G4Media.ro

Raport Transparency International: România, Ungaria, Polonia, Croația și Grecia, cele mai corupte…

Raport Transparency International: România, Ungaria, Polonia, Croația și Grecia, cele mai corupte țări din UE

Cinci ţări din UE nu au atins pragul de 50% în Indicele de Percepţie asupra Corupţiei, din 2019. Studiul, publicat de ONG-ul Transparency International, a analizat 180 de ţări, iar când vine vorba de UE, utilizarea necorespunzătoare a fondurilor sale este încă o problemă importantă.

Indicele de percepţie s-a bazat pe răspunsuri de la 12 instituţii independente specializate în guvernanţă şi climatul de afaceri, Ungaria, Polonia, România, Croaţia şi Grecia scăzând sub pragul de 50%. Michiel van Hulten, director al Transparency International UE, a declarat pentru Euronews:

„Există multe fraude comise cu fonduri UE, implicând fonduri UE, dar a fost foarte dificil să abordăm acest lucru în mod efectiv, iar unul dintre motive este că toate statele membre au o abordare diferită. Având un singur procuror european care va aborda aceste probleme, cred că putem fi încrezători că va fi mai uşor să atacăm aceste cazuri”.

Un raport asociat a confirmat că, deşi majoritatea statelor membre post-comuniste ale UE nu abordează în mod eficient problema, statele occidentale au şi ele probleme. Marea Britanie şi Franţa s-au numărat printre cele patru ţări care au pierdut cel puţin trei puncte în index începând de anul trecut.

În schimb, Spania a avansat cu patru puncte, iar Grecia cu trei în index, deşi Grecia se află încă în jumătatea de jos a ratingurilor globale. Transparency International a concentrat raportul din acest an asupra riscurilor legate de entităţile private care finanţează partide politice. Malta a fost evidenţiată ca o ţară de urmărit îndeaproape, deoarece a scăzut şase puncte din 2015, iar uciderea jurnalistei anticorupţie Daphne Caruana Galizia a rămas nesoluţionată.

Sursa: aol.co.uk/ Rador/ Traducerea: Cristina Zaharia

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. Pentru aceasta trebuie premiați magistrații noștri! Dar și serviciile și instituțiile de control, de fapt tot statul de drept.

    • 100 de corupti de-ai astora fura in mod real net cat 10 corupti din Vest.

    • Marota asta k ailalti fura si ei,nea Ion,e o harneala p$dista a presei aservite lor,ptr a gira ciordeala de la cei multi ptr niste oligarhi si gruparile lor economico-politico-mediatice.Ca in Romania s a furat mult de tot si coruptia/mafia institutionalizata a facut prapad în ultimele decenii,e de ajuns sa cauti pe harta autostrazi Romaniei,sa te gandesti la amaratii care au ajuns prin spitalele dezinfectate de Hexipharma si cate si mai cate nenorociri generate de un stat al unei populatii cu mentalitate … sa i zicem de balta si cu institutii daca nu mafiotizate macar semi mafiotizate (cumetrii,famiglii,spagarii) .

  2. Situația o cunoaștem cu toții. Problema este ca tot noi ăștia cetățenii trebuie sa depunem munca pro-bono sa venim cu soluții de care ei nu țin cont.

  3. EADS, Microsoft, Bechtel, Lukoil, Petrom, Rompetrol ,Tepro, Republica astea dosare pe care s-a asternut o suspecta tacere.Toate multinationalele au dat spaga ca sa cumpere pe mai nimic in Romania.Stie cineva vreun dosar impotriva unei multinationale finalizat de DNA sau DIICOT???

    • Spagarul nu e corup, se stie! El doar te acuza de coruptie.

  4. Conducerea ţării reflectă populaţia ţării.

    Dacă vreţi o ţară curată, nu mai fiţi lichele slugarnice!

    • Corect, ne revoltăm pe site- uri, ieșim în stradă pt. justiția injustă, pt. teme politice, dar pt. drepturile cetățenești ioc. Nu avem cultura asociativitătii și pe asta se bazează puterea de orice culoare: dezbină și condu este mijlocul lor de a conduce, la care punem botul

  5. La noi până și ăștia de la filiala locala Transparency International erau corupți, mai cu seamă prin reprezentantul ei Victor Alistar ales în CSM că reprezentant al societății civile, renumit sprijinitor al reformelor lui Tudorel Toader.
    http://m.ziare.com/stiri/transparency-international-somata-din-occident-sa-i-retraga-sprijinul-lui-alistar-1483909

    • Din articol:
      „Numerosi reprezentanti ai societatii civile din Romania au cerut Transparency International sa-i retraga public sprijinul lui Victor Alistar…”

      Deci, societatea civilă din România din Occident, sau cum?
      Niște securiști ordinari din cauza cărora în România încă există corupție generalizată.
      Niște securiști care 10 ani de zile l-au slujit pe Băsescu, „marele justițiar” Băsescu, un securist dovedit, și au făcut ce au vrut în țara asta, au fost dumnezei. Și corupția a dospit sub ei.

  6. haideti domle cs nu e asa rau..zici clar “din UE” si nu “din lume”
    ce naiba :))

  7. Astia de la ONG ul lui peste prajit de ce nu zic nimic de coruptia multinationalor din tara…ca doar nu am auzit de nici un mare sef de la Microsoft sa fie cerceta pentru ca au dat mita politicienilor romani…

  8. Se apropie funia de par, iar Bruxelles-ul nu mai stie ce sa inventeze pentru a diminua fondurile UE pentru statele estice. Oricum, mare lucru nu s-a rezolvat in urma aderarii la UE in privinta coruptiei, asa ca ce mai conteaza daca ramanem membri sau nu? Alo, domnii de le Brugges, pentru ce cotizam la UE, nu si pentru justitie?

  9. E bine ca-n Italia e bine. Hai sictir cu prostiile, mai Transparency!

  10. Chiar asa prost suntem? Transparency International e a lui domnul Soros,cand tara respective nu face ce vrea el face un apel catre ei ca sa scrie ceva negativ despre tara respectiva…. Transparency International e mana dreapta a lui Soros!!! n-are relevanta ce scrie acolo , e un ONG corrupt pentru asta primeste bani