Raportul Departamentului de Stat: România rămâne o țară sursă principală pentru victimele traficului sexual și de muncă în Europa / Corupția guvernamentală favorizează unele infracțiuni de trafic de persoane
Guvernul României nu îndeplinește pe deplin standardele minime pentru eliminarea traficului de persoane, dar depune eforturi ”semnificative” în acest sens, arată Raportul Departamentului de Stat al SUA privind traficul de persoane. Raportul mai arată că România e una dintre principalele țări furnizoare de persoane traficate sexual, iar cinci din ultimii șase ani, copiii au reprezentat aproape jumătate din victimele traficului de persoane identificate în România.
Principalele idei din raportul Departamentului de Stat al SUA:
Guvernul a demonstrat o creștere generală a eforturilor în comparație cu perioada de raportare anterioară; prin urmare, România a rămas pe nivelul 2. Aceste eforturi au inclus investigarea mai multor cazuri de trafic, condamnarea mai multor traficanți și înființarea unei unități de investigații financiare pentru crimele organizate, inclusiv cele legate de trafic, în cadrul Departamentului pentru Combaterea Crimei Organizate (DCCO). Guvernul a adoptat proceduri pentru identificarea și trimiterea în școli a potențialelor victime ale traficului de copii și a pus în aplicare noul MRN. Acesta a modificat legile existente pentru a consolida măsurile de protecție a victimelor traficului de persoane în timpul procedurilor penale și a adoptat un ordin executiv care permite victimelor infracțiunilor, inclusiv victimelor traficului de persoane, să primească plăți în avans pentru cheltuieli de urgență ca parte a compensației financiare oferite de guvern.
Ministerul de Interne (MOI) a pilotat un nou program de formare privind identificarea proactivă a potențialelor victime ale traficului de persoane în cadrul școlilor de poliție. În plus, parlamentul a înființat o comisie specială de combatere a traficului de persoane pentru analizarea cauzelor infracțiunii și elaborarea legislației relevante. Cu toate acestea, guvernul nu a îndeplinit standardele minime în mai multe domenii-cheie. Presupusele complicități, abateri și neglijențe legate de infracțiunile de trafic de persoane, în special exploatarea copiilor, a persoanelor în vârstă și a persoanelor cu handicap care trăiesc în cămine sau centre rezidențiale de tratament administrate de guvern, de către angajați ai statului și funcționari de nivel inferior au rămas o preocupare. Modificările legislative și perioadele lungi de judecată au continuat să împiedice urmărirea penală și au condus la impunitate pentru unii funcționari complici la infracțiunile de trafic de persoane. Autoritățile au identificat mai puține victime ale traficului de persoane și nu au analizat indicatorii traficului de persoane sau nu au identificat în mod proactiv victimele din rândul populațiilor vulnerabile, cum ar fi solicitanții de azil, migranții, persoanele care practică sexul comercial sau copiii din instituțiile administrate de guvern.
Traficul de copii pe scară largă a persistat, copiii reprezentând aproape jumătate din totalul victimelor identificate în cinci din ultimii șase ani. În cele din urmă, la fel ca în anii precedenți, guvernul nu a acordat finanțare ONG-urilor pentru servicii de asistență și protecție, lăsând majoritatea victimelor fără servicii adecvate și cu risc de re-victimizare.
Persistența complicității oficialilor de nivel scăzut la infracțiunile de trafic a rămas o preocupare semnificativă. Observatorii au observat că grupurile de crimă organizată implicate în traficul de persoane au mituit membri ai forțelor de ordine, funcționari ai administrației locale și politicieni în schimbul protecției și sprijinului. În 2023, autoritățile au investigat și au urmărit penal 25 de angajați ai statului pentru presupuse infracțiuni de trafic de persoane.
După cum s-a raportat în ultimii cinci ani, traficanții de persoane exploatează victime interne și externe în România, iar traficanții exploatează victime din România în străinătate. România rămâne o țară sursă principală pentru victimele traficului sexual și de muncă în Europa. Marea majoritate a victimelor identificate sunt femei victime ale traficului sexual exploatate în România și în alte țări europene, inclusiv Austria, Franța, Germania, Italia, Spania și Regatul Unit.
Printre grupurile vulnerabile se numără copiii care se află în instituții guvernamentale sau care îmbătrânesc în afara acestora, copiii ai căror părinți călătoresc în străinătate pentru a munci, membrii comunității rome, femeile cu educație și venituri reduse, migranții și solicitanții de azil. Rapoartele indică o creștere a exploatării persoanelor în vârstă și a persoanelor cu handicap în centrele rezidențiale de tratament finanțate de guvern de către funcționari complici, care supun victimele la ani de abuz sexual, muncă forțată, servitute și violență; ignoră plângerile privind tratamentul inuman și condițiile de viață precare; și falsifică documente pentru a ascunde dovezi de abuz sau neglijare.
Autoritățile raportează mai puține cazuri care implică grupuri infracționale mari, organizate, cu o ierarhie strictă și un lider puternic (aproximativ 20 % în 2023). De obicei, traficanții sunt români și operează individual sau în grupuri mici bazate pe legături familiale sau interese comune. Recrutarea victimelor prin violență a scăzut semnificativ, deoarece traficanții se angajează mai mult în manipularea emoțională, șantaj și metoda „lover-boy” – un traficant pretinde inițial că este un prieten iubitor pentru un tânăr adult și, în timp, îl forțează să întreprindă sex comercial.
Rețelele de traficanți tind să se specializeze într-o serie de activități infracționale, inclusiv infracțiuni economice și financiare, trafic de droguri sau infracțiuni online. Traficanții folosesc din ce în ce mai mult internetul și rețelele de socializare pentru a recruta victime, în special copii, și pentru a face publicitate victimelor pentru sex comercial. În cinci din ultimii șase ani, copiii au reprezentat aproape jumătate din victimele traficului de persoane identificate în România.
Corupția guvernamentală în cadrul organelor de aplicare a legii și al sistemului judiciar continuă să favorizeze unele infracțiuni de trafic de persoane, iar funcționarii au fost anchetați pentru presupusă implicare în trafic de persoane.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank