Raport ONU: Coreea de Nord a furat criptomonede de până la două miliarde de dolari prin atacuri cibernetice pentru a-și finanța programul nuclear
Coreea de Nord a furat criptomonede de peste 50 de milioane de dolari prin atacuri cibernetice pentru a finanța programul de rachete nuclear al regimului comunist de la Phenian, se arată într-un raport al Organizației Națiunilor Unite (ONU), citat de BBC.
Între începutul anului 2020 și jumătatea anului 2021, atacatorii cibernetici au furat mai mult de 50 de milioane de dolari din active digitale, au descoperit anchetatorii.
Astfel de atacuri sunt o „sursă importantă de venituri” pentru programul nuclear și de rachete balistice al Phenianului, au spus aceștia. Rezultatele au fost transmise vineri comisiei de sancțiuni a ONU.
Atacurile nord-coreene au țintit cel puțin trei burse de schimb de criptomonede din America de Nord, Europa și Asia.
Raportul face referire, de asemenea, la un studiu publicat luna trecută de firma de securitate Chainalysis, care sugera că atacurile cibernetice nord-coreene ar fi putut aduce până la 400 de milioane de dolari în active digitale anul trecut.
Și în 2019, ONU a raportat că statul nord-coreean a acumulat aproximativ 2 miliarde de dolari pentru programele sale de arme de distrugere în masă prin utilizarea unor atacuri cibernetice sofisticate.
Coreei de Nord i s-a interzis de către Consiliul de Securitate al ONU să efectueze teste nucleare și să lanseze rachete balistice.
Cu toate acestea, raportul ONU spune că, în ciuda sancțiunilor dure, Coreea de Nord a reușit să-și continue dezvoltarea infrastructurii nucleare și de rachete balistice.
De asemenea, a continuat să caute materiale, tehnologie și know-how în străinătate, inclusiv prin mijloace cibernetice și cercetare științifică comună.
Anchetatorii au spus că a existat o „accelerare” a testării rachetelor de către regimul comunist nord-coreean.
SUA au transmis vineri că Phenianul a efectuat nouă teste cu rachete numai luna trecută.
Coreea de Nord „a demonstrat capacități sporite pentru desfășurare rapidă, mobilitate largă (inclusiv pe mare) și rezistență îmbunătățită a forțelor sale de rachete”, au spus observatorii ONU.
Vineri, China și Rusia au refuzat să semneze o declarație de condamnare a proliferarii lansărilor de rachete ale Coreei de Nord.
Duminică, SUA a anunțat că reprezentantul său special pentru Coreea de Nord se va întâlni cu oficiali japonezi și sud-coreeni la sfârșitul acestei săptămâni pentru a discuta situația.
ONU a mai constatat în raport că situația umanitară din Coreea de Nord continuă să se agraveze.
Lipsa de informații din Coreea de Nord a însemnat că a fost greu de determinat cât de multă suferință a fost cauzată de sancțiunile internaționale, mai arată Organizația Națiunilor Unite.
Sursa foto: Jung Yeon-je / AFP
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii