Răspândirea coronavirusului în Coreea de Nord are probabil legătură cu parada militară imensă din 25 aprilie (experți)
O paradă militară gigantică care celebra înființarea armatei statului comunist ar putea să fi răspândit, fără să vrea, Covid-19 în întreaga Coree de Nord, afirmă experți citați de Le Figaro.
Coreea de Nord a anunțat vineri (13 mai) primul deces cauzat de Covid-19, precizând că virusul s-a răspândit deja în întreaga țară. „Febra” s-a „răspândit în mod exploziv în întreaga țară de la sfârșitul lunii aprilie”, a scris agenția oficială de presă KCNA.
Hong Min, cercetător la Institutul coreean pentru unificare națională, cu sediul la Seul, a declarat că actualul focar de Covid-19 este „strâns legat de parada din 25 aprilie”, un eveniment gigantic destinat marcării a 90 de ani de la înființarea Armatei Revoluționare Populare Coreene.
20.000 de oameni la paradă
Imaginile televiziunii de stat de la acest eveniment arată mii de oameni – fără mască și fără distanțare socială – înghesuindu-se în Piața Kim Il Sung din Phenian pentru a vedea soldații defilând și aclamând trecerea tancurilor, a lansatoarelor de rachete și a rachetelor balistice intercontinentale (ICBM) de mari dimensiuni. „Peste 20.000 de persoane s-au pregătit pentru paradă cu două luni înainte de eveniment și au rămas în capitală pentru a se fotografia cu Kim Jong Un”, a declarat Hong Min pentru AFP.
El a spus că regimul Kim Jong Un nu a părut să „realizeze gravitatea” situației decât târziu în cursul zilei și a efectuat teste Covid-19 după ce participanții la paradă s-au întors în districtele lor. „Organizarea unei parade militare în fața unei mari mulțimi, în timp ce varianta Omicron făcea ravagii în China vecină, arată că Phenianul a fost prea încrezător în capacitatea sa de a combate și de a preveni virusul”, a declarat Cheong Seong-chang, de la Institutul Sejong.
Niciun caz raportat în doi ani
Această țară izolată a raportat joi primele cazuri de coronavirus și a decretat o carantină la nivel național. Șase persoane cu „febră” au murit în această țară, inclusiv una care a fost testată pozitiv pentru subvarianta Omicron BA.2, potrivit agenției KCNA. Niciunul dintre cei 25 de milioane de locuitori ai țării nu este vaccinat împotriva coronavirusului, deoarece Phenianul a respins ofertele de vaccinare din partea Organizației Mondiale a Sănătății, a Chinei și a Rusiei.
Coreea de Nord a fost una dintre primele țări care și-a închis granițele în ianuarie 2020, după ce virusul a apărut în China vecină. Politica sa de izolare strictă a părut să țină Covid la distanță la început, iar țara nu a raportat niciun caz timp de doi ani, deși această afirmație este pusă la îndoială de unii experți. Phenianul a organizat chiar și o paradă militară nocturnă în septembrie 2021, fără să fie raportate consecințe, iar fotografiile de la eveniment arată participanții purtând măști.
La începutul acestui an, Coreea de Nord și-a relaxat pentru scurt timp restricțiile sanitare, ceea ce a dus probabil la actualul focar de infecție Omicron, arată Yang Moo-jin, profesor la Universitatea de Studii Nord-Coreene. „Virusul ar fi putut intra în Coreea de Nord pe trei rute diferite: calea ferată, transportul maritim și contrabanda”, a adăugat el. „Adevărul este că a venit din China”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.