G4Media.ro

Raport: Taxele pentru facultate și master au crescut cu peste 25% în…

Sursa foto: Pexels

Raport: Taxele pentru facultate și master au crescut cu peste 25% în ultimii doi ani. Universitățile cer mai mulți bani de la studenți, în condițiile scăderii numărului de plătitori și prezenței tot mai slabe în clasamentele internaționale

Numărul de studenți plătitori din ciclul de licență tinde să scadă, dar universitățile aplică taxe considerabil mai mari decât în anii anteriori, reiese din datele centralizate de rețeaua Eurydice și prezentate într-un nou raport al platformei europene. Documentul “Sistemele Naționale de Tarife și Sisteme de Sprijin pentru Studenți în Învățământul Superior European – 2020/2021” notează câteva dintre taxele aplicate, pe domenii, de universitățile românești.

O comparație între acestea și cele din anul 2018 indică diferențe substanțiale, în sensul creșterii taxelor cu 25-37%, în condițiile în care calitatea învățământului superior a scăzut, după cum arată evoluția în ranking-urile internaționale.

Astfel, raportul notează următoarele valori aplicate studenților în ciclul de licență, 2020-2021:

  • cele mai mici taxe notate – cele din domeniul științelor sociale – 4.606 lei. În 2018, era 3364 de lei (creștere de 37%).
  • În domeniul IT și inginerie – taxe de 8061 lei. În 2018, erau de 6221 (creștere de circa 28%)
  • În domeniul artelor (film), unde se înregistrează ceme mai mari taxe raportate, acestea se ridică la 34.550 lei. În în 2018, ele erau de 27.357 lei (creștere de circa 25%).

Citește analiza integrală pe Edupedu.ro

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Ok, dar studentii la universitatile particulare sunt sau vor fi angajati la stat, iar cu hartia aceea numita diploma, vor fi stabili pe post si vor lua multe sporuri mari si foarte mari

  2. Cine urmeaza cursurile universitare pentru a parveni sa si le bage undeva . Cel ce se doreste in functii inalte trebuie sa serveasca poporului sau ( folosind acele cunostinte ).

  3. Sa încercam macar 5 minute sa fim obiectivi.
    Ati bagat cumva de seama ca salariile, inclusiv cele din universitati, au fost umflate de guvern (ghici care) fara nici o baza? De unde ar putea plati o universitate, fie ea de stat sau privata, plusul de bani? Are rectorul o lada cu galbeni si nu vrea sa-i dea de rau ce e?