marţi un organism internaţional de supraveghere, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Dacă primul an al pandemiei COVID-19 a fost definit de un eşec colectiv de a lua în serios pregătirea şi a acţiona rapid pe baza ştiinţei, al doilea (an) a fost marcat de inegalităţi profunde şi un eşec al liderilor de a înţelege interdependenţa noastră şi de a acţiona în consecinţă”, a indicat Consiliului Internaţional pentru Monitorizarea Pregătirilor (GPMB).

Acest organism independent creat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Banca Mondială denunţă într-un raport publicat la Berlin eşecurile persistente în ceea ce priveşte răspunsul mondial la pandemie.

Concluzia GPMB este aceea că pandemia a scos în evidenţă o lume „inegală, divizată şi iresponsabilă”.

Publicat în timpul Summitul Mondial asupra Sănătăţii de la Berlin, acest raport vine în contextul în care numărul deceselor cauzate de coronavirus în întreaga lume se apropie de cinci milioane, potrivit unui bilanţ AFP.

Având în vedere supramortalitatea asociată în mod direct şi indirect COVID-19, OMS estimează că bilanţul deceselor la nivel global ar putea fi de două până la trei ori mai mare.

„Ruşine profundă”

Din peste şase miliarde de doze de vaccin administrate în lume, doar 1,4% din locuitorii din ţările sărace au fost vaccinaţi cu schema completă, a denunţat la începutul acestei luni şefa Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), Ngozi Okonjo-Iweala.

„Progresele ştiinţifice din timpul (pandemiei de) COVID-19, în special viteza de dezvoltare a vaccinurilor, ne oferă un motiv de mândrie”, a declarat copreşedintele GPMB, Elhadj As Sy, în prefaţa raportului.

„Cu toate acestea, trebuie să simţim o ruşine profundă în faţa multiplelor tragedii – tezaurizarea vaccinurilor, penuria devastatoare de oxigen în ţările cu venituri reduse, generaţia de copii privaţi de educaţie, zdruncinarea economiilor şi sistemele sanitare”, potrivit expertului senegalez în asistenţă umanitară.

Milioanele de decese asociate pandemiei nu sunt „nici normale, nici acceptabile”, dar „din păcate, există puţine dovezi că tragem învăţămintele potrivite din această pandemie”, a adăugat Elhadj As Sy.

Într-un raport din 2020, GPMB a declarat că pandemia a scos deja în evidenţă cât de puţin este pregătită lumea pentru astfel de dezastre, în pofida avertismentelor conform cărora epidemiile de mare amploare sunt inevitabile.

Sursa Foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...