G4Media.ro

Rareş Bogdan cere ca Ministerul Finanţelor să vină cu lămuriri în cazul…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Rareş Bogdan cere ca Ministerul Finanţelor să vină cu lămuriri în cazul OMV Petrom care refuză să plătească o taxă: statul român pare foarte slab în faţa unei corporaţii / Un om care are un chioşc, o mică brutărie sau un magazin sătesc, dacă nu plăteşte taxă, automat Fiscul îi blochează conturile

Europarlamentarul Rareş Bogdan (PNL) a explicat, luni seară, că firmele din domeniul energiei pot fi impozitate cu 35 – 95 la sută, el susţinând că nu este important codul CAEN în acest proces. În privinţa companiei OMV Petrom, care refuză să plătească această taxă statului român, Rareş Bogdan a precizat că Ministerul de Finanţe trebuie să explice de ce statul român este sfidat de o companie, în condiţiile în care firmele mici sau persoanele private sunt imediat afectate, dacă nu plătesc taxe şi impozite. Europarlamentarul a precizat că o discuţie pe această temă va avea loc în coaliţia de guvernare.

Rareş Bogdan a precizat, luni seară, la Realitatea TV, că Regulamentul Comisiei Europene a fost adoptat în octombie 2022 şi a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2023.

”Trebuie să mergem pe firul istoriei recente. Pe data de 5 octombrie, Comisia Europeană dă un regulament prin care este obligatoriu ca, la data de 1 ianuarie 2023, cele 26 de state europene pot să impoziteze cu minim 35 la sută, cu maxim 95 la sută, toate companiile din energie, gaz, petrol şi la alegerea statului respectiv, sistemul bancar, respectiv sistemul de telefonie mobilă. Doar două state au ales să impoziteze compania de telefonie mobilă şi din zona de banking, Cehia şi Ungaria.

Restul statelor membre au ales să impoziteze strict zona de energie care a avut profituri foarte mari în acest an. Mimimum 35 la sută, 14 state au ales această modalitate, dar alte state au ales 95-85-75 la sută. România merge pe o zonă mediană şi alege un procent care nu este nici cel mai mic, nu este nici cel mai mare dintre acestea. A venit în plus ca, în cazul în care companiile care sunt impozitate investesc o parte din profit, li se returnează o parte din taxa respectivă, adică 75 la sută din taxă. E o problemă pe care încercăm de vreo 3-4 săptămâni să o desluşim”, a declarat Rareş Bogdan.

Europarlamentarul a subliniat că transcrierea prin codul CAEN este o chestiune falsă.

”Nu mai puţin de 5 state europene, Germania, Franţa, Slovacia, Olanda şi Belgia au ales să nu transpună prin codul CAEN, să meragă pe general. Ministerul Român al Finanţelor a spus că era obligatoriu ca în transcrierea Ordonanţei, să se adopte codul CAEN pe fiecare domeniu în parte. Deci chestiunea cu transcrierea prin codul CAEN al respectivului regulament este o chestiune falsă”, a subliniat Bogdan.

El este de părere că Ministerul Finanţelor trebuie să iasă cu explicaţii pe această temă.

”În următoarele zile, Ministerul Finanţelor, ministrul Finanţelor, secretarii de stat, sunt obligaţi să iasă cu lămuriri pentru români. Pentru că această Ordonanţă urma să afecteze 82 de companii, printre care şi OMV Petrol, şi Rompetrol, şi Romgaz, şi Likoil, şi Mol şi alte companii din domeniul energiei. Companiile mici plătesc această taxă, iar marea majoritate a companiilor mari, scapă de plata acestei taxe în speţă fiind cazul emblematic al OMV Petrom care a avut neobrăzarea să dea şi un comunicat sfidând opinia publică spunând că ei nu vor plăti această taxă în România, că o vor plăti în Austria şi că sumele din România nu le datorează deoarece nu se încadrează în plafonul de 75 la sută comercializare în domeniile prevăzute de ordonanţă.

Aici intervine o problemă gravă care trebuie lămurită, deoarece OMV Petrom are o centrală de cogenerare de energie electrică din gaz, care se află la Brazi, care reprezintă undeva la 24 la sută din totalul activităţii companiei şi această centrală nu intră în respectiva ordonanţă din cauza netrecerii unor coduri CAEN. Aceste chestiuni trebuie lămurite pentru că, pe de-o parte, statul român pare foarte slab în faţa unei corporaţii, pe de altă parte, cetăţeanul român se simte complet nedreptăţit, deoarece un om care are un chioşc, o mică brutărie sau un magazin sătesc, dacă nu plăteşte taxă, automat Fiscul îi blochează conturile”, a mai spus Rareş Bogdan.

Parlamentarul european a criticat compania OMV Petrom, despre care a spus că îngreunează dezvoltarea României din punct de vedere energetic.

”Aceste chestiuni trebuie lămurite pentru că altfel părem o ţară bananieră, fără cap şi fără coadă, unde statul nu contează şi autorităţile statului sunt sfidate de o companie care pur şi simplu refuză să se supună. Nu mai spun că aceeaşi companie refuză să facă investiţile de pe Neptun Deep şi practic ne îngreunează posibilitatea investiţiei şi a devenirii României ca jucător pe piaţa regională de furnizare de ggaz în următorii 3-4 ani, fără să mai ţinem cont că aceeaşi companie refuză să ecologizeze puţurile de petrol, vreo 650 de puţuri”, a precizat Rareş Bogdan.

De asemenea, potrivit lui Rareş Bogdan, luni va avea loc o discuţie la nivelul coaliţiei de guvernare pe această temă.

”Luni avem şedinţă de coaliţie şi vom deschide acest subiect. Mă interesează ca oricine e acolo să vină cu lămuriri, de ce statul român este incapabil să încaseze taxe şi impozite de la marile corporaţii, în schimb execută pe loc companiile mici sau persoanele private”, a adăugat Rareş Bogdan.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

20 comentarii

  1. Cel de la finante fiind din guvernul lui, stirea e ca unul de la pnl il roaga pe altul de la pnl sa ii explice si lui (ori noua) folosindu-se de prima pagina a unui ziar.
    Risipa de litere , spatiu si timp pentru noi.

    Cum ramane cu ” spargeti linistea”?

  2. Fripturistu asta impostor mai are curajul sa vb,după ce și-a, bătut joc de alegători care au crezut aberațiile lui

  3. Ufff,căt poate fi de obositor acest flecar,priceput în nimic concret.

  4. Deja gargaragiul ăsta ajunge să plictisească cu flecăreala lui. De ce nu cere Fiscului să colecteze datoriile imense de la firmele de stat, în loc să bată din gură despre OMV care a plătit miliarde de lei statului ?

  5. In corporații de genul lucrează oameni foarte bine pregătiți profesional, la cel mai înalt nivel. In guvernul României, sunt numai plagiatori, infractori și analfabeți functionali care se schimba de la in minister la altul fără sa aibă habar de nimic. De ce ne miram asa când corporațiile fac ce vor?

  6. Jet ma
    Aia au platit 20 mld de lei si tu ca un caine incerci sa manipulezi lumea in vitriol cu tehnici rusesti de comparatii irelevante etc
    Mars!
    Sper cand pierdeti puterea sa vina ANAF si la tine sa vada daca ti-ai platit partea

    • Tudy… ești în eroare… este vorba de suprataxare, nu de taxele obișnuite…

  7. Cine dreaku mai pune botu la ce zice ăsta??? Mai țineți minte ce spume făcea când austriecii și olandezii ne-au spus NU în Schengen…? Când a auzit NEIN din dealul cotrocenilor a tăcut…

  8. Gargară ieftina!!! Mai bine s.ar ocupa ca între.o luna sa rezolve problema pensiilor speciale!!!! Așa promitea creatura asta la ultimele alegeri!!!!

  9. Daca avea majoritate in Parlament, Alianta din care faci parte majora redeventele si putea sa aduca OMV si specialisti din Rusia tot plateau

  10. Caciu si Cațu sunt frati dupa credinta . Tradatorii Romaniei au cam aceleasi dorinte si placeri , iar statul roman trebuie sa-i intoarca pe calea ce-a dreapta cu pedepse adevarate pentru Tradare si furt , nu ca acum cu pedepse pentru talhari de buzunar , cand ei fura cu camionul de tip nemtesc . Renationalizare si impozite pana sa-i scoata din Romania , iar daca vor sa inchida si sa taie obiectivele economice ale Romaniei sa nu poata face asta , in sprijinul ei find necesara o lege care sa se numească ,, Legea de derusificare a obiectivelor statului , construite inainte de 90 , si de reindustrializare a Romanie ” Altfel si tu vorbesti vorbe frumoase , dar fara FAPTA NATIONALA .

  11. Bre Nea Rarese zis Batistuta nu ai inteles nimic, stai jos nota 4.

  12. Gura, bai Firea de Cluj.

  13. „Liberalul” ăsta se revoltă făcând spume că statul n-a reușit să FURE din patrimoniul Petrom folosindu-se de acea lege injust retroactivă. Istericul ăsta așa zis „liberal” aduce insulte grave celei mai importante și performante companii românești, dând un semnal clar mediului economic privat și investitorilor: ÎN ROMÂNIA NU AI VOIE SĂ FACI BANI !! AI VOIE DOAR SĂ PLĂTEȘTI TAXE !!

    Sunt un investitor pe bursa din Romania și acționar la Petrom. Decât să fac eu exit din RO, nu mai bine îl trimitem la d.raa.cuu pe Rareșică ăsta cu tot cu liberalii lui pesederizați?

  14. Bla,bla,bla !
    Vorbe goale, prefacatorie !
    Voi ,guvernantii ,PNL,PSD sunteti „prieteni” cu OMV si toti cei care tot „tepuiesc” statul…!
    Rares Bogdan cel care murea cu sefii jandarmeriei „de gat”,dupa evenimentele din 10 august….!
    Esti,bai Rares ,la fel de slab si mincinos ca toti ceilalti politicieni !
    Ne vedem…

  15. O taxa poti sa o refuzi atunci cand te califici legal sa o platesti. Din tot ce am citit pana acum se pare ca in Romania OMV nu se califica pentru a plati aceasta taxa, prin urmare nu este vorba de un refuz. Dar cei care latra si nu gandesc nu au cum sa inteleaga acest lucru.

  16. Bla, bla, bla… un fanfaron milionar dupa 5 ani de mandat de europarlamentar…
    Bla, bla, bla… cu asta ne-am ales de la el!!!

  17. Rares clar esti pro st . OMV respecta legea iar conform legii OMV nu trebuie sa plateasca nimic.

  18. Ăsta îl vrea înapoi peee… Florin Câțu președinte, Florin Câțu președinte, Florin Câțu președinte. Asta e, cine-i prost îl crede.