G4Media.ro

Raport OCDE: O treime din medicii români au emigrat, record absolut în…

Foto: Pexels

Raport OCDE: O treime din medicii români au emigrat, record absolut în lume

Circa o treime dintre doctorii români, care au studiat în România, au emigrat și își desfășoară activitatea profesională în străinătate, arată un raport al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

Este cea mai mare rată de emigrare din lume în rândul personalului medical, potrivit datelor statistice ale OCDE, strânse până în 2018 inclusiv. De remarcat că, începând cu 2017, salariile personalului medical din România au crescut semnificativ, slaba remunerare a medicilor fiind una dintre principalele cauze pentru emigrația masivă.

Alte state europene din care medicii emigrează în proporții mari sunt Slovacia, Estonia, Islanda și Irlanda.

Raportul OCDE studiază contribuția doctorilor și asistentelor străini la combaterea pandemiei de coronavirus și arată că multe state membre ale Organizației depind în proporții semnificative de personalul medical venit din străinătate.

Tocmai pentru a întări lupta împotriva pandemiei, care a pus o presiune majoră pe toate sistemele de sănătate, statele membre OECD au luat decizii care au facilitat recunoașterea competențelor profesionale ale medicilor străini și intrarea lor rapidă în sistemul sanitar național.

Citește aici raportul integral al OCDE

Foto: Pexels.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

31 comentarii

  1. Iar din cei 2% care s-au intors doi s-au facut politicieni !

  2. Treimea plecată e cea bună, formată din cei competenți, capabili să practice medicina cu adevărat.
    Restul de două treimi sunt gigeii cu stetoscop agățat de gât. Se ocupă cu adunatul plicurilor și uciderea pacienților din neștiință și nepăsare.

  3. Lucrez intr-un spital mic,foarte mic ,dar unde se castiga f bine.Doctorii noi veniti,tineri ,deschid google ca sa afle tratamentul unei boli,fara jena,de fata cu bolnavul

    • Vesnica ura a asistentelor pe medicii tineri. E f. ok sa foloseasca internetul. Ma indoiesc ca folosesc google pt asta. Aplicatiile medicale fac ca tratamentul sa fie mult mai exact. Salariul nu are nicio legatura cu asta.

    • Pt Mihaela: fiti multumita ca au venit pt ca altfel ati fi somera. Orice dr dupa 6 ani de facultate si 5 ani de rezidentiat stie muuuult mai multe decat orice asistenta.

    • Super raspunsurile la comentariul Mihaelei. Pline de cunoaștere și înțelepciune. Dupa ei Asistenta e vinovata ca vede ceva ce nu e ok. Oameni buni treziți-va din prosteală.

    • Subscriu. Cea mai mare parte a medicilor tineri sunt slab pregatiti. Se gandesc numai la bani. Si uman sunt la pamant.
      In rest, medicii au plecat pentru ca pana la Dragnea salariile au fost tinute foarte jos, la aproximativ o treime din ce venituri aveau medicii in Ungaria sau Polonia. Statul sa bazat ca doctorii oricum primesc de la pacienti si au lasat totul de izbeliste.
      In 2010 au venit si taieri salariale, iar Basescu le-a spus in fata ca daca nu le convine sa plece

    • Daca sunteti cumva medici tineri si ofensati,dupa felul cum scrieti comentariile faceti parte dintre medicii care au intrat la Fac de Medicina cu nota 5.Asa s-a intrat cativa ani,nu se ducea mai nimeni.Acum se cunosc cei care su facut facultatea in acea perioada.Am scris ptr Marius si Lm

    • Si uman sunt la pamânt. Cine toti? sau doar cei care folosesc telefonul? Sau cei pe care i-ati intalnit dvs.? Un inginer la început de carieră e mai puțin pregătit decât unul cu zeci de ani de experiență. La fel cum o asistentă medicală la fără experiență e mult mai puțin competentă decât una care iese la pensie. PSD si Dragnea nu ”a dat” ci a impărțit bani, unei categorii care merita salarii mai mari. Din păcate PSD e tot partidul care a intărit corupția in spitale.

    • Problemele apar când ești prea sigur pe tine și nu îți pui întrebări sau cum ar spune unii ” prost”

  4. In Romania deficitul de medici e doar pe hartie. Nu exista posturi libere, iar daca se fac angajari – se platesc bani directorilor numiti politic. Presa nu intelege faptul ca Romania produce la 1000 de locuitori mai multi medici decat produc celelalte state. Analiza e mult mai complicata decat ati reusit sa prezentati.

    • Va dati interesant ,domnule,chiar vreti sa pareti inteligent.Respect medicii tineri,stiu cat se invata ca sa intri la Medicina si in cei 11 ani ,dupa.Eu ies la pensie,deci nu voi fi somera,sotul meu e medic si baiatul meu va fi.Nu voiam sa imi manifest ura ,voiamn sa accentuez lipsa de jena de a deschide telefonul de fata cu bolnavul.Ce sa creada pacientul?

    • Daca va deranja atat de mult, in loc sa denigrati o anumite categorie profesionala (din care clar nu faceti parte) cel mai eficient era sa vorbiti cu acel medic despre asta. (in mod prietenos). Eu ca pacient nu ma deranjeaza daca isi scoate telefonul. Important e sa fie tratamentul corect! Nu vreau sa par inteligent, chiar sunt inteligent.

    • :)))))))
      inteligent :))))))))))
      ” eu ca pacient nu ma deranjeaza […] „

  5. Cunoaștem foarte bine capitolele la care suntem și fruntași și mai ales codași!

  6. Pleacă profesioniștii ce nu acceptă șpaga și corupția din remunerare și promovare.

  7. da, pentru ca sunt satui de coruptie, cum sunt si ceilalti romani, numai ca nu toti pot emigra

  8. Daca Romania isi alunga medicii, ei ce sa faca? Gasesc alti bolnavi in lumea larga si sunt platiti ceva mai bine. Pentru ca sa nu uitati, in occident medicii platesc in general chirii mari care le reteaza substantial din venituri, nu prea au case proprietate ca in Romania. Deci migratia nu este 100% din cauza veniturilor. Dar cui ii pasa din politica de plecarea medicilor? Toti astia cu pensii speciale si care sunt deasupra legilor si constitutiei se trateaza in Austria, Franta, Germania sau Turcia pe banii statului, ca asa si-u dat ei legile, deci situatia sistemului medical din Romania pe ei nu ii lezeaza.

    • Medicii nu au plecat din cauza salariului ci din lipsa aparaturii moderne și a spitalelor necorespunzătoare. Sa nu credeți că în occident au plecat medici nepregătiți cu stetoscopul de gât. Cei nepregătiți nu au ce căuta acolo. Unii s-au întors și au avut deziluzii- vezi neurochirurgie de la Colentina. Pe unii manageri i-o fi deranjat profesionalismul!

  9. Medicul meu de familie(varsta ~40 ani, poate mai putin) mi-a spus ca nu stie nicio limba straina si nu i se pare o problema. Cica sotul ei o critica, dar ea i-a spus ca „nu se prinde de mine si gata”

    O sa prefer tot timpul un spital privat in Ro, si daca nu-mi place merg in Austria si gata

  10. Pleaca pentru cei cca. 70- 100k euro pe an + casa (la tara)etc din Franța de ex.
    pleaca de tineri, mare parte neapucand sa cunoasca corupti de care vorbesti tu.
    motivația este economică. Si in alte tari se dau concedii medicale pe sest de ex.
    in general ocupa locurile unde medicii locali nu vor să ‘se ingroape’, ca si aia isi imaginează toți ca vor lucra doar la nivel înalt, si de tineri.
    lumea e mult mai grăbită să ajungă direct în vârf decat acum cateva decenii.
    pe de altă parte Romania produce medici în exces față de nevoi, si asta pe banii statului, adică ai noștrii.

    • Pe banii statului se produc si multi economisti, psihologi, geologi etc. si tot atatia sau mai multi, platesc taxe sa studieze, deci se produc pe banii lor. Ce doriti sa sugerati, deci?
      Coruptia din sistem o cunosc de tineri, de cand sunt studenti, la rezidentiat o aprofundeaza si o mai cunosc de la rudele si prietenii lor care lucreaza in sistem deja.

  11. In Franța medicii imigranți sunt supravegheați de servicii.

  12. Au ramas doar pilele, copiii si nepotii .
    Oricum se scot posturi doar pentru ei , de 30 de ani doar asa se face .
    Ia publicati lista promovarilor pe famiii la CONSTANTA de exemplu
    Mai Klaus si i-ai decorat !!!!

  13. Cei care au beneficiat de facultate de medicina gratuita de stat ar trebui obligati sa lucreze in cadrul institutiilor statului cel putin 5 ani. Astfel se practica la pompieri si alte categorii bugetare. In caz contrar sa restituie contravaloare studiilor , examenelor , practica.
    Mi se pare corect sa obtina macar 5 ani beneficii de pe urma unei scolarizari gratuite , in sensul in care , facultatile de medicina sunt doar de stat.

  14. Măi, băieți ! Vedea-v-aș pe toți candidați de intrat la MEDICINĂ ! După aceea …să vorbim ! Pînă atunci vă indemna să vă organizați pe FACEBOOK pentru mari manifestații împotriva medicilor ! Așa cum v-a indemnat staruitor presa încă inainte de COVID ! Voi în ROMÂNIA, alții împotriva voastră în ITALIA ! SUCCES !

  15. au ramas, tudoreii, dornenii si stapanii lor.

  16. In loc sa ne-ntrebam de ce pleaca medicii si ce-am putea face sa-i retinem in tara, cum sa imbunatatim sistemul medical aici, romanii se iau de o dna asistenta medicala care observa nivelul educatiei in unele universitati romane.

    Cum au stiut aceia ca dna este asistenta medicala? pt ca dinsa nu specificase.

    Boris Johnson prim ministrul Marii Britanii care a stat o saptamina in terapie intensiva din cauza Covid, cind a iesit din spital a multumit in primul rind celor 2 asistente medicale care au stat zi si noapte la capatiul lui si nu l-au lasat sa moara.
    Papa Francisc a multumit public lucratorilor din salubriate care ne-au tinut orasele igienizate in pandemie si lucratorilor comerciali care ne-au asigurat mincarea.

    Sint tari in care o asistenta medicala face facultatea si chiar si in Romania trebuie sa absolve niste cursuri si sa dea concurs pe post.

    Cind vom invata ca fiecare om care-si face meseria bine este un om valoros pt noi toti, ca nu folosesc nimanui diplomele neacoperite de cunostinte, abia atunci vom reusi sa construim o tara care sa semene cu cele spre care pleaca medicii azi.

  17. Mulți pleacă de figuri, nu de nevoie. Ajung acolo și stau la țară undeva, la coada vacii și suspină după viața socială și de familie din România. Știu cazuri destule.

    • Si eu stiu cazuri in Romania in care promovarea s-a facut DOAR pe pile si nepotisme (verifica CENTRELE UNIVERSITARE ), asa ca LA REVEDERE !!!

  18. Eu insumi am printat pentru medici care faceau rezidentiatul, am printat sute de pagini cu variantele de raspuns la testele grila.
    Ei invatau astfel pentru rezidentiat:

    Intrebarea 377: Raspuns: b, d
    Intrebarea 378: Raspuns: a, c, d

    Intrebarea 599: Raspuns: b, c

    etc.
    Adica nu invatau nimic…