Răspunsul Iranului la acordul nuclear „nu este constructiv”, afirmă Departamentul de Stat al SUA
Efortul de a salva acordul nuclear iranian părea să atârne joi în balanță, după ce Washingtonul a declarat că ultimul răspuns al Teheranului la propunerea Uniunii Europene nu a fost „constructiv”.
Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat că Statele Unite au primit răspunsul Iranului la oferta UE de a reînvia acordul din 2015 și că își va formula propriul răspuns.
„Îl studiem și vom răspunde prin intermediul UE, dar, din păcate, nu este constructiv”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.
Iranul a trimis răspunsul său către UE joi, după o examinare atentă, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanaani, într-o declarație pe Telegram.
„Textul trimis are o abordare constructivă cu scopul de a finaliza negocierile”, a precizat comunicatul.
La începutul lunii august, oficialii UE au trimis SUA și Iranului ceea ce a numit „textul final” al unui acord reînviat pentru a limita programul nuclear al Teheranului în schimbul reducerii sancțiunilor.
De atunci, Iranul și SUA au făcut schimb de răspunsuri privind punctele principale pentru a pune în aplicare pe deplin pactul nuclear, cunoscut și sub numele de Planul comun de acțiune cuprinzător (JCPOA).
Președintele iranian, Ebrahim Raisi, și ministrul iranian de externe, Hossein Amir-Abdollahian, au reiterat amândoi în această săptămână că o anchetă a organismului de supraveghere nucleară al ONU privind urmele de uraniu găsite anterior în situri de cercetare nedeclarate din Iran ar trebui să fie închisă înainte ca Teheranul să accepte să revină la acord.
Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat săptămâna trecută pentru CNN că organizația sa nu va închide ancheta decât dacă va primi răspunsuri din partea Iranului.
Amir-Abdollahian a declarat miercuri, în timpul unei conferințe de presă cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, că Iranul caută, de asemenea, „un text mai puternic privind garanțiile”, fără a numi în mod specific asigurările cerute de Teheran.
Oficialii americani au exprimat anterior un oarecare optimism în jurul ultimelor eforturi de a revigora acordul nuclear, pe care SUA l-au părăsit în 2018, în timpul administrației Trump, și pe care Teheranul l-a încălcat din ce în ce mai mult de atunci. Cu toate acestea, ei au subliniat, de asemenea, că există în continuare decalaje între cele două părți.
De asemenea, este de așteptat să se confrunte cu o opoziție internă semnificativă din partea parlamentarilor americani din Congres și a fost denunțat de Israel, al cărui prim-ministru a declarat că „va acționa pentru a împiedica Iranul să devină un stat nuclear”. Negocierile privind acordul nuclear se desfășoară, de asemenea, pe fondul unor preocupări continue privind amenințările din partea grupurilor militare iraniene și a celor susținute de Iran.
Oficiali ai administrației Biden au afirmat anterior că Teheranul a renunțat la o serie de cereri care se aflau în proiectele anterioare ale textului menite să restabilească acordul din 2015, inclusiv condiția ca Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice (IRGC) să fie scos de pe lista organizațiilor teroriste străine.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu