G4Media.ro

Raport oficial al UE: România nu mai îndeplinește nici unul dintre criteriile…

sursa foto: Pexels

Raport oficial al UE: România nu mai îndeplinește nici unul dintre criteriile pentru aderarea la moneda Euro

România nu îndeplinește nici unul dintre cele cinci mari criterii (legislație plus patru criterii tehnice) cerute de Uniunea Europeană pentru aderarea la zona euro și adoptatea monedei unice, potrivit Raportului de Convergență publicat miercuri de Comisia Europeană.

Raportul se referă la cele șapte state membre din afara zonei euro care s-au angajat din punct de vedere juridic să adopte moneda euro: Bulgaria, Cehia, Croația, Ungaria, Polonia, România și Suedia.

Guvernările PSD au îndepărtat România de țintele stabilite de UE pentru aderarea la moneda euro prin măsurile fiscale luate mai cu seamă începând cu 2017, cand a fost afectată sustenabilitatea finanțelor publice, cu efect asupra stabilității prețurilor. De altfel, impactul pandemiei provocate de coronavirus asupra rezultatelor raportului a fost limitat, întrucât majoritatea datelor istorice utilizate în raport se referă la perioada de dinainte de izbucnirea crizei, potrivit unui comunicat al executivului european.

Cum au performat celelalte state care vor să adere la Euro, potrivit raportului:

  • Croația și Suedia îndeplinesc criteriul referitor la stabilitatea prețurilor.
  • Bulgaria, Cehia, Croația, Ungaria, Polonia și Suedia îndeplinesc criteriul referitor la finanțele publice.
  • Bulgaria, Cehia, Croația, Ungaria, Polonia și Suedia îndeplinesc criteriul ratelor dobânzilor pe termen lung.
  • Niciunul dintre statele membre menționate nu îndeplinește criteriul privind cursul de schimb, deoarece niciunul nu este membru al mecanismului cursului de schimb (MCS II): este nevoie de cel puțin doi ani de participare la mecanism, fără tensiuni grave, înainte de a adera la zona euro.

Croația și Suedia îndeplinesc toate criteriile de convergență economică, în schimb nu îndeplinesc criteriul privind cursul de schimb din motivul enunțat anterior.

Pe lângă evaluarea condițiilor formale pentru aderarea la zona euro, raportul constată că legislația națională din fiecare dintre statele membre enumerate, cu excepția Croației, nu este pe deplin compatibilă cu normele uniunii economice și monetare.

Pentru aderarea la Euro există patru criterii economice de convergență:

1. Stabilitatea prețurilor
Rata inflației nu poate fi mai mare de 1,5 puncte procentuale peste rata celor 3 state membre care înregistrează cele mai bune rezultate.

2. Finanțe publice solide și sustenabile
Deficitul bugetar nu poate fi mai mare decât 3 % din PIB. Datoria publică nu poate fi mai mare decât 60 % din PIB.

3. Stabilitatea cursului de schimb
Statul candidat trebuie să participe la mecanismul cursului de schimb (ERM II) timp de cel puțin 2 ani fără devieri semnificative de la cursul central ERM II și fără o devalorizare a cursului central bilateral al propriei monede în raport cu euro în aceeași perioadă.

4. Ratele dobânzilor pe termen lung
Rata dobânzii pe termen lung nu ar trebui să fie mai mare de 2 puncte procentuale peste rata celor 3 state membre care înregistrează cele mai bune rezultate în materie de stabilitate a prețurilor.

Cerințe pentru adaptarea legislației naționale
Candidații pentru aderarea la zona euro trebuie totodată să se asigure că legislația și normele lor naționale prevăd independența băncilor lor centrale naționale și că statutele acestora respectă dispozițiile tratatelor și sunt compatibile cu statutul Băncii Centrale Europene (BCE) și cu cel al Sistemului European al Băncilor Centrale (SEBC).

Foto: Pexels.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

17 comentarii

  1. Amuzant cum se c…au pe ei antenistii mai deunazi cum ca ne revin firimituri din planul de ajutor UE . Mai putin amuzant e ca li se da apa la moara inclusiv din partea unor europarlamentari ca tanti Avram.

  2. Sunt curios cine se va mai inghesui in urmatorii ani sa faca trecerea la euro si sa renunte la controlul asupra propriei monede!

  3. noi vrem sa aderam la rubla

  4. Crima organizata instituțională și actele teroriste de distrugere scot Romania din rândul statelor ce garantează securitatea și siguranța vieții.

  5. La cum merg lucrurile, o sa aderam la dolar. Inca nu i-a taiat lui Trump scufita sa cumpere Romania …

    Poate ar fi o idee buna… Ne schimbam si steguletul ca tot ne-o ardem americaneste… Instagram, Mall, Fast Food, toata tara.

    American Dream, ce sa mai … Avem toate calitatile … Pana si sclavia … Doar ca romanul n-a auzit de „Aferim” …

  6. Dovadă foarte clară că trebuie alungați din țară toți cei care s-au înfipt în aparatul de stat din 90 încoace și să dăm șansa unei noi generații profesioniste și independente de actualii hoți din aparatul de stat actual.
    VOTAȚI OAMENI NOI capabili să ne ofere un viitor și nu o moarte sigură cum ne oferă actualii.

    • dumneata esti domnule ciprian om nou ! poate daca ai citi intr o alta limba decit romineasca ai avea posibilitatea sa intelegi lumea in care traiesti

  7. Dragă redacție, mecanismului cursului de schimb îi botezi ba cu inițialele din română (MCS II), ba cu inițialele din engleză (ERM II – Exchange Rate Mechanism) dar îi zici tot pe română. Romgleza nu dă bine la profesionalism. But who cares, nu-i așa? 😁

  8. Dragnea jubileaza!
    Ce ne trebuie „noua” aderarea la Euro, noi, „mandrii romani”, avem Leul nostru mare si tare!
    In sudul subdezvoltat si Moldova saraca nu plange nimeni dupa Euro, nici Olguta de la Craiova, nici Ciolacu de la Buzau, nici Buzatu de la Vaslui, nici Arsene de la Neamt, nici Stroe de la Constanta, nici Viorica de la Videle!
    „Mandrii romani” jubileaza!

    • Lili, Dobrogea subdezvoltata? Poate in mintea ta plină de complexe geografice. Eu sunt de acord ca PSD egal PCR dar asta nu înseamnă sa fim lipsiți de bun simt doar pentru ca uram un partid.

    • Inca un articol de pe G4media, din 7 Octombbrie 2019:
      „INTERACTIV Regiunea Sud – Est din România, a doua cea mai săracă din UE. Bucureștiul, la mijlocul clasamentului, Transilvania de Nord – spre coadă.

      Comisia Europeană a lansat luni, 7 octombrie, la Bruxelles, ediția 2019 a Indicelui European Regional al Competitivității (IERC), un instrument care măsoară din trei în trei ani factorii majori ai competitivității, pentru toate regiunile europene. Potrivit noului index, Locul 1 este ocupat de Stockholm (Suedia), cu 100 de puncte, urmat de Londra (UK), cu 99,1 puncte și Utrecht (Olanda), cu 99 de puncte. Regiunea București – Ilfov se clasează pe locul 151 din 268 de regiuni, în timp ce regiunea Sud-Est (România) e pe penultimul loc, înaintea regiunii Egeea de Nord (Grecia).
      De remarcat că regiunea Sud – Est (județele Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea și Vrancea) punctează chiar mai slab decât Guyana, teritoriu sud-american al Franței, aflată pe al treilea cel mai slab loc, cu 5,6 puncte.”
      https://www.g4media.ro/interactiv-regiunea-sud-est-din-romania-a-doua-cea-mai-saraca-din-ue-bucurestiul-la-mijlocul-clasamentului-transilvania-de-nord-spre-coada.html

  9. Contributia infractorilor psd-alde determinanta!

  10. Tot raul spre bine. Zona euro e pentru unii muma, pentru altii ciuma. Iar noi nu sintem printre aia carora le-ar fi muma.

  11. Vai …dar ce surpriza…sunt socat….nu pot sa cred….

  12. Ei cum nu, sunt pensii ale castei Partidului mai mari decat cele din ioropa