G4Media.ro

Raport oficial: Cererea de gaze în Europa va scădea în acest an,…

Sursa foto: Pixabay

Raport oficial: Cererea de gaze în Europa va scădea în acest an, crește producția de cărbune

Cererea de gaze în Europa ar urma să scadă anul acesta, deoarece preţurile ridicate din piața de energie fac cărbunele mai competitiv pentru producerea de energie, se arată într-un raport al Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA) dedicat pieţei gazelor, citat de Agerpres.

De asemenea, în Asia e de așteptat să scadă cererea de gaze, ceea ce va duce la eliberarea de cantități însemnate de gaze pentru UE.

În 2021, consumul de gaze în Europa a crescut cu 5,5%, la 552 miliarde metri cubi (bcm), estimează IEA. Totuşi, cererea ar urma să scadă în 2022 cu aproximativ 4,5%, la 527 bcm, în urma reducerii arderii gazelor în sectorul energiei, care ar putea scădea cu 6% faţă de 2021, previzionează IEA.

„Producerea de energie din gaze ar urma să scadă, pe fondul extinderii semnificative a energiei regenerabile, în timp ce preţurile ridicate la gaze afectează competitivitatea acestora faţă de producerea de energie din cărbune”, se arată în raport.

Preţurile gazelor în Europa şi Asia au urcat la nivelul record anul trecut, în SUA au atins cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, din cauza reducerii livrărilor,a capacităţilor scăzute de stocare, a problemelor cu infrastructura şi a concurenţei gazelor naturale lichefiate (GNL).

Chiar dacă a crescut şi preţul cărbunelui în Europa, a fost sub nivelul avansului preţului gazelor, favorizând utilizarea cărbunelui pentru producerea de electricitate.

În Europa, livrările mai scăzute decât de obicei prin gazoductele ruseşti, cuplate cu temerile privind întreruperea furnizărilor în eventualitatea sancţiunilor aplicate Rusiei dacă invadează Ucraina, au menţinut ridicat preţul gazelor anul acesta.

IEA se aşteaptă în 2022 ca preţul gazelor în Europa şi preţul LNG în Asia să ajungă la 26 dolari pentru un milion BTU (mmBtu – unitate termală – echivalentul arderii a 2,83 metri cubi de gaze naturale – n.r.) şi, respectiv, 27 dolari pentru un milion BTU, ambele fiind medii anuale record, din cauza nivelului scăzut al stocurilor şi al reducerii livrărilor, a previzionat IEA.

În prezent, la hub-ul de gaze TTF din Olanda, preţul pentru luna martie este de aproximativ 30 dolari pentru un milion BTU, iar în Asia preţul spot pentru gaze naturale lichefiate este de 27 dolari pentru un milion BTU. Preţurile ridicate se vor menţine până la mijlocul anului viitor, apoi vor scădea dacă se îmbunătăţeşte livrarea, consideră IEA, citată de Agerpres.

Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973 – 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.

Sursa foto: Pixabay

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Fac Greta Thunberg si Ghinea criza de nervi! 😂

  2. Aoleu, cărbune, poluare, cah! Dar in Românica nu mai avem mineri, cum facem?!

    • Aducem din Asia.

    • Vaaaai, dar acum un an Gazprombne facea i dioti ca vrem sa scadem consumul de gaz. Ca cica gazul e PERFECT pentru tranzitia la verde. Daaaa, ultra perfect. Numa pretul parca nu mai e asa perfect. Deci, poate au avut eurpoenii dreptate sa planifice reducerea consumului de gaz, nu? Cativa ai, atat mai poate Rusia sa santajeze.

  3. De unde se vede că așa-zisa energie verde tot ‘neagră’ va rămâne o lunga perioadă de timp. Soarele, vantul , valurile și geotermalul nu pot asigura decât în foarte mică parte necesarul de energie al lumii.

    • Urmeaza masinile electrice, se pregateste…

    • Ești cârcotaș, copacii care acum sunt cărbuni, erau verzi cândva. E doar o chestiune de timp pana își schimba culoarea… 😀

  4. Cum este cu Europa verde, v-au arătat rușii cum este cu dependența de gaze? Noi ca proștii am distrus totul și vom mai distruge, pentru că negocierile din PNRR făcute de Ghinea au fost făcute din poziția râmei. Acum am o întrebare dacă se consideră că energia electrică pe cărbune este mai rentabilă acum, guvernul nostru de eroi va avea curajul să renegocieze certificatele de carbon, că altfel nu este nici un câștig?

  5. Bravo PNL și USR și Klaus voi sinteti slugile lui Putin!!? Ați închis minele de!?? cărbune???