G4Media.ro

Raport UE: România, printre țările grav afectate de deșertificare

Raport UE: România, printre țările grav afectate de deșertificare

România este una dintre cele șapte țări membre UE afectate serios de deșertificarea solului, arată un raport oficial al Curții de Conturi Europene. Zona în care situația este critică e în sudul țării, la granița cu Bulgaria, potrivit raportului.

Regiunile cele mai afectate de deșertificare în România sunt Dobrogea, sudul Moldovei şi sudul Câmpiei Române, județul Dolj având soluri nisipoase pe mai mult de 100.000 de hectare.

Celelalte țări puternic afectate sunt Portugalia (zona de sud), Spania (zone întinse), Grecia (sud-est), Cipru, Italia (Sicilia) și Bulgaria (nord). Raportul arată că, în comparație cu datele din 2008, fenomenul deșertificării s-a accentuat în toate zonele menționate.

Raportul auditorilor europeni arată că UE nu are o strategie comună pentru combaterea acestui fenomen care produce daune economice majore, dar și probleme de mediu.

Curtea Europeană de Conturi arată că deșertificarea duce la transformarea treptată a unor terenuri cu soluri fertile în deșerturi, fenomen determinat de secetele prelungite și de exploatarea extensivă a terenurilor agricole.

Foto: Harta deșertificării în UE – evoluție 2008 vs 2017 (sursa: Curtea Europeană de Conturi)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Nicio problema, o rezolva Dancila, proasta asta e in stare sa declare solul cernoziom dpdv oficial si gata, s-a rezolvat. Din pix, fiindca PSD numai asa stie sa faca, nu si in realitate.

    • Ce să facă PSD dacă deciziile de cumpărare-vânzare a solului, către agronomii străini, a fost decisă și impusă în perioada 2005-2012?

  2. Hopa, Olt ,Dolj, Teleorman…! Curand cred ca trebuie sa va dotati cu camile si cu dromaderi. Macar stiucile si caraseii de pe Belina de-ar scapa, restul nu mai conteaza…

  3. Solutia e doar la o granita distanta, catre vest. Ungaria are (sau mai bine zis a avut) aceleasi probleme – desertificare, viscol, toate cele.Relieful nu ii iarta, deci solutia: perdele de paduri peste tot.

    Anul trecut langa Debrecen am avut ocazia sa ma plimb intr-o asemenea padure, proaspat plantata. Solul? Aproape nisip curat.

    Solutiile exista, doar viziunea e cu lipsa.

  4. Să le mulțumim străinilor pentru deșertificare. Chestia asta se știa încă din 2010-2011, da’ ce să facem noi, xenofilii?

    • Agenturile în cârdășie cu Băsescu și acum binomul au pus statul paralel de-a curmezișul și au distrus toate lucrările de irigație și de îngrășare a pământului inițiată de liderii capabili și iubitori de popor PSD-isti și toți tovarășii lor.

    • Agenturile

      Să știi că da: ‘agenturili’, în modul cum au cultivat, da, a dus și continuă să ducă la deșertificare.

      Băsescu și acum binomul

      Nu numai băsescu și binomul sunt xenofili. Aici aș spune că e incomplet grav lista.

      au distrus toate lucrările de irigație și de îngrășare

      Cu irigațiile știm bine cine le-a distrus: aceeași categorie de oameni care dau vina pe politicieni 24/7.

      PSD-isti și toți tovarășii lor

      De ce vorbești de PSD când nu exista? De ce „tovarăși”?
      Nu fii netot. Dacă te prefaci a fi netot, cu atât mai rău îți faci la sănătate.

  5. Am crescut in Dolj, in zona Calafat. Pot sa spun ca in zona Motatei – Galicea Mare a fost plantata o padure de salcami lata de cca 10m.
    Dupa retrocedarea si vanzarea terenurilor catre ferme mai mari, padurea a fost desfiintata (rasa).
    Oare in care subordonarea cui stau astfel de paduri de protectie cu rol vital in protejarea solului?

    • Trebuia să aibă grijă de pădure vreo autoritate, ceva, nu? Timpitii care au primit terenurile n-au nici o problema, bun și nisipul.

  6. Prin impaduriri masive , se poate combate acest fenomen .