G4Media.ro

Raportul Parchetului general în cazul Caracal: Dincă a fost descoperit cu ajutorul…

Raportul Parchetului general în cazul Caracal: Dincă a fost descoperit cu ajutorul listingului telefonului de pe care a sunat Alexandra la 112 şi după imaginea maşinii lui / Ce nereguli au identificat inspectorii

Alexandru Cumpănaşu, unchiul Alexandrei Măceşeanu, fata ucisă de Gheorghe Dincă, a făcut public pe contul său de Facebook o parte a raportului Parchetului general în cazul Caracal. Cumpănaşu nu a spus cărei instituţii aparţine raportul, însă informaţia este vizibilă pe documentele publicate.

Potrivit raportului, suspectul Gheorghe Dincă a fost descoperit în noaptea de 26 iulie, în jurul orei 1, cu ajutorul listingul telefonului de pe care a sunat Alexandra la 112, pe 25 iulie, în jurul orelor 11:00.

Poliţiştii Direcţiei Operaţiuni Speciale (DOS) au comunicat procurorilor că numărul de telefon de pe care a sunat Alexandra este o cartelă pre-pay inactivă, însă au descoperit că, de pe acel număr, fusese apelat telefonul lui Dincă, în luna mai. A fost primul indiciu care i-a dus pe anchetatori la Dincă.

Apoi, procurorul DIICOT Craiova, Liviu Vasilescu, cel care instrumenta cazul Luizei Melencu, le-a furnizat procurorilor de la Caracal imaginea unui Renault break gri, considerat maşina suspectului.

Cu ajutorul camerelor de supraveghere din zonă au descoperit numărul maşinii. Era a lui Dincă. Cu aceste două informaţii esenţiale, au mers la judecător şi au obţinut mandat de percheziţie.

Raportul PG identifică şi problemele din activitatea poliţiştilor şi procurorilor de la Caracal.

Astfel, procurorii au aflat de la televizor de cazul dispariţiei Alexandrei, nu de la Poliţie, aşa cum era normal.

În plus, poliţiştii şi procurorii, de comun acord, au decis să intre în locuinţa suspectului abia la 6 dimineaţa, nu la 3, când au obţinut mandatele de percheziţie.

Anchetatorii s-au temut să nu compromită probele dacă ar fi făcut percheziţie înainte de ora 6 dimineaţa, în condiţiile în care la adresa lui Dincă nu erau indicii că ar fi fost în derulare o infracţiune flagrantă.

Citeşte mai jos, pe larg, principalele idei din raportul Parchetului general, publicat de Alexandru Cumpănaşu

  • Procurorii au aflat de cazul dispariţiei Alexandrei Măceşeanu de la televizor, nu de la Poliţie, aşa cum era normal.
  • Astfel, pe 25 iulie, în jurul orelor 12:00, procurorul Liviu Vasilescu de la DIICOT Craiova a văzut la televizor că o minoră ar fi dispărut în Caracal. A sunat la Poliţia Caracal şi i s-a confirmat. În plus, i s-a transmis că o fată a sunat la 112 în jurul orelor 11 şi a reclamat că este ţinută sechestrată într-o locuinţă din Caracal, unde a fost bătută şi violată de un bărbat în jur de 50 de ani.
  • La 15:10, procurorul DIICOT Craiova, Liviu Vasilescu, l-a sunat pe prim procurorul Parchetului Judecătoriei Caracal, Cătălin Zăvoianu, şi i-a spus de dispariţie. Mai departe, procurorul Zăvoianu a sunat la poliţia Dobrosloveni (localitatea de lângă Caracal, unde locuia Alexandra Măceşeanu) şi i s-a confirmat dispariţia fetei.
  • Dosarul de dispariţie fusese înregistrat la Poliţia Dobrosolveni la ora 8:30 dimineaţa, când mama fetei a sesizat că Alexandra nu s-a mai întors acasă, deşi plecase la Caracal, pe 24 iulie, la ora 10.

Practic, procurorii au aflat de la televizor de cazul dispariţiei Alexandrei, nu de la poliţie, aşa cum ar fi trebuit.

Raportul Parchetului general spune că s-au încălcat Normele metodologice privind înregistrarea, evidenţa unitară, circuitul sesizărilor penale şi coordonarea administrativă a activităţilor dispuse organelor de poliţie de către procuror, stabilite prin două ordine comune încheiate între MAI şi Parchetul general.

Poliţia nu a întocmit proces verbal de sesizare din oficiu după apelul Alexandrei la 112 . Câteva ore mai târziu, după orele 15:00, când procurorul Zăvoianu a cerut înregistrarea, poliţia i-a transmis că urmează să sosească de la Slatina.

În după amiaza zilei de 25 iulie, procurorii din Caracal au luat legătura cu ofiţerii DOS pentru a identifica locaţia telefoanelor Alexandrei, al celui de pe care ea a sunat la 112 şi al celui de pe care a fost sunată mama fetei la ora 10 dimineaţa de către un bărbat care s-a recomnadat a fi „ginerele” ei şi care i-a spus că fata a plecat în străinătate.

Poliţiştii de la DOS le-au comunicat procurorilor că numerele de telefon sunt inactive şi nu pot face localizarea. În plus, le-au transmis procurorilor că au doar două maşini dotate cu echipamente de localizare şi supraveghere, una fiind la Craiova (ocupată cu cazul Rechinu) şi alta la Bucureşti.

La ora 1 noaptea, pe 26 iulie, poliţiştii de la Direcţia Operaţiuni Speciale (DOS) au descoperit pe baza listingului telefonului cu cartelă pre-pay de pe care a sunat Alexandra la 112 că, în luna mai, de la acel număr a fost apelat numărul de telefon aparţinând lui Gheorghe Dincă. Acesta a fost primul indiciu de identificare a suspectului.

Tot în jurul orei 1:00, procurorul Liviu Vasilescu de la DIICOT Craiova le-a transmis procurorilor din Caracal o fotografie cu maşina de culoare gri, Renalut break, considerată a fi maşina suspectului din cazul dispariţiei Luizei Melencu.

Mai departe, procurorii au verificat imaginile de pe 5 camere de supraveghere şi au descoperit numărul de înmatriculare a Renault-ui, la ora 1:45. Au avut astfel confirmarea că maşina aparţinea lui Gheorghe Dincă.

Imediat, au cerut mandate de precheziţie de la judecător. Le-au obţinut la ora 2:15 pentru 3 adrese ale lui Dincă. La ora 3:15, procurorul Popescu a înmânat mandatele poliţiştilor.

Agenţii din teren au comunicat procurorilor Cristian Popescu, Cătălin Zăvoianu şi Liviu Vasilescu şi conducerilor Poliţiei Carcal şi IPJ Olt că, la adresele indicate, nu erau „indicii de săvârşire a unei infracţiuni flagrante” şi, de comun acord, au decis să facă percheziţia la ora 6 dimineaţa.

Potrivit legii, percheziţiile nu se fac pe timpul nopţii, între 20:00 şi 6:00, cu excepţia infracţiunilor flagrante.

Procurorii şi poliţiştii au ţinut cont şi de o notă a Parchetului general trimisă parchetelor din ţară şi ajunsă la Parchetul din Caracal la data de 18 iulie 2019 în care se arată că: „în cazul infracţiunilor flagrante, grave, de natură să pună în primejdie viaţa, integritatea fizică sau bunurile unei persoane ori pentru apărarea siguranţei naţionale nu se poate pătrunde în locuinţă fără mandat de percheziţie sau fără consimţământul persoanei care le foloseşte, decât în condiţiile stării de legitimă apărare sau stării de necesitate”.

Poliţiştii şi procurorii au apreciat că „nu sunt întrunite condiţiile acestor cauze justificative, motiv pentru care percheziţia domiciliară urma să se desfăşoare începând cu ora 06:00.

De asemenea, s-a avut în vedere faptul că, o eventuală pătrundere în domiciliu, respectiv anterior orei 06:00, ar fi pus în discuţie legalitatea probelor ce puteau fi identificate”, se arată în raportul Parchetului general.

Procurorul de caz de la Caracal, Cristian Popescu, a obţinut mandate de percheziţie pentru 3 locaţii din Redea, la clanul Oacă, la ora 19:50. Pista greşită fusese livrată de Remus Rădoi zis Codiţă comisarului Nicoale Alexe, adjunct al IPJ Olt. Procurorul Popescu s-a dus personal la percheziţii la Redea şi au intrat în locaţii la ora 19:58. Graba mare a fost că anchetatorii considerau că nu mai pot face percheziţii după ora 20:00.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Bogdan Dănescu

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. Daca isi facea cineva treaba in cazul Luizei :((. Adica aveau poza cu masina suspectului si i-a durut undeva. Acum au putut sa gaseasca numarul masinii pe camere. Mai zic de operatoarea de la 112 ca n-a fost sanctionata, dar cel care avea poza masinii si-a facut treaba pentru care era platit?

    • Le era frică să nu deranjeze vreo conexiune a unui șef sau politician cu un interlop. Toată poliția (adică și cea rutieră) e complet inutilă. Trebuie dati toți afară și angajați doar pe bază de concurs …început cu toți șefii.

    • Si daca o sanctioneaza….ce? Asa se intampla cand pui ciobani sa raspunda la 112.

      Altfel, trist tare cand ai o victima ce suna la 112 si tu stai dupa ceas sa se faca ora 6. Iar aici nu e vina procurorilor, ca nu ei fac legea dar ei au primul interes sa prinda faptasul si probele sa fie valide in instanta.
      Insa cand infractorii fac legi…normal ca pentru infractori vor fi facute iar Politia si Procuratura e tinuta la poarta pana bate orologiul, sa nu cumva sa-i deranjezi din somn pe infractori.

    • @Ion, lasa asta. Daca angajatul care avea poza masinii isi facea treaba, Dinca era deja in alta parte. Ce a facut cand a gasit poza? Daca era copilul lui tot asa proceda? Astept (probabil pana o zbura porcul) inasprirea legilor anuntata de Dancila. In regim de urgenta parca zicea.

    • Daca politia si procurorii ar fi intrat la 03 :15a.m. – cand au primit mandatul, ar fi existat sanse – extrem de mari – ca toate probele gasite sa fie considerate invalide. Probele trebuie prelevate in functie de legi altfel nu vor fi acceptate intr-o curte judecatoreasca.
      Initiativele PSD de modificare a codului penal si de procedura penala au prevazut tocmai ingreunarea modului de obtinere a probelor.
      Daca mai tine cineva minte (chiar recent), asta a fost un motiv important pentru care magistratii au iesit in mod exceptional in strada sa protesteze.

  2. Maistrul Cristoiu Ion sustine si pe blogul personal dar si in aparitiile sale la televiziunea haitei de manipulatori mercenari condusa de un mascul Alfa, ca Dinca e cel care procura minore pentru americanii de la Deveselu.
    „Poate că (Dinca) era un simplu furnizor de femei unui client de la Bază (de la Deveselu). Casa (lui Dinca) era pe post de bordel de lux. Așa s-ar explica hălăduirea lui din 25 iulie 2019 prin Caracal și Craiova după ce o lăsase acasă pe Alexandra”.
    In continuare, Maestrul lanseaza si ipoteza ca fata ar fi putut fi ucisa de clientul american.
    – Ma intreg de ce procurorii nu-l coopteaza in echipa de anchetatori si pe Maistrul Cristoiu Ion, care are o minte ascutita, scormonitoare si care nu exclude nici-o ipoteza.
    Mai ramane sa ne spuna in clar (nu abscons, ca mai sus) ca fata a mers de buna voie la casa-bordel a lui Dinca.

    • Casa lui Dinca, bordel de lux? Din punctul ala n-am mai citit. Lux.

    • LISTINGUL, după cum s-a dovedit era esențial în acest caz.
      O interceptare telefonică, respectiv localizare îți arată ce face/pe unde umbla/ posesorul postului telefonic in prezent, cu condiția ca telefonul sa nu fie închis.
      In schimb listingul îți oferă date din trecut, respectiv pe cine a sunat și localizările.
      Fiind vorba de o cartela prepaid, era vital ca listingul sa fie obținut în cazul asta.
      Și acum vine ABSURDITATEA LEGISLATIVA, despre care nu s-a menționat în raport:
      daca o interceptare poate fi dispusă în cazuri urgente prin ordonanța procurorului pe o durată de 48 de ore, listingul se obține doar cu autorizarea judecătorului.
      Nu exista reglementată obținerea listingului in cazuri urgente, deși e o măsură mult mai puțin invazivă in viața persoanei vizate.
      Ce înseamnă asta? Un timp enorm (înregistrare dosar la poliție, înregistrare dosar la parchet, incepere in rem, intocmire solicitare către instanta, înregistrare termen la judecător, redactare încheiere, trimiterea încheierii la operatori…)
      In tot timpul asta, daca nu te omoară cineva, sigur mori de nervi.

  3. Deci dacă unu răpește o fată și o ține la el în casă noaptea, legată la gură, și există indicii rezonabile că fata e in casă, nu e flagrant. Trebuie să fie doar atent să nu facă fata scandal să se audă din stradă. Lipsirea de libertate e un mizilic, să înțeleg. Oricum probabil că și dacă întrau în casă la 3 noaptea tot târziu era. Dumnezeu s-o odihnească pe Alexandra.

    • Citatul din articol e putin pe langa subiect. Acolo se vorbeste despre cum se intervine _in lipsa mandatului si a incuviintarii din partea proprietarului_. In cazul de fata exista mandat, doar ca in alta parte legea spune ca nu se pot pune mandatele in aplicare intre orele 22:00 si 06:00. Depinde care sunt exceptiile regelementate in cazul asta, dar eu ma indoiesc foarte tare ca nu s-ar fi putut interveni in cazul unei rapiri.

  4. Dan barna 600000 euro din contracte cu statul

    • Esti un cretin inutil , si mâinii tale drepte îi ie scârbă de tine.

    • Egoistule, n-au fost contracte directe cu statul asa cum se face pe la partid (stii tu mai bine cum se cumpara 600 de pixuri cu 1000euro bucata de la firma finului primarului PSD de exemplu). La Barna au fost cu finantari din fonduri europene. Si unii au prea putina minte sa inteleaga cate controale, hartii si birocratie se intampla pana iti dau ok-ul si banii cei de la Bruxelles. Iar pana una-alta, nentu Dragnea e anchetat pentru deturnare de fonduri europene de 21mil euro. De puscariasul asta nu ne zici nimic?
      Iar institutiile europene NU il investigheaza pe Barna sau firma lui pentru fraude. Deja au facut platile si totul a fost in regula la controale. Iti recomand sa te ingrijorezi de Dragnea – la el e problema cea mare acum in contractele cu statul.

  5. ”Astfel, procurorii au aflat de la televizor de cazul dispariţiei Alexandrei, nu de la Poliţie, aşa cum era normal.” ce e asta? film de politist de serie B american unde toate televizoarele din film prezinta o stire cu evenimentul care a provocat actiunea acelui film?
    Majoritate dintre noi nu avem tv ul pornit pe stiri, si cand il avem nu sunt stiri locale. Deci cum? Cum era prezentat la tv exact stirea asta in timp ce se desfasura apelul la 112? E cumva un bigbrother, insula supravieturii, vreun reality show cu urgente la 112?
    Trebuie clarificat in scenariul asta de ce procuroruol a aflat de la tv, cine a furnizat informatii la tv in timp ce se desfasura actiunea? Pana in ora 06.00 inainte de a intra politistii

  6. Dinca este un doar un pion in toata reteaua aia mafiota din oltenia
    In casa lui Dinca in ziua cand fata a sunat, 100 % era altcineva !!! orce om cu putina minte
    poate sa isi dea seama ca nimic nu se leaga.
    Manipulari sant multe in cazul asta.Latrinele o dau cu deveselu si cu ratingul, Cumpanasul si altii se urca pe acest caz pentru notorietate si publicity.

    Multa mafie prin oltenia si in general in sudul tarii.Cine face curatenie ????

  7. Prima dată sunt informati cei de sus: interlopii și cei de la conducerea partidului și restul oficialilor nu au decât să afle și presă dacă sunt interesați.
    Bravo mă!!!

  8. Nu vreau sa intru in amanunte legislative, nici nu m-as pricepe. Dar ce vad si simt este ca daca nu se fac niste executii in public, simultan cu schimbari masive de legislatie in privinta coruptiei si de aici colateral , rapiri, violuri crime, psd va fi istorie. Mai mult, daca nu vor face ce sugerez eu aici, o vendeta politica cu sprijin masiv va urma impotriva PSD dupa ce vor pierde puterea. Ginditi bine tovarasi!

  9. Hopa, ajungem la mafia internationala, adica Romania nu poate intra in schengen pentru ca nu elimina coruptia, tot timpul Romaniei i se impun reguli pentru ca nu elimina coruptia. Pai coruptia asta nu este intretinuta de alte state?