Raportul anual al guvernului Germaniei privind evoluția extremismului notează o creștere cu aproape 29% a infracțiunilor antisemite în 2021 față de anul precedent. Sursa principală: extrema dreaptă – Jewish Telegraphic Agency
Raportul, publicat de Oficiul Federal pentru Protecția Constituției, se bazează pe statisticile raportate în luna mai de către Oficiul Federal de Poliție Criminală, echivalentul german al FBI.
În total, anul trecut au fost înregistrate 3.027 de incidente antisemite, în creștere față de 2.351 în 2020. Marea majoritate au fost legate de extremismul de dreapta, dar antisemitismul extremist islamist este, de asemenea, în creștere, cu 122 de incidente raportate, față de 26 în anul precedent.
Cele mai multe infracțiuni raportate se referă la declarații și publicații ilegale – negarea Holocaustului și alte forme de discurs de ură sunt în afara legii în Germania – inclusiv pe internet. Au fost însă înregistrate și atacuri asupra persoanelor și sinagogilor.
Ca de obicei, numărul incidentelor a crescut atunci când tensiunile dintre Israel și vecinii săi palestinieni au fost cele mai mari – în mai 2021.
Cele mai îngrijorătoare tendințe vin sub forma unor teorii ale conspirației în plină expansiune care îi leagă pe evrei de pandemia de coronavirus și de măsurile de limitare a acesteia, au declarat liderii și organismele de supraveghere.
„Unii protestatari împotriva răspunsului Germaniei la pandemie «acuză evrei imaginari că au profitat de pe urma acesteia și, în același timp, își atașează Steaua lui David» pe haine, ca și cum ar spune că ei sunt noii evrei”, a declarat Benjamin Steinitz, director al Centrului de cercetare și informare privind antisemitismul din Berlin, sau RIAS, cu sediul la Berlin. „Atât miturile conspirației antisemite, cât și banalizarea Holocaustului au fost normalizate. Aceasta este o evoluție îngrijorătoare.”
El a adăugat că un „câmp obscur de incidente antisemite” nu sunt raportate în statisticile guvernamentale. „Trebuie să presupunem că… incidentele înregistrate sunt doar vârful aisbergului”, a declarat el pentru Jewish Telegraphic Agency.
Fundația Amadeu Antonio, cu sediul la Berlin, a publicat și ea un raport propriu, care trage un semnal de alarmă cu privire la evoluția antisemitismului legat de războiul din Ucraina (inclusiv compararea lui Putin cu Hitler și a Ucrainei cu cauza palestiniană); resentimentul față de salvarea supraviețuitorilor Holocaustului din Ucraina și glorificarea atacurilor teroriste împotriva civililor israelieni.
Aceste evoluții reprezintă „o amenințare acută la adresa vieții evreilor din Germania”, potrivit fundației, care se concentrează pe combaterea xenofobiei și antisemitismului.
Între timp, peste 60% dintre respondenții la un sondaj recent au fost de acord că antisemitismul în Germania a crescut brusc. Publicat în luna mai de biroul Comitetului Evreiesc American din Berlin, studiul – comandat Institutului Allensbach pentru cercetarea opiniei publice – a arătat, de asemenea, că musulmanii și susținătorii partidului populist de dreapta Alternativa pentru Germania sunt cei mai predispuși să nutrească prejudecăți antisemite.
Motivația extremistă de dreapta a continuat să depășească cu mult orice altă categorie din studiul guvernamental. Din cele 3.027 de cazuri, 2.552 au fost atribuite ideologiei neonaziste. Dintre acestea, 64 au fost infracțiuni violente, inclusiv 51 de cazuri de vătămare fizică.
Josef Schuster, șeful Consiliului Central al Evreilor din Germania, a declarat pentru postul de televiziune ZDFheute că raportul privind extremismul – de la stânga la dreapta – „arată că viața evreilor din Germania continuă să fie amenințată masiv. Iar cel mai mare pericol provine din zona extremei drepte”.
Sursa foto: Consiliul Central al Evreilor din Germania
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
2 comentarii