G4Media.ro

Răspândirea coronavirusului, „eminamente” posibilă prin vorbire, conform unui experiment: Micropicăturile de salivă…

sursa foto: Wikipedia

Răspândirea coronavirusului, „eminamente” posibilă prin vorbire, conform unui experiment: Micropicăturile de salivă generate prin vorbire pot rămâne suspendate în aerul dintr-un spaţiu închis peste zece minute

Micropicăturile de salivă generate prin vorbire pot rămâne suspendate în aerul dintr-un spaţiu închis peste zece minute, conform unui experiment publicat în jurnalul ştiinţific Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS), care evidenţiază rolul acestor particule potenţial periculoase în pandemia de COVID-19, relatează joi agenţia AFP.

Răspândirea noului  SARS-COV-2 prin tuse şi strănut este binecunoscută, însă şi atunci când vorbim proiectăm micropicături invizibile de salivă care pot conţine particule virale. Cu cât sunt mai mici, cu atât acestea rămân mai mult timp în suspensie în aer, în timp ce cele mai grele, prin efectul gravitaţiei, vor ajunge mai repede pe sol.

Transmiterea prin aerul expirat a fost studiată în cazul unor virusuri, precum cel al rujeolei, unul dintre cele mai contagioase cunoscute, capabil să se depună în picături microscopice, însă cercetătorii încearcă în continuare să cuantifice acest mod de contaminare în cazul SARS-COV-2.

În cadrul experimentului desfăşurat de o echipă de cercetători de la Institutul Naţional de Diabet şi Boli Digestive şi Renale (NIDDK), s-a vorbit cu o persoană într-o cutie închisă, în interiorul căreia a fost proiectat un laser. Fiecare picătură expulzată a trecut prin unda laser, ceea ce a făcut posibilă calcularea numărului acestora, în timp. În experiment, o persoană a repetat, cu o voce tare „Rămâi sănătos” („Stay healthy”), timp de douăzeci de secunde.

Picăturile au rămas în aer, în medie, douăsprezece minute.

Ţinând cont de concentraţia cunoscută de coronavirus din salivă, oamenii de ştiinţă au estimat că fiecare minut de vorbire cu voce tare poate genera peste o mie de picături contaminate cu virus capabile să rămână suspendate în aer timp de opt minute sau mai mult, într-un spaţiu închis.

„Această vizualizare directă demonstrează că vorbirea normală generează picături în aer, care pot rămâne în suspensie zeci de minute sau mai mult, şi sunt eminamente capabile să transmită boala într-un spaţiu închis”, au concluzionat cercetătorii.

Aceeaşi echipă de oameni de ştiinţă a observat că vorbind mai încet se generează mai puţine picături, conform unui studiu publicat în aprilie în jurnalul ştiinţific New England Journal of Medicine.

Confirmarea nivelului de contagiozitate al SARS-COV-2 prin vorbire şi nu doar prin strănut sau picături de salivă căzute pe întrerupătoare, balustrade, mânere sau clanţe, va ajuta la justificarea ştiinţifică a purtării măştii, măsură recomandată în prezent în multe state, şi la explicarea nivelul ridicat de contagiozitate virusului.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Concluzia? Ciocu’ mic si masca pe figura!

  2. Și în acele „picături” persistente se găsește numai virusul Sars-CoV2, alți viruși și alte bacterii nu se găsesc ! Cum de nu ne vom fi umplut de boli virale și bacteriene până acum, cum de mai și existăm pe acest pământ, cum de nu ne vom fi născut cu mască pe figură ?!? Să tragem concluzia că în spații închise masca este obligatorie oricând iar vorbire interzisă sau mai bine mutăm toate activitățile afară, e mai sigur și mai economic !

    • Liță, Liță, uite așa gândește un om care nu pricepe lucruri simple…
      Nu e vorba că în picăturile respective nu s-ar găsi și altceva, se găsesc o grămadă de alte măgării. LA CARE OMUL E IMUN DEJA! Fie prin vaccin, fie prin sistemul imunitar care evoluează încet și continuu, suntem imuni la o grămadă de rahaturi la care acum 100.000 sau 100 de ani nu eram.
      Da’ uite că la Sars-CoV-2 nu suntem încă, pen’ că e prea nou. Deocamdată anticorpii la el nu îi ai dinainte în tine, îi generezi când te îmbolnăvești. Poate scapi, mai probabil… da’ poate nu. Sau scapi tu da’ nu unii din jurul tău.
      Nașpa când ai dormit la orele de anatomie dintr-a 11-a.

  3. Ați/au mai spus asta și acum o luna – două! Atunci chiar se spunea că stă 15 minute, in aer, nu doar 8. S-au s-a ‘ncalzit vremea si se evapora mai repede:)) concluzie: habar nu aveți! Altă concluzie: dacă aveți dreptate, atunci, cu cât e mai contagioasă cu atât am făcut o și o să facem mai mulți, deci înseamnă că nu e chiar atât de gravă, dacă te uiți la numărul de spitalizări!

    • @cipilica – greseala autorilor e ca nu pun link la sursa. au fost facute mai multe astfel de studii dar majoritatea sunt la stadiul de preprint, inca nu s-a facut peer review. deci …. deocamdata sunt doar presupuneri. in astfel de studii conteaza foarte mult detaliile. degeaba faci un experiment intr-o cutie si zici ca ai reprodus conditiile din spatiile inchise, ca nu le-ai reprodus. in spatiile inchise exista curenti de aer care depind evident foarte mult de ventilatia din spatiul respectiv. si asta influenteaza puternic timpul in care picaturile raman in suspensie. deci, sa afirmi ca picaturile raman in suspensie x minute intr-un spatiu inchis e total gresit. raman in suspensie un numar de y minute, acest y e intr-un interval, depinde foarte puternic de spatiul respectiv.
      din acest motiv peer reviewul e foarte important, practic comunitatea diseca articolul si arata toate slabiciunile acestuia.
      legat de cat de contagioasa e, da, avem spitalizari foarte putine, eu zic ca deocamdata stam foarte bine. si sper ca sunt foarte multi care au fost infectati si s-au vindecat fara sa aiba cine stie ce simptome si sa fie detectati. am inteles ca o sa fie o testare a populatiei (evident pe sample) la anticorpi sars-cov-2. sper sa avem surprize placute

  4. Studiu platit de gigantii internetului.
    Nu mai deschideti gura, discutati numai printr-o „applicatie”. Nu numai ca e cool dar e si sanatos!
    Fake news!

  5. Da bay, plutestc in aer ca au invins gravitatia si de aia trebe sa ne instaleze app uri pe mobil si sa ne scaneze mutra la orice coltz. Hai flit! Vedeti bay ca a plecat in cocediu carcaletele: cand vine, in care carantina ill bagatzi?

  6. Un articol de toata jena!