Raportul privind decesele COVID a fost publicat: „Platforma Corona forms este sursa cea mai validă de informații, deși s-au identificat unele confuzii” / „Stabilirea numărului final de decese COVID, conform definiției OMS, este fezabilă după încetarea stării de pandemie”
Ministerul Sănătății a publicat, vineri, raportul privind decesele COVID, iar autorii documentului concluzionează că platforma Corona forms este sursa cea mai validă de informații, deși s-au identificat unele confuzii și că stabilirea numărului final de decese COVID, conform definiției OMS, este fezabilă după încetarea stării de pandemie.
Comisia care a întocmit raportul a analizat modul de raportare și diferențele înregistrate între platformele Corona forms și Alerte.ms. În prima platformă sunt raportate decesele cu numele persoanei respectiv și CNP, în timp ce în a doua spitalele raportează doar numărul de decese.
Comisia precizează că procedura de raportare în alerte.ms este deficitară și recomandă renunțarea la aceasta, în timp ce raportarea în Corona forms, deși conține unele erori, iar unele decese nu au fost raportate, este ce mai validă.
„Un export din cele doua baze de date a relevat că până la data de 31 martie 2021 s-au înregistrat 31.132 decese în alerte.ms.ro și respectiv 23.931 decese în Corona forms”, se arată în raport.
Pe luni calendaristice, situația se prezintă astfel:
„Se constata ca diferentele devin tot mai evidente incepand cu luna octombrie 2020, ceea ce poate fi asociat modificarilor succesive solicitate in platforma alerte.ms.ro in sensul creșterii complexitatii sau nivelului de detaliu pentru solicitarile de raportare. Acest fapt s-a suprapus presiunii generate de agravarea situafiei epidemiologice”, se arată în raport.
Ministerul Sănătății a publicat documentul după ce premierul Florin Cîțu i-a solicitat acest lucru ministrului Sănătății, Ioana Mihăilă. Inițial, aceasta nu a susținut publicarea raportului.
Concluziile comisiei:
1. Sursa oficiala de clasificare a deceselor – certificatul medical constatator – indica o corespondenta convenabila intre decesele confinnate COVID raportate la INS și respectiv cele raportate in Corona forms (96% ). Decesele raportate in alerte.ms.ro sunt cu 13% mai numeroase decat cele din INS. Abaterile pe luni calendaristice sunt in general mai mari decat abaterea anuala și acest fapt se explica, probabil, prin evolutia pandemiei (abateri mai mari in luni de varf epidemic), prin dinamica evolutiei conceptelor legate de raportare, a codificarii și a fenomenelor tardive (inregistrarilor intarziate ).
2. Raportarea DRG pe setul minim de date a pacientilor externati are, de departe, cea mai discutabila validitate deoarece la 99% dintre cazurile care asociau un diagnostic de COVID-19, acesta a fost considerat diagnostic secundar. În mod cert aceasta raportare nu intrunește cerintele de calitate pentru a servi ca sursa de informalii pentru numarul deceselor de COVID-19 in prezent.
3. Diferentele dintre platformele MS – alerte.ms.ro și Corona forms sunt justificate intr-o oarecare masura și parțial acceptabile, avand in vedere faptul ca platforma alerte.ms.ro presupune o raportare numerica agregata și cumulata (neverificabila pe CNP sau alt tip de cod), iar platforma corona forms presupune o raportare caz cu caz, pe CNP. Rămane
totuși sub semnul intrebarii utilitatea solicitarii unei raportari agregate privind decesele intra-spitalicești, cu o frecventa de doua ori pe zi.
4. Platforma alerte.ms.ro a avut, in intelegerea comisiei, mai curand rolul de a fi un instrument pentru managementul operational (distribuire de materiale și echipamente, identificare rapida nevoi de resurse/resurse pentru pacienti in stare grava) decat un rol de sistem informational pentru colectarea și analiza deceselor. Corectitudinea informatiilor regasite in alerte.ms.ro este conditionata esential de acuratetea cu care raporteaza spitalele. Din explorarile comisiei, spitalele au unele probleme privind corectitudinea modului de raportare și este evident ca nu exista resurse umane disponibile și pregatite nici la nivelul spitalului și nici la nivelul DSP/CJCCI, pentru a valida aceste raportari.
5. Nu exista prevedere, resurse și mecanisme pentru monitorizarea și validarea datelor referitoare la decesele imegistrate in alerte.ms.ro. și totodata aceste date nu sunt fructificate in analize sau in decizii operative.
6. Platforma Corona forms este sursa cea mai valida de informatii pentru raportarea deceselor de covid-19, deși s-au identificat unele confuzii/abateri de la procesul de raportare, in special la nivelul spitalelor. Analiza actuala are valoare exploratorie.
Recomandările comisiei:
1. Considerarea de catre Ministerul Sanatatii a utilitatii mentinerii in platforma alerte.ms.ro a cerintelor de raportare privind decesele, avand in vedere pe de o parte efortul de raportare din partea spitalelor și pe de alta parte lipsa de utilizare a acestora in deciziile manageriale.
2. În cazul in care se va considera utila mentinerea raportarii deceselor in alerte.ms.ro, este necesar de asigurat un set de instructiuni/proceduri /metodologii destinate celor care raporteaza. Aceste instrumente trebuie prelucrate impreuna cu cei care raporteaza, care au nevoie sa fie instruiți.
3. Comisia aduce in atentia Ministerului Sanatatii faptul ca dubla raportare, pe principii diferite, atrage dupa sine confuzii, implica eforturi aditionale de validare a datelor și consum de resurse. De asemenea, neconcordantele intre cele doua serii de date sunt inevitabile.
4. Pe termen mediu este necesar un proces de ameliorare a codificarilor in setul minim de date pentru DRG.
5. In ceea ce privește platforma Corona forms, este evident ca o serie de decese nu au fost raportate. In acest sens, este necesar un proces de actualizare a deceselor din Corona forms.
6. Introducerea in Corona forms a unor campuri suplimentare in vederea gestionarii mai facile și a generarii unor rapoarte care sa serveasca monitorizarii deceselor din alte cauze decat COVID.
7. Aprofundarea sursei oficiale – INS este foarte utila atat pe termen scurt, cat și pe termen mediu. Pe termen scurt, este recomandabila o analiza comparativa pe CNP intre decesele raportate in Corona forms și decesele din certificatele constatatoare.
8. Pe baza acestei analize se vor formula recomandari de pentru asigurarea validitatii inregistrarilor privind cauzele de deces atat pentru sistemul de supraveghere, cat in special pentru certificatul constatator.
9. Stabilirea numarului final de decese COVID, conform definitiei OMS, este fezabila dupa incetarea starii de pandemie și parcurgerea activitatilor mentionate la pct 7 și 8.
Raportul integral poate fi consultat aici
Foto: Inquam Photos/ George Călin
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
14 comentarii