G4Media.ro

Raportul Human Rights Watch privind starea precară a libertății presei în Ungaria: Proprietarul…

Sursa foto: Twitter/ Viktor Orban - @OrbanPl

Raportul Human Rights Watch privind starea precară a libertății presei în Ungaria: Proprietarul site-ului 24.hu a dezvăluit presiunile venite din partea oamenilor premierului Orbán pentru stoparea unor anchete. Însuși Orbán i-ar fi cerut omului de afaceri să accepte să vândă canalele de presă pe care le deține

Organizația internațională pentru drepturile omului Human Rights Watch a publicat un raport despre starea precară a libertății presei în Ungaria, relatează m.hvg.hu. Zoltán Varga, proprietarul Central Médiacsoport Zrt., care deține și site-ul 24.hu, este unul dintre exemplele menționate care atestă concluziile raportului.

Mai precis, Zoltán Varga a dezvăluit pentru Human Rights Watch că adesea a fost apelat telefonic de oamenii care lucrează în și pentru Guvernul lui Viktor Orbán, în scopul împiedicării publicării unor articole/anchete pe anumite subiecte sensibile.

Varga a declarat inclusiv că „oameni de afaceri apropiați guvernului au încercat să-l convingă să vândă canalele media deținute, chiar și publicația Nők Lapjá care e dedicată femeilor și nu e concentrată neapărat pe știri cu caracter politic. În acest sens, el și-a amintit că atunci când a cumpărat Central Media Group, în 2014, a fost chemat de mai multe ori la o întâlnire cu unul dintre liderii partidului FIDESZ, Antal Rogán, iar odată a trebuit să negocieze cu însuși premierul Viktor Orbán. „Au spus clar că vor să-mi cumpere compania. Nu am vrut să vând nimic, pentru că nu voiam să-mi transform publicațiile  într-o altă mașinărie de propagandă guvernamentală. Nu am vrut ca țara să fie cufundată în întuneric total”, a declarat Zoltán Varga.

Potrivit omului de afaceri, acesta este motivul pentru care presa proguvernamentală a lansat o campanie de defăimare la adresa sa, în 2015 și 2016, acuzându-l de evaziune fiscală. El a declarat că s-au lansat minciuni inclusiv despre viața sa privată. „Într-o astfel de situație, cineva se simte încolțit și prins în capcană, iar prietenii guvernului vin cu oferta de cumpărare. Dar trebuia să mă ridic și le-am spus că nu vând nimic” – a fost declarația lui Varga.

În noiembrie 2022, Magyar Nemzet a scris într-adevăr că autoritățile îl suspectează pe omul de afaceri de fraudă bugetară. Conform publicației,  anchetatorii fiscali îl acuzau pe Varga că ar fi adus un prejudiciu de aproximativ jumătate de miliard de forinți bugetului UE prin vânzarea uneia dintre companiile create parțial din fonduri UE, la un preț sub cel al pieței.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...