G4Media.ro

Raport: România nu se deplasează în direcția corectă în ce privește reducerea…

Sursa foto: Pixabay

Raport: România nu se deplasează în direcția corectă în ce privește reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și utilizarea energiei

Au trecut mai bine de cinci ani de la adoptarea Acordului de la Paris și mai sunt doar câteva săptămâni până la COP26 – a 26-a conferință ONU privind schimbarea climei -, care va avea loc la Glasgow pe 1-12 noiembrie, transmite Eureporter, citată de Rador.

Conferința urmărește să atragă atenția asupra bunăstării planetei și a oamenilor – ceea ce înseamnă reducerea combustibililor fosili, reducerea poluării aerului și îmbunătățirea asistenței medicale pe mapamond. Printre priorități se vor număra eliminarea graduală a cărbunelui la nivel mondial și oprirea despăduririi. /…/

Am examinat eforturile depuse și care urmează a fi depuse de patru state UE: Bulgaria, România, Grecia și Turcia [sic!]. /…/

Trecând la România, ministerul de externe al țării a declarat că statul central-european s-a „alăturat luptei contra schimbării climei și sprijină implementarea priorităților din domeniu la nivel regional, internațional și global”.

Chiar și așa, România se clasează pe locul 30 în Indicele Performanței Schimbării Climei (CCPI) pe 2021 întocmit de Germanwatch, NewClimate Institute și Climate Action Network. Anul trecut România se afla pe locul 24.

Institutul afirmă că, în ciuda potențialului ridicat al României în sectorul energiei regenerabile, „politicile slabe de susținere, combinate cu inconsecvențele legislative, tot continuă să obstrucționeze tranziția la o energie curată”.

România – afirmă în continuare Institutul – „nu se deplasează în direcția corectă în ce privește reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și utilizarea energiei”. /…/

Liderul COP26 a avertizat că a nu acționa acum împotriva schimbării climei va duce la consecințe „catastrofale” pentru planetă.

„Nu cred că există vreun alt cuvânt mai potrivit”, a declarat Alok Sharma, ministrul britanic responsabil cu COP26.

Avertismentul său pentru participanții la conferință, inclusiv Bulgaria, România, Grecia și Turcia, survine pe fondul unei îngrijorări mereu mai mari în privința schimbării climei. /…/

Sursa: Eureporter/ Rador/ Traducere: Andrei Suba

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Emisii de CO2 per capita au fost în Ro cca 4,6 t in 2019. media UE este pe la 9 t, Germania, PL 11t, Luxemburg 16 t.
    După cum arat cifrele se pare ca UE nu se misca in directia buna!

    • Per capita, India este una dintre cele mai „curate” tari de pe glob cu 1.9t desi produce in medie 93GWe din carbune.
      Daca iti propui sa faci curatenie, iei in vizor mai intai instalatiile mamut.
      Raman la parerea ca ar trebui sa existe un fond international care sa ajute tarile sarace sa decomisioneze instalatiile pe carbune. Degeaba da UE bani pe baterii pentru masini daca in alte parti ale globului se consuma carbune intr-o veselie.

    • Hai sa n-o dam la ‘ntors. 20 mil de romani emit de 2 ori mai putin CO2 decat 20mil de europeni medii. Cifrele sunt clare.
      Bineinteles ca si in Ro, si in India si in Germania ai zone foarte poluate si unele nepoluate, e normal, dar acum ce propuneti, sa comparam fircare cm patrat dw pw glob?
      Iar limitele ai angajamentele sunt luate de tari, nu de orase si sate.
      Mai meditati un pic ce inseamna acest ecart in materie de productie aka pib realizat! Sau doriti o Ro eminamente agraro-it?

    • Valorile mari per capita sunt specifice tarilor dezvoltate dar nu-ti dau imaginea completa, trebuie sa iei in calcul si numarul de locuitori ca sa fie clara contributia la nivel global.
      Ti-am dat exemplul cu India care per capita sta foarte bine (1.9t) si iti mai dau exemplul Muntenegru cu 25.9t per capita.
      Ce ar ajuta planeta mai mult, sa isi reduca amprenta Muntenegru sau India?
      UE va deveni curand irelevanta datorita faptului ca Asia de sud-est se va ridica la nivel de tari dezvoltate iar nivelul de trai in Africa este in crestere.

    • George, sa fim consecventi!. Daca Mne si India ar fi, prin absurd, parte a ue si s-ar angaja sa trduca emisiile cu 50% fiecare pt. a se alinia la nivel de bloc a. I. sa se ajunga tot la 50% per bloc, atunci nu contraza, teotetic, marimea. Practic in schimb contraza, aici ai dreptate, doar ca nu poti cere membrilor unui bloc sa reduca in mod diferentiat, nu e echitabil si nici acceptabil tocmai dpdv al marimii populatiei,
      Unde nu ai atata dreptate in schimb este extrapolatea in speta de fata. Daca reduci germania la 20 mil loc, ca sa echivalezi tarile intre ele, iese si mai prost per capita .
      Al doilea punct – gradul de industrializare nu e o scuza, ca altfel nu ne-ar obosi unii toata ziua cu tranzitia verde. Dimpotriva, esti mai industrializat? Inseamna ca, in teorie, ai si know-how si bani sa reduci poluarea, ca vorba aia ai de unde! Nu cere celor ce incearca o reindustrializare ca sa se apropie de nivelul tau de trai actual, sa renunte la potentialul de bunastare cand tu la randul tau nu ai facut-o si nu o faci. Germania si daca reduce cu 50% tot emite peste ro acum si tot dublu va fi ecartul per capita.
      Pana una alta totul suna ca un dirijism economic la nive de uniune, similar pana la un punct in ideologie dar diferit in aplicare, cu cel din interiorul fostului caer..

      Nu e cumba e mai cinstit si mai apropiat de scopul initial al UE(convergenta de ex) sa setezi un indicator la care trebuie ajuns (emisii per capita per an) decat sa bagi chestii relative si discriminatoate precum procentele? Disciminatoare pt. ca nu tin seama de diferentele de la start dintre cei implicati. E doar o tema de reflectie,

    • Daca UE ar lua in serios urgenta climatica ar cere un consens global pentru incetarea utilizarii carbunelui. Carbunele produce 30% din em1siile globale de CO2.
      In teorie este posibil sa inlocuim carbunele peste tot pe glob inainte de 2035, adica sa reducem em1siile cu 30%.
      UE se „ambitioneaza” sa isi reduca em1siile cu 100% pana in 2050 dar greseste pentru ca acest lucru ne va costa enorm iar pentru planeta, daca UE devine carbon neutral, inseamna o reducere de doar 9%. Ce inseamna UE carbon neutral? inseamna ca toate autoturismele sa fie electrice dar si camioanele, masinile agricole sa foloseasca un combustibil eco, posibil hidrogen. UE nici macar nu a venit cu solutii tehnice in acest sens, la fel cum nu a venit cu o solutie pentru traficul aerian.
      UE a setat acest obiectiv foarte sus pentru ca statele membre sa compenseze neindeplinirea targetului cumparand cat mai multe masini electrice, alimentand industria auto germana si franceza.
      Este un plan ipocrit care acopera o masinarie de facut bani a celor care conduc UE.
      Daca luam in calcul toate turismele de pe glob (camioanele sunt excluse) acestea sunt responsabile de aproximativ 15% din CO2-ul produs la nivel global. Cu tehnologia actuala a bateriilor dar si tinand cont de faptul ca vom mai folosi multa vreme gaz metan pentru productia de electricitate, a inlocui toate turismele de pe planeta inseamna o reducere a CO2-ului cu maxim 8%. Si asta cu ce pret? Cam cat ne-ar costa ca sa inlocuim peste 1 miliard de autoturisme cu EV-uri pe baterii ce folosesc tehnologia actuala?
      De departe, strategia de a opri utilizarea carbunelui la nivel global poate da rezultate mult mai bune ( 30% la nivel global) si ar costa chiar mai putin decat turismele electrice dar industria auto germana/franceza nu ar avea mare lucru de castigat asa cu UE ii da inainte cu planul „ambitios”.

  2. Din cauza derbedeilor astora ni s-au scumpit nouă energia electrică și gazul. Din cauza astora producția de energie IEFTINĂ a rămas în urmă cererii. Martorii Gretei o să ne bage în frig și foame că pe vremea lui Ceaușescu și o să dea vina pe capitalism și pe „încălzirea globală”.

  3. Romania are gaze petrol si carbune. Romania nu are nevoie sa urmeze nici un plan de la Bruxelles. In caz de insiatenta, Romexit!

  4. România se află pe locul 10 în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte consumul de energie verde, astfel, conform datelor Comisiei Europene, 23,8% din totalul de energie al României în 2018 au fost energie regenerabilă.

    Energia verde abia a început în ultimii ani să ia amploare în România. Iar odată cu proiectul Comisiei Europene, Green Deal care vrea să facă din Europa, până în anul 2050, un spaţiu în care emisiile de carbon să nu depăşească ceea ce mediul nu poate absorbi în mod natural, companiile din sectorul energiei electrice vor fi nevoie să se reorienteze către energie verde, regenerabilă şi să renunţe la energia pe cărbune, astfel procentul energiei regenerabile în totalul de consum să fie mult mai mare în anii următori.

    Pe ultimele locuri în Europa în ceea ce priveşte consumul de energie regenerabilă în totalul de consum de energie se află Luxemburg (9%), Malta (7,9%) şi Olanda (7,3%). La polul opus se află ţările cu cele mai mari procente ale consumului de energie regenerabilă în totalul de consum de energie se află Suedia, cu 54,6%, Finlanda, 41%, şi Letonia, 40%

  5. Nu pot sa mai cred MINCIUNILE nemtilor ! Iata cateva date interesante despre „marii campioni ai regeneratelor ” – Germania :
    1 – Ultima Centrala Termo-Electrica NOUA PE CARBUNE Datteln IV, langa Dortmund – a fost pusa in functiune in 2020 !!! Lupta mare contra Carbunelui la nemtalai !!
    2 – In 2020 importurile de CARBUNE au fost de 31.8 Mil tone – Dar vor CRESTE in 2021 la 35 – 26 Mil tone !!!
    3 – Una din marile mine de CARBUNE exploatat la suprafata va fi modernizata in 2021-22 DECI va fi in functiune INCA 25 – 30 ANI !
    4 – In 2018 Germania era CEA MAI MARE PRODUCATOARE DE ENERGIE pe CARBUNE – 68,368 – respectiv 22,7 din total productie de energie ! Iar eolian producea ca. 4,77 % !!! Nuclear – 6,55 – Hidro – 1,51 % – DAR Din Petrol si Derivate – 32,46 %
    Interesant – in 2018 Germania producea energie din Gaze naturale in proportie de 24,36 % – si intretimp „in marea lupta pentru regenerabile SI-A DUBLAT CAPACITATEA DE IMPORT Gaza Naturale din Rusi cu Gazoductul geaman Nordstream II – devenind un HUB – Monopl pentru gazele rusesti ( iare „astea” rusesti” nu produc codoi la nemtalai ??? Doar la romani si alti est europeni ? )
    Datele de mai sus sunt din documente europene – Regret dar nu am date pentru 2012 asa cum pretind sursele citate in articol – dar ma indoiesc ca s-au produs asemenea uriase modificari in cateva luni. Este un articol de ordinare propaganda nemteasca – de coniventa cu cea ruseasca-putinista – lal fel de mincinoasa si murdara ! Intre timpp Romania a OPRIT ultima mare termocentrala pe carbune ! Dar – vorba golanilor(asa cum se dovedesc si nemtii ) „nu se pune” !
    In concluzie : Articol MINCINOS

    • O multime de stiri despre vanzarile de turisme electrice insa nicio stire despre Datteln 4.

      The plant then came online in 2020 even as many countries were starting to phase out coal.

      “Today is a shameful day for Europe, as we open up a brand new coal power plant. We have signed up to lead the way to avoid a climate disaster – and yet this [is] the signal we send to the rest of the world?” climate activist Greta Thunberg tweeted when the plant opened.

  6. Situatia Romaniei in 2020 arata cam asa in TWh = Total Produs = 56,58 – Carbune = 9,83 (17,37 %) – Gaze naturale = 10,40 (18,38 %) – Hidro = 15,71 (27,78 %) – Nuclear = 11,47 (20,54 %) – Eolian = 7,04 (!2,84 %) – Foto-voltaic = 1,37 (2,43 %) – Biomasa = 0,49 (0.86 %)
    Iar actualmente s-a oprit cea mai mare -centrala pe carbune !!! Nemtii au mai pus in 2020 inca UNA MARE PE CARBUNE la Dortmundt ! Si „Aia ai lu’ Mrkel” mai au obraznicia sa ne spuna ca mrgrm intr-o directie gresita !! Gresita poate – pentru ca n-avem GAZODUCT pentru „specialele” gaze rusesti CARE NU PRODUC LA ARDERE „CODOI” ! Doar „alea” romanesti produc „codoi” in conceptia teutona !