G4Media.ro

Răspunsul Mitropolitului Banatului la scrisoarea deschisă: Nu mi-e rușine, domnule profesor, că…

Răspunsul Mitropolitului Banatului la scrisoarea deschisă: Nu mi-e rușine, domnule profesor, că prin poziția mea am susținut familia creștină chiar dacă mai avem încă multe de învățat

Mitropolitul Banatului, Părintele Ioan, a răspuns într-un text postat pe site-ul mitropoliei, profesorului Vasile Popovici din Timișoara, care i-a cerut într-o scrisoare deschisă să se retragă la mănăstire după eșecul referendumului pentru familie. Mitropolitul scrie că nu-i este rușine că a susținut familia creștină ”chiar dacă cu privire la aceasta mai avem încă multe de învățat.”

  • ”Mesajul pe care l-au transmis cetățenii români ieri și azi e clar ca lumina zilei pentru ierarhii bisericii noastre ortodoxe : e momentul renunțării la lux, la iubirea de arginți, la legătura veche cu un partid anume și cu toate partidele”, scrie Popovici în textul scrisorii publicate pe Facebook. (Vezi textul integral aici)

Redăm mai jos integral scrisoarea de răspuns

”Cu smerenie și pace în suflet, răspund scrisorii dumneavoastră, având menirea unui text public, chiar dacă rânduielile noastre bisericești ar putea îndemna spre ”întoarcerea celuilalt obraz”. Vă adresez aceste rânduri pentru creștinii care cred în Biserica noastră Sfântă, nu doar pentru ortodocșii care au fost ieri la referendumul pentru familie, ci și pentru catolici, protestanți, neoprotestanți, evanghelici-luterani, greco-catolici, evrei, poate și musulmani.

Cu toții am susținut campania pentru familia creștină, mai ales că în Timișoara, oraș martir, s-a murit cu rugăciunea ”Tatăl nostru…” pe buze, pentru democrație, pentru libertate și pentru pluralitatea opiniilor (religioase, politice, sociale).

Ca oameni ai Bisericii, clerici și credincioși deopotrivă, avem obligația de a susține familia creată de Dumnezeu și binecuvântată de Domnul nostru Iisus Hristos. Dacă nu am face acest lucru, ar însemna că ne dezicem de principiile credinței și ale moralei evanghelice, precum și de valorile neamului nostru românesc.
Așadar, nu mi-e rușine, Domnule profesor, că prin poziția mea am susținut familia creștină în esența sa, chiar dacă cu privire la aceasta mai avem încă multe de învățat. Familia creștină a fost, este și va fi pentru mine personal și pentru Biserica din care fac parte un proiect de țară, pe care îl voi susține din adâncul ființei mele.

Domnule profesor Vasile Popovici, eu sunt călugăr, am fost mulți ani în mănăstire, am slujit două decenii la frații români din munții Covasnei și Harghitei, după care,  la chemarea credincioșilor și a clericilor bănățeni, am venit la Timișoara. Știu că Banatul, spațiu multiconfesional, multietnic și multicultural, are o cultură regională multiseculară, care poartă pecetea unicității. Respect această cultură, așa după cum respect credința fraților aparținători altor confesiuni creștine. De aceea, aș fi fost bucuros dacă, înainte de a scrie că sunt ”anti-ecumenic într-o Timișoară ecumenică”, i-ați fi întrebat pe reprezentanții cultelor religioase și ai comunității israelite despre bunele relații pe care le avem.

Cât despre ”reîntoarcerea la operele sociale” regret, de asemenea, că nu v-ați informat cu privire la casele pe care le-am construit sau le-am cumpărat pentru familiile nevoiașe din Banat, inclusiv pentru cele cu aparținători în penitenciar.
Prin aceste rânduri nu încerc să mă justific, ci încerc să arăt cât de importantă este implicarea mea în viața cetății noastre și a Banatului în care trăim cu toții.
Precizez, totodată, că poziția Bisericii noastre și a Consiliului consultativ al cultelor religioase recunoscute în România față de referendum nu are legătură cu politica.

În final, Vă asigur că respect poziția Domniei voastre față de familie și Vă rog ca și Dumneavoastră să binevoiți a respecta opinia mea.”
Cu cele mai curate gânduri,

†  IOAN
Mitropolitul Banatului

(Sursa Foto: pressalert.ro)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

25 comentarii

  1. Un raspuns sincer si la obiect, de apreciat. Totusi „familia crestina” nu poate fi un proiect de tara. De suflet da, de tara nu. Poate asta ar trebuit sa invete Mitropolitul Banatului si BOR din referendumul proaspat incheiat.

    • De ce pui in antiteza sufletul și proiectul de țară? Greșești. Creștinismul este proiect de țară!

    • Poate ca ar trebui un referendum sa decidem daca un proiect de tara e crestinismul. Eu voi boicota un astfel de referendum. Din pacate unii nu sunt suficient de sinceri ca sa poata invata din esecuri.

    • @Emil
      Si daca nu suntem crestini, cum procedam daca vrem sa traim in Romania si sa ajutam cat putem la dezvoltarea ei? trebuie sa ne convertim?

  2. Ai susținut familia creștină și arginții aferenți și corecți barosane. Doamne ajuta!

    • Smeritul, cum a ocolit el aspectele acelea insignifiante legate de lux si avutii! A invat de la tatal lor, marea lichea de teleorman. :))

      Daca analizezi felul in care a raspuns bibanul prea intunecat, ai sa realizezi ca pulsul lui a luat-o razna dupa scrisoarea profesorului. Mai mult, fraierul se incrimineaza fix prin modalitatea in care a redactat acel raspuns. Sufera si de trufie, va-sa-zica. Incearca sa se identifice cu cei ce au luptat pentru valori democratice si sa capitalizeze pe spatele lor. O sa ajunga tomberonul istoriei, fix precum bolnavul de teleorman. Inca nu realizeaza asta.

      Absolut penibil, gandindu-te la ce varsta are si ce experienta de viata ar trebui sa aiba.

  3. Inaltpreasfintia voastra, un referendum laic nu ar trebui sa intereseza clericul indiferent dr natura referndumului! Poate bagati la cap!

  4. orice, numai sa nu renunte la arginti … ce surpriza! asa lucreaza satana direct in biserica, prin bani si popi securisti, lipiti la partidre si interese!

  5. In traducere libera …hai sictir !

  6. „In Timișoara, oraș martir, s-a murit cu rugăciunea ”Tatăl nostru…” pe buze”-pe treptele catedralei, pentru ca ati baricadat usile si le-ati refuzat adapostul… Trepte pe care ulterior le-ati spart si dus la groapa de gunoi. Credeti ca v-am uitat? Plin si atunci si acum de slugoi comuinisti si satane in sutane.

    • Asta asa e, au distrus frumoasele trepte ale catedralei din Timisoara si le-au inlocuit cu niste kitch-uri. La asta adaugati ca biserica care cica este asa de interesata de cultura romaneasca, delasa majoritatea bisericilor vechi de lemn sau de piatra. Daca le reabiliteaza pun plastic, marmura si aluminiu si le distrug, in rest construiesc biserici noi din beton care nu au niciun suflet. Halal smerenie si protejare a valorilor istorice.

  7. Părinte,
    nu inteleg cum e cu iubirea de arginti.
    Luxul &banu gros e foarte important pentru sistemul in care ahtivati.
    Si legatura cu partidul stat care marca banu.
    Prin urmare consider răspunsul dvs. ca nediplomatic.
    Cred ca d-l profesor are dreptate!
    Prin urmare rog sa-i ascultați sfatul!

  8. Treptat frustrarea celor 20% votanti la referendum ,plus insistenta organizatiilor LGBT pentru tot felul de drepturi ,se va transforma intr-un partid nationalist tip LE Pen din Franta…sau AfD din Germania…

    • Nu fi naiv. frustratii anti gay au votata majoritatea sambata.. adica 5%. Ce ai vazut duminica, a fost masa de manevra sau votantii constanti ai psd + bor

    • toti crestionopatii si pocaitii din romania nu reprezinta nici macar 5% hahahahha daca nu se implica psd-ul meu, ati fi fost pilea pulii …sau pielea capului lui codrin stefanescu.

    • Mormane, nu suntem frustrați antigay, suntem doar creștini. O sa influențăm cat mai mult, poate întreaga Europa. Lgbt au o agendă, np, și noi!

  9. Umil si smerit acest popa ca si taica lui, daniel. Parintele in 20 ani dati faliment cu biserica voastra care nu mai are legatura cu credinta acestui popor. Care popor se pune intrebarea? Nici in morminte nu o sa va mai puteti sa va ascundeti.

    • In 20 de ani o sa dea faliment? Haha! Vorbim peste 20 de ani. Biserica nu o sa dea faliment. Este posibil că tu sa dai faliment. Dar este adevărat că trebuie făcute niscaiva schimbări…. Le vom face! Avem nevoie de Europa, dar nu de gunoiul ei.

  10. Referendumul pentru definirea clară a căsătoriei, familiei este/a fost o acțiune extraordinară. Apreciez enorm pe toți cei care s-au implicat. Chiar daca nu a fost validat, rămâne o acțiune curajoasă, de mare impact. 4 milioane au ieșit la vot. Felicitări! Continuăm!!!!!

    • Aproape 4 mil, asta cu tot cu numarul extraordinar de voturi pe liste suplimentare si cu urna mobila. Si din cei „4 milioane” au fost peste 6% care au votat nu, deci real au fost mai aproape de 3 milioane care chiar au votat pentru.. Oricum, nu conteaza numarul ci procentul, care, daca ne uitam pe trend-ul din tarile europene este in scadere (ma refer la crestini sau la persoanele religioase). Mult noroc cu continuatul.

  11. Focul urii nu s-ar fi oprit aici, e clar ca beserica ortohoata a luat-o razna grav-sa decernezi Ordinul Sfintilor Martiri Brancoveni unui condamnat penal(„vrednic este”), sa spanzuri in biserici o icoana dubioasa(Sfantul Corneliu Sutasul?!) cu portretul unui zurbagiu antisemit din anii `30, afaceri dubioase, masini de lux, pomohaci-haci-haci cu ciocan la vedere, asocieri sinistre cu xenofobi, adepti ai teoriilor conspirationiste, ba chiar si dacopati.
    Posibil unii preoti au fost muscati de tantarul tigru, care le-a trasmis turbare, altfel nu se explica!

  12. Po-po asta a auzit de smerenie?

  13. Ce suparati sunt toti popii..liliii! Ei n-au inteles nimic din diversiunea PSD-ista.

  14. Adevarat.In maxim 20 de ani bisericile devin muzeu .

  15. Satana hida lacoma si arivista… Sa faci bine ca sa te lauzi cu el. Ptiu!