G4Media.ro

Raportul Parchetului UE, EPPO: Italia pare să fie țara europeană care cauzează…

Foto: Comisia Europeană

Raportul Parchetului UE, EPPO: Italia pare să fie țara europeană care cauzează cele mai multe prejudicii financiare bugetului UE

Italia pare să fie țara europeană care cauzează cele mai multe prejudicii financiare bugetului UE ca urmare a delapidării și fraudei. E ceea ce reiese din raportul din 2023 privind activitățile Parchetului European (EEPO), condus de Laura Codruța Kovesi, potrivit unei analize realizate de publicația Il Fatto Quotidiano, citată de Rador Radio România.

În contextul a 618 investigații active, au apărut daune imputabile Italiei de 7,38 miliarde de euro, în mare parte (5,2 miliarde) provenite din fraudarea TVA-ului. În acelaşi timp, Italia este şi prima dintre ţările investigate în legătură cu finanțarea legată de NextGenerationEU: 179 dintr-un total de 206 investigații active la sfârșitul anului 2023. Un record care este justificat parțial de faptul că Italia este țara căreia îi este destinată cea mai mare pondere de fonduri

În ansamblu, la sfârșitul anului 2023, Parchetul European avea în total 1.927 de investigații active, cu un prejudiciu global la bugetul UE estimat la 19,2 miliarde de euro, din care 59% (11,5 miliarde de euro, corespunzătoare a 339 de investigații) legate de fraudă transfrontalieră gravă în materie de TVA. Italia și Germania reprezintă mai mult de jumătate din investigațiile active pentru fraudă în materie de TVA, 121 și, respectiv, 112, urmate la mare distanță de Portugalia (15) și Franța (13). Acest tip de fraudă implică adesea organizații criminale sofisticate și este aproape imposibil de detectat dintr-o perspectivă pur națională.

”Amploarea fraudei care afectează interesele financiare ale UE, în special în ceea ce privește veniturile bugetare, poate fi explicată doar prin implicarea puternică a principalelor grupuri de crimă organizată”, avertizează procurorul șef european Laura Kövesi.  ”Strategia noastră ar trebui să conste în paralizarea capacităţii financiară a acestor grupuri criminale”.

În vizorul infractorilor se află şi noile surse de finanțare UE, inclusiv NextGenerationEU, cu un prejudiciu estimat la peste 1,8 miliarde de euro.

”Acest lucru reprezintă aproximativ 15% din toate cazurile de fraudă a cheltuielilor gestionate de Parchetul European în perioada de referință, iar în ceea ce privește prejudiciul estimat, corespunde unui procent de aproape 25%”, arată raportul.

Dintr-un total de 206 investigații active legate de finanțarea NextGenerationEU la sfârșitul anului 2023, majoritatea, 179, privesc Italia, urmată de Austria (33) și România (8).

EPPO, la care participă 22 de state UE, a fost înființat în iunie 2021 cu sarcina de a investiga și urmări penal infracțiunile care ar putea prejudicia interesele financiare ale Uniunii, în special frauda transfrontalieră în materie de TVA și criminalitatea transnațională. (Traducerea: Cătălina Păunel)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...