Răspunsul Comisiei de la Veneția trimis președintelui CCR Valer Dorneanu. Observațiile ziaristului Liviu Avram
Președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, i-a răspuns oficial președintelui CCR, Valer Dorneanu, după ce plenul a informat pe data de 5 iunie Consiliul Europei ”cu privire la atacurile formulate în spaţiul public la adresa Curţii Constituţionale şi presiunile exercitate asupra Curții Constituționale”. Criticarea deciziilor curții constituționale este permisă, se arată în scrisoarea de răspuns publicată pe site-ul CCR, dar că ”deținătorii funcțiilor publice trebuie să se abțină în criticile lor”. ”Criticile nerespectuoase și apelurile publice la neexecutarea deciziilor Curții sunt inadmisibile”, se mai arată în răspunsul lui Gianni Buquicchio.
Redăm mai jos răspunsul președintelui Comisiei de la Veneția. Vezi aici întreaga corespondență postată pe site-ul CCR
”Vă mulțumesc pentru scrisoarea din 6 iunie 2018, prin care mă informați despre presiunea exercitată asupra Curții Constituționale din România.
După cum știți, în data de 11 iunie 2018, o delegație a Comisiei de la Veneția a făcut o vizită la București și, printre altele, a discutat aceste chestiuni cu Curtea Dvs.
Aș dori să vă reamintesc că, într-un stat democratic, guvernat de statul de drept, criticarea deciziilor curții constituționale este permisă. Libertatea de exprimare este o valoare fundamentală într-un stat democratic, dar deținătorii funcțiilor publice trebuie să se abțină în criticile lor. Criticile nerespectuoase și apelurile publice la neexecutarea deciziilor Curții sunt inadmisibile. Deciziile curților constituționale sunt definitive și obligatorii și trebuie să fie implementate. Această poziție importantă a Curților Constituționale vine, de asemenea, cu o înaltă responsabilitate a Curților de a adopta decizii care să fie în conformitate cu Constituția și cu principiile sale.
La cea de-a 115-a sesiune plenară (n.n. 22-23 iunie 2018), Comisia de la Veneția a discutat despre reforma judiciară din România. În considerarea urgenței acestei chestiuni, Comisia a acordat un mandat raportorilor și Biroului Comisiei pentru a pregăti o opinie preliminară în luna iulie. Opinia preliminară se va referi cu siguranță la deciziile adoptate de Curtea Dvs.
Prin scrisoarea din 20 iunie 2018, m-ați informat, de asemenea, despre o discuție dintre dl judecător Lăzăroiu și consilierul prezidențial al Președintelui României pe marginea mandatului judecătorului Lăzăroiu. Am înțeles că respectivul consilier prezidențial și-a dat demisia din această poziție, între timp.”
Observațiile ziaristului Liviu Avram, postate pe Facebook. Precizăm că scrisoarea a fost publicată în exclusivitate joi de Floriana Jucan în Q Magazine.
”- Răspunsul e mult mai „moale” decât cel din 2012, când Curtea a fost atacată cu ordonanțe de urgență de Guvernul Ponta.
– Este PERMISĂ, în general, criticarea deciziilor Curții Constituționale, ca parte a libertății de exprimare.
– Cei care dețin funcții publice trebuie să arate REȚINERE în exprimarea criticilor la adresa Curților Constituționale (deci fără ca acestea să fie interzise).
– Criticile lipsite de respect și apelurile la nerespectarea deciziilor sunt inacceptabile.
– Deciziile Curților Constituționale sunt definitive, obligatorii și trebuie implementate.
– Poziția importantă a Curților Constituționale atrage și o înaltă RESPONSABILITATE din partea acestora de a adopta decizii care să respecte Constituția și principiile acesteia. (Stranie precizare, aș remarca eu).
– Opinia preliminară a Comisiei de la Veneția privind legile Justiției, care va apărea în luna iulie, „se va referi în mod cert și la deciziile Curții Constituționale a României”. (Ohooo, această precizare este încă și mai stranie).
– Afacerea Lăzăroiu este considerată închisă de către Comisia de la Veneția, din moment ce consilierul prezidențial Simina Tănăsescu și-a prezentat demisia.
Interesant răspuns, mă întreb ce înțelege Valer Dorneanu din el. Că e de bine? Că e de rău?”, a concluzionat Liviu Avram.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
18 comentarii