Rareș Bogdan l-ar remania pe Bogdan Aurescu, alături de alți miniștri: ”Nu vreau scandal, nici cu Aurescu, nici cu alţii” / Despre Petre Daea: ”Mi-e simpatic, ca un bunicuţ, dar nu rezolvă problema”
Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan a declarat duminică seară, în cadrul unei emisiuni la Prima TV că ar remania câțiva miniștri, atât liberali, cât și social-democrați, referindu-se concret la Bongda Aurescu și Petre Daea.
Întrebat dacă l-ar menține în funcție pe ministrul de Externe, Rareș Bogdan a răspuns:
”Eu? Nu. Aş mai concedia încă câţiva miniştri. Mulţi… şi de la PSD. Nu vreau scandal, nici cu Aurescu, nici cu alţii. Cred că l-aş chema (pe Aurescu- n.r.) să îl întreb ce are de gând. Pe Petre Daea, care mi-e simpatic, l-aş ruga să fie un fel de şef la târguri, oboare. Mi-e simpatic, ca un bunicuţ, dar nu rezolvă problema”, a spus Rareş Bogdan.
Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan a declarat, referindu-se la ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, că nu el sau PNL a decis ca acesta să ocupe funcţia de şef al diplomaţiei din România, ci Statul. Bogdan a adăugat că, de-a lungul timpului, România a avut miniştri de externe excepţionali. Europarlamentarul liberal a afirmat, de asemenea, că ar schimba mai mulţi miniştri.
”O, diplomaţia română are oameni excepţionali. E o zonă unde nu eu hotărăsc sau PNL. Nu noi l-am numit acolo”, a declarat Rareş Bogdan.
Întrebat cine l-a numit, Rareş Bogdan a afirmat: ”Statul”.
Europarlamentarul a precizat că, de-a lungul timpului, România a avut miniştrii de externe excepţionali.
”De-a lungul timpului, România a avut miniştri de externe excepţionali şi istoric, dar şi în ultimii 30 de ani. L-aş numi, de exemplu, pe Cristian Diaconescu, ca să nu mă duc la un domn pe care îl ador pentru limbajul lui şi pentru cultura lui fabuloasa, domnul Pleşu, de exemplu”, a declarat Rareş Bogdan.
Întrebat despre situaţia Canalului Bâstroe, europarlamentarul a subliniat că România nu a trădat niciodată şi este un partener corect şi onest.
”România nu a trădat niciodată şi este un partener extrem de onest şi corect E o discuţie absolut normală, nu trebuie să se escaladeze. E important să primim informaţii corecte, reale, ce s-a întâmplat, ce se întâmplă cu flora, cu faina. Şi în acelaşi timp să fim conştienţi de celălalt aspect, cp Ucraina este o ţară în război. Dcaă cade Ucraina, dacă Ucraina e o ţară cucerită, cade, România era într-un real politic, Polonia şi fraţii noştrii de dincolo de Prut. În momentul ăsta, cifrele care se dau sau nu se dau, sunt de 1000 de oameni medie pe zi pe care le pierde Ucraina în linia frontului (…) Canalul Bâstroe nu are strict numai un rol comercial, pentru cereale sau sare, are şi un rol strategic. Când analizăm chestiunea Bâstroe, trebuie să primim datele exacte şi să negociem”, a declarat Rareş Bogdan.
Știrea inițială:
Europarlamentarul Rareş Bogdan (PNL) este de părere că România are ”o fereastră de oportunitate” pentru aderarea la Spaţiul Schengen, dar consideră că cuplarea de Bulgaria îngreunează situaţia ţării noastre. Bogdan a precizat că urmează o vizită din partea Austriei, în România, iar în urma acestei vizite va fi transmis un mesaj clar privind aderarea la Schengen.
Rareş Bogdan a precizat la Prima News, duminică seară, că pe el nu l-au sancţionat românii în privinţa eşecului aderării României la Spaţiul Schengen.
”Am spus ce am avut de spus şi pe mine nu m-au sancţionat românii. La responsabili nu apare numele lui Rareş Bogdan, nici al lui Motreanu, Buşoi, Tudose. Aţi văzut cine apare. E un subiect care trebuie rezolvat. Din cauza coaliţiei de guvernare din Suedia e mai greu să pună subiectul pe agenda JAI”, a declarat Rareş Bogdan.
Întrebat de ce nu e România în Schengen, europarlamentarul liberal a vorbit despre cuplarea României de Bulgaria.
”România are o fereastră de oportunitate cum nu a avut până acum şi România în momentul ăsta trebuie să ceară ca să i se dea (…) Instituţiile statului şi-au făcut pe deplin datoria. Au atras atenţia cu o posibilă problemă legată de Austria. Faptul că noi suntem cuplaţi de Bulgaria, consider că a rămas o problemă. Cred că rămânând cuplaţi de bulgari, care în momentul ăsta sunt într-un conflict major, escaladat cu Olanda, votul din partea Olandei în cuplajul ăsta e aproape imposibil de obţinut. Votul pentru România îl obţinem în orice moment”, a declarat Bogdan.
Europarlamentarul a adăugat că urmează o vizită din partea Austriei, în România.
”Cei din Austria în următoarea perioadă vor face o vizită în România şi foarte probabil vor da un mesaj extrem de clar, un mesaj pe care îl aşteaptă Spania pentru că sunt sigur că Spania va pune pe ordinea de zi a JAI din toamnă, problema extinderii spaţiului Schengen pentru România. Am rezerve cu privire la accesul Bulgariei”, a subliniat Rareş Bogdan.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
2 comentarii