G4Media.ro

Raport oficial: Nici o probă de fructe și legume din UE nu…

Sursa Foto: Pexels

Raport oficial: Nici o probă de fructe și legume din UE nu a fost neconformă în 2019; aproape toate problemele – la produse din România și Turcia

În 2019, autoritățile sanitare au prelevat 5166 de probe de fructe, legume, cereale, produse prelucrate (inclusiv alimente pentru copii) și produse animale, iar rezultatele arată că produsele din UE nu au fost neconforme cu regulile din domeniu, potrivit publicației specializate LantulAlimentar.ro.

Toate alimentele cu probleme au provenit din România și Turcia, și nici una din UE, potrivit raportului ANSVSA din 2019.

Rezultatele analizelor făcute de ANSVSA contrazic flagrant declarațiile cu care fostul lider PSD, Liviu Dragnea, încerca să sperie românii, ca parte a discursului său anti-occidental. De exemplu, Dragnea spunea în 2018 că ”în România intră alimente pline de otravă, pline de chimicale, alimente care au calitate mult inferioară faţă de aceleaşi alimente vândute în ţările de origine”.

Din totalul de probe prelevate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor în 2019, 2504 probe au fost prelevate din producția din România, 404 probe din producția din UE și 2258 de probe din afara UE, potrivit raportului ANSVSA privind reziduurile de pesticide din fructe și legume și produse animale.

Din totalul de 5166 de probe, 3150 de probe ( 60,98% ) au fost fără reziduuri de pesticide, 1927 ( 37,30% ) de probe au conținut reziduuri sub limitele maxime admise, 89 ( 1,72% ) de probe au avut urme de pesticide peste nivelul maxim admis și 58 ( 1,12% ) de probe au fost neconforme.

Probă neconformă este aceea care conține urme de pesticide interzise pentru un anumit tip de cultură sau pentru anumite specii de animale, iar reziduurile depistate depășesc limita maximă admisă, responsabilii fiind de regulă supuși cercetării penale, întrucât pun în pericol viața și sănătatea publică. (Foto: Pexels.com)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

24 comentarii

  1. Iar România?! Nu creeed! Fake, fake!

  2. Dpdv al exprimării aș zice restul UE pentru că totuși suntem și noi parte din ea, de bine de rău, spre deosebire de Turcia.

    • @Lol – Cred ca nu ai inteles… Analizele si raportul sunt facute ANSVSA, institutie din Romania, deci analizele sunt facute in Romania in raport cu cele din UE sau in afara UE.

    • @Lol – Cred ca nu ai inteles… Analizele si raportul sunt facute ANSVSA, institutie din Romania, deci analizele sunt facute in Romania in raport cu cele din UE sau in afara UE. *

    • @Lol – Cred ca nu ai inteles… Analizele si raportul sunt facute ANSVSA, institutie din Romania, deci analizele sunt facute in Romania in raport cu cele din UE sau in afara UE. **

  3. Pai si de ce nu spuneti care-s alea cu probleme?
    Sa stim de ce sa ne ferim.
    Ma surprinde de asemenea ca produse romanesti au iesti naspa la teste, incredibil… De fapt nu ar trebui sa ma mire… Iar de Turkish delight nu mai zic, stiam deja si ma feresc de orice produs provenit din tara asta.

    • De ce te-ar mira? Romanul nu are discernamant, merge la magazinul satesc de „agricole” si cere ceva sa creasca mai bine, sau ceva sa moara gandacii. Apoi ca sa fie sigur da de doua ori cu otrava ca il enerveaza ce insistenti is gandacii aia. Multi nici macar nu o fac cu rea vointa, pur si simplu din ignoranta.

    • Posibil să fi luat probe din legumele și fructele consumate mai des: roșii, cartofi, mere.

      Ca regulă generală, îți recomand ca atunci când cumperi din piață sau de la tarabă, să iei fructele și legumele cu dimensiuni neuniforme.

      Dacă o roșie e mai mică, alta mai mare, etc, înseamnă că producătorul practică o agricultură de subzistență și vinde din surplus, cu șanse mici să fi dat bani pe pesticide.

      Dacă toate sunt la fel, înseamnă că producătorul a folosit semințe profesionale, a învestit în irigații și posibil în pesticide pentru a-și proteja investiția, iar aici depinde de cât de conștiincios a fost la preparare și aplicare. Un fel de loterie.

      Nu vă feriți de fructele cu urme de insecte, sunt șanse mari să fie bio.

  4. Intrați pe situri de profil să vedeți câți bani alocă țara noastră ptr agricultură ecologică. Dar de fapt nimeni nu face agricultură ecologică toți aruncă cu îngrășăminte, pesticide, erbicid,sau tot felul de chimicale dăunătoare grav sănătății. Cine controlează???? Nimeni. Cum să acorzi subvenții și banii să nu ii urmărești pe teren să vezi dacă ajung in agricultură. Agricultura ecologică se face manual iar fermierii noștri nu vor să angajeze personal să nu cumva să plătească din buzunar . Vor subvenții mari dar cu cheltuieli ZERO.

  5. e clar ca strainii cei rai ne vor raul

    realitatea e ca romanasii s-au adaptat .
    daca turciilor nu le pasa ce trimit la export, pentru ca romanasi de la vama/protectia consumatorului/dsp-uri si altii sunt usor de „convins” , de ce ai nostri iubitori de pamant sa nu faca la fel

    si uite asa ajungi sa iei rosia din spania / olanda, ca ai mai mare incredere in plasticul lor decat al nostru

    • si ca sa nu mai vorbim de pietele unde taranul „autentic” isi vinde marfa … daca inca visati la cai verzi pe pereti sisunteti asa naivi ca pietele nu sunt capusate de tot felul de samsari, poza din articol spune ABSOLUT TOT (si dau si un indiciu … ananasul traditional)

  6. Nu se poate asa ceva. Fake fake news! Taranul sau fermierul roman cu faimoasa lui rosie romaneasca (care nici nu mai exista ca samanta), cu merele lui de pe vremea lui Decebal si strugurii de pe vremea lui Burebista sa faca asa ceva. Imposibil. Sigur au fost ceva straini – de preferabil unguri mai ales ca ministrul agriculturii este ungur se pare – care in timpul noptii au injectat purele si imaculatele legume si fructe romanesti.
    P.S. Sunt suprins ca vigilentii aurii nu s-au implicat inca in acest aspect, dar mai este timp

    • O să îți zic o chestie pe care poate nu o știi: semințe pentru „roșia românească” încă există. În frigidere la Fundulea și la alte asemenea laboratoare de cercetări agricole.
      Ar fi necesari vreo trei-patru ani ca să producă destulă sămânță pentru a o comercializa în masă.
      Dar câți fermieri crezi că ar fi interesați de cultivarea unor soiuri prin comparație sensibile și cu productivitate mult mai mică? Și câți clienți ar cumpăra într-o piață concurențială un produs de trei ori mai scump decât altul doar pentru că are gust ceva mai bun și e „tradițional românesc”?

    • @Stratosfericu’ – Mare pacat de rosiile alea de acum 20-30 de ani… Cand gasesc in piata asa ceva (foarte rar, e adevarat), cumpar fara sa stau la tocmeala

  7. mai Alex, vezi ca nu suntem toți vegetarieni!

    În articolul din care citezi e vorba de fructe & legume iar tizul spunea de alimente..

    și era o confuzie atunci, de fapt erau multe discuții legate de dublul standard. ca în Europa de Est produsele (erau conforme) aveau o calitate mai slaba vs cele comercializate în Vest, deși preturile erau comparabile

    afaik cehii & ungurii documentasera atunci diferențele identificate și Maria Sa Junker spunea ca vor lua masuri.. dar a dispărut subiectul 🙁

  8. ….au aparut rosiile cu cioc…. bagati la greu, ca in sectiune au forma de inimioara.
    Ia intrebati taranii, ei mananca de-alea?

    • Ai dreptate nu mănâncă, daca tai una pe jumătate o să vedeți că nici nu au semințe, sunt forțate să se coacă.

  9. Nici nu trebuie sa ne mire. In Romania nu exista nici macar un singur laborator autorizat pentru verificarea pesticidelor sau a alor substante interzise. Ministerul agriculturii nu a dorit sa dea autorizatie pentru nici un laborator privat si nici unul de stat nu a dorit sa faca. Incercati sa faceti o analiza autorizata in RO pentru asa ceva si o sa vedeti ca nu este posibil. In acest fel coruptii din minister stau linistiti ca nu o sa-i deranjeze nimeni cu reclamatii. Nu toata lumea are bani sa plateasca 200 EUR pe o analiza la o rosie in afara tarii

  10. „Am eu un vin natural, care bate la cur toate poșircile alea din magazin!” – nea Vasile Primejdie, viticultor care n-a mai spălat teascul de la cutremurul din ’77.

  11. Adica in serele din sudul spaniei cat un judet de al nostru cu teren rosu nisipos se cultiva ecologic sa fim seriosi fara nitriti nitrati nu creste nici iarba

  12. Evit sa cumpăr legume și fructe din Turcia.
    Dar în România sunt producători care cultivă fara pesticide, dar nu au șanse să ajungă în Supermarketuri.Trebuie să-i căutați sunt destule informații pe Google.
    Avem și producători mici, cunosc pe cineva care produce pentru piata și pentru el.Produsele „pentru el” sunt 100% fara pesticide sau alte substanțe.De cate ori cumpăr de la el îmi dă din zona din care consumă și el, chiar mi-a zis sa nu iau din partea stângă.Eu as interzice substanțele astea, cine le folosește nu are voie sa mai vândă 3 luni.

  13. In proportie de 70% piata este plina de produse din UE. S-au testat 400 de probe.Din rest s-au prelevat aproape 5000 de probe.Cum naiba sa tragi o concluzie pertinenta ?

  14. Sunteți de kkt.
    Știe tot mapamondul de site-ul vostru de kkt

    Să îi sugeti voi ceva lui Dragnea

    Din cauza voastră e Ro unde e

    Vă salut conform plăcuței suedeze!

  15. Nu cred o iota,chestia ca toate legumele din UE sant perfecte….e doar inselatorie.Firmele straine prezenta in RO (Lidl.Kaufland etc)sant disperate ca pierd clienti in favoarea producatorului roman si au intervenit la cine trebuie pentru studiul asta.Punem si noi tot felul de chimicale dar sa zici ca cele importate din UE sant absolut sublime e jenant si crede nimeni .Mergeti in orice tara doar in trecere si o sa vedeti cum stropesc tot livezi.cereale.vi etc.Eu tot din RO o sa cumpar macar raman banii aici nu sant trimisi in Germania Franta Olanda