Raport UNESCO: Creştere puternică a numărului de agresiuni împotriva jurnaliştilor în timpul manifestaţiilor pe plan mondial, mai ales din partea forțelor de ordine
Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) a tras luni un semnal de alarmă în ceea ce priveşte o creştere puternică a numărului de agresiuni comise împotriva jurnaliştilor în timpul manifestaţiilor pe plan mondial, mai ales din partea forţelor de ordine, informează AFP, preluată de Agerpres.
Potrivit UNESCO, care publică luni un raport asupra acestei probleme, există „o tendinţă mai amplă de utilizare ilegală a forţei de către poliţie şi forţele de securitate în timpul ultimilor cinci ani în lume”.
În timp ce în 2015 UNESCO a numărat în jur de 15 manifestaţii în timpul cărora jurnalişti au fost împiedicaţi să-şi exercite meseria, bilanţul a crescut de peste două ori în 2019, cu 32 de manifestaţii.
Iar acest nivel riscă să fie cu uşurinţă depăşit anul acesta, pentru că, între ianuarie şi iunie 2020, „21 de manifestaţii au fost marcate de atingeri aduse libertăţii presei, inclusiv de marşuri în timpul cărora jurnalişti au fost agresaţi, arestaţi şi chiar ucişi”.
Potrivit UNESCO, aceste date sugerează că „s-a trecut de un nou prag îngrijorător, ce dezvăluie o ameninţare importantă şi în creştere la adresa libertăţii mass-media şi a libertăţii de acces la informaţie în toate regiunile lumii”.
Un alt fapt îngrijorător este acela că, în ultimii cinci ani, zece jurnalişti au fost ucişi în timp ce transmiteau de la manifestaţii în curs, dezvăluie agenţia ONU.
„Îndemnăm comunitatea internaţională şi toate autorităţile competente să vegheze ca aceste drepturi fundamentale să fie respectate”, a declarat directoarea generală a organizaţiei, Audrey Azoulay, citată într-un comunicat.
UNESCO, a amintit Azoulay, întreprinde de ani de zile acţiuni pe lângă jurnalişti şi forţe de securitate pentru a se asigura că mass-media pot să-şi desfăşoare munca în deplină siguranţă, iar „cifrele din acest raport arată că sunt necesare eforturi mult mai mari”.
Foto: Pexels
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu