Raport UE privind situația din Hong Kong: O erodare gravă a autonomiei, a democrației și a libertăților fundamentale
Comisia Europeană a prezentat, vineri, un raport privind evoluțiile politice și economice din Hong Kong care evidențiază „o erodare gravă a autonomiei, a democrației și a libertăților fundamentale”.
Raportul subliniază că, în cursul anului 2020, Hong Kongul s-a confruntat cu o nouă erodare gravă a gradului său ridicat de autonomie, a principiilor democratice și a libertăților fundamentale pe care autoritățile chineze s-au angajat să le protejeze cel puțin până în 2047.
Această deteriorare rapidă pune sub semnul întrebării dorința Chinei de a-și respecta obligațiile internaționale și angajamentele față de poporul din Hong Kong în temeiul principiului „o țară, două sisteme” și al Legii fundamentale a Hong Kongului, potrivit raportului.
„În cursul anului 2020, am asistat la o deteriorare alarmantă a situației politice în Hong Kong. Legea securității naționale impusă de Beijing este utilizată pentru a reprima forțele prodemocratice, pentru a înăbuși opoziția și pluralismul și pentru a eroda libertățile fundamentale. Arestarea în luna ianuarie a acestui an a zeci de activiști pro-democrație a confirmat că această tendință se accelerează. China elimină în mod conștient principiul „o țară, două sisteme”, încălcând angajamentele internaționale pe care și le-a asumat, precum și Legea fundamentală a Hong Kongului. Modificările electorale regresive aprobate ieri la Beijing reprezintă un nou pas înapoi”, a declarat Înaltul Reprezentant al UE/vicepreședintele Josep Borrell, potrivit unui comunicat de presă al Comisiei Europene.
La 30 iunie 2020, Comitetul permanent al Congresului Popular Național din China a impus Hong Kongului o lege privind securitatea națională (LSN), cu efect de intimidare asupra exercitării drepturilor și a libertăților protejate în Hong Kong și care a constituit un element central al represiunii împotriva opoziției, inclusiv arestarea a numeroși activiști pro-democrație.
Tendința către autocenzură în mass-media, în mediul academic și în societatea civilă s-a accelerat, mai notează Comisia.
Raportul anual evidențiază interesele interconectate și legăturile dintre Uniunea Europeană și Hong Kong, care găzduiește aproximativ 1.560 de întreprinderi europene și investiții europene în valoare de 163 de miliarde de euro.
Este al 23-lea raport anual care este transmis Parlamentului European și Consiliului UE.
Raportul adoptat vineri nu acoperă și evoluțiile politice și economice înregistrate în Hong Kong în 2021. Printre acestea se numără arestarea în masă, la 6 ianuarie, a persoanelor implicate în alegerile primare pro-democrație din iulie 2020 și urmărirea penală ulterioară a acestora, precum și decizia Congresului Popular Național din China din 11 martie de a impune schimbări în sistemul electoral din Hong Kong – o decizie care va avea un impact semnificativ asupra responsabilității democratice și a pluralismului politic din Hong Kong, precizează CE.
Context
De la retrocedarea Hong Kongului către Republica Populară Chineză, în 1997, Uniunea Europeană și statele membre ale acesteia au urmărit îndeaproape evoluțiile politice și economice din Regiunea Administrativă Specială Hong Kong, ținând seama de principiul „o țară, două sisteme”.
În conformitate cu angajamentul asumat în 1997 față de Parlamentul European, Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant întocmesc un raport anual privind evoluțiile politice și economice din Hong Kong.
sursa foto: Facebook/ Joshua Wong
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.