G4Media.ro

Raport: Proiectele civice finanțate de primării, la nivel minim în București/ Numai…

Sursa foto: G4Media / Ilona Andrei

Raport: Proiectele civice finanțate de primării, la nivel minim în București/ Numai 2 primării de sector și Primăria Generală au avut program de bugetare participativă, cu fonduri de 0,1% de la buget

Proiectele transmise și votate de cetățeni, adică programul de bugetare participativă la nivelul administrației locale, sunt în acest an la un nivel minimal în București, ca implicare a primăriilor de sector și în consecință, ca rezultate.

„Ne-am uitat la ce a presupus programul de bugetare participativă în București în ultimii trei ani. Și comparăm cu ce se întâmplă în celelalte orașe din țară, dar și la nivel european. Primul lucru care iese în evidență este desconsiderarea programului de către Primăria Capitalei și primăriile de sector. În 2022, numai Primăria Sector 1, Primăria Sector 6 și Primăria Capitalei au desfășurat programe de bugetare participativă”, arată un raport publicat luni, 21 noiembrie de Centrul Român de Politici Europene (CRPE).

„Bugetul total alocat a fost de 7,2 milioane RON, adică 0.1% din bugetul total al celor trei primării. Menționăm și că programul de bugetare participativă al Primăriei Sector 1 (cu un buget record de 5 milioane RON) este de facto suspendat, administrația locală
nereușind să respecte calendarul adoptat și nu a mai comunicat informații despre etapele programului de la lansarea sa. Fără programul eșuat de la nivelul Primăriei Sector 1, alocarea reală la nivelul Bucureștiului este de numai 2,2 milioane RON”, mai arată sursa citată.

De ce este important? Așa cum explică raportul, bugetarea participativă este unul din multele instrumente posibile prin care decizia privind proiectele de investiții este luată de cetățeni. Administrațiile locale pot aloca o parte a bugetului de investiții pentru proiecte propuse și votate direct de cetățeni, la nivel de oraș, cartier sau școală. În România, majoritatea programelor de bugetare participativă sunt la nivelul întregului oraș, în baza unor tematici preselectate de administrația locală și, de obicei, cu alocări financiare (foarte) scăzute.

Patru primării de sector (2, 3, 4 și 5) nu au organizat programe de bugetare participativă în 2022, se arată în documentul publicat de CRPE. „Primăria Sector 3 a organizat un program de bugetare participativă numai în 2021, cu o valoare de 4 milioane RON, cu un progres limitat al proiectelor, ceea a dus la anularea lansării programului și în 2022, deși alocarea financiară este anuală conform hotărârii de consiliu local.”

Care sunt rezultatele?

Numai 30 de proiecte au fost depuse la Primăria Generală (față de 60 în 2021), arată raportul, 67 la Primăria Sector 6 și 4 la Primăria Sector 1 (comparativ cu 104 în 2020).
Selectate au fost numai 8 (2 la Primăria Capitalei și 6 la Primăria Sector 6). „Numărul de voturi valide a fost și el scăzut. 1,655 pentru cel mai votat proiect la nivelul Primăriei Capitalei și 329 la nivelul Primăriei Sector 6. În cazul Primăriei Sector 1, din cauza modului deficitar de organizare a programului, perioada de votare nici nu a mai fost lansată”.

Proiectele câștigătoare pot fi consultate aici:

Ce se întâmplă în alte țări: 

„Varșovia a avut un buget total destinat inițiativelor civice de peste 21 milioane euro în 2022, Parisul a alocat peste 82 milioane euro doar în cadrul „Budget participatif de Paris”, iar Budapesta va aloca 2,5 milioane euro în 2023. Chiar și în România întâlnim exemple de alocări ceva mai generoase. În 2022, Timișoara a alocat un buget de 3 milioane de RON (0.26% din bugetul local) pentru bugetare participativă”, mai arată raportul CRPE.

Raportul integral poate fi consultat aici.

Și la Constanța se află în prezent în desfășurare programul de bugetare participativă, mai exact, până la data de 4 decembrie pot fi votate proiectele transmise de cetățeni. Unul dintre acestea aparține, spre exemplu, unei echipe de elevi pasionați de robotică și care au stat de vorbă cu G4Media/ENTR la un eveniment recent pe acest domeniu (detalii, aici). 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Deci cine face treaba sau vrea sa faca? ND , Ciucu , usristu de la S2 si Clotilde unde stim ce se intampla si cum e boicotata la fiecare pas!

    Deci cine munceste pt cetateni?!? USR si unu ratacit de la Pnl ..

  2. Deci cine face treaba sau vrea sa faca? ND , Ciucu , usristu de la S2 si Clotilde unde stim ce se intampla si cum e boicotata la fiecare pas!

    Deci cine munceste pt cetateni?!? USR si unu ratacit de la Pnl …